Zaista mi je teško ovu igru ocjeniti objektivno, ali i subjektivno. Night City je fantastično distopijsko iskustvo i vjerojatno najbolji grad u igrama ikad...
Da su mi na raspolaganje dali priču, sidequestove i dodatan sadržaj od 500 sati, ja bi vjerojatno ispunio tu satnicu s ovom igrom...
Prije nego li započnem s hvalospijevima (znam šokirani ste) odmah da napomenem da gajim prema ovoj igri bezuvjetnu ljubav i da će ova recenzija biti lišena konzolaških verzija kao i samog sramotnog launcha igre. Igrao sam PC verziju igre i kao takva bila je od gotovo samog početka u potpunosti igriva i meni kao takva dovoljna da mogu uživati u potpunosti. Istina jest da je devovima dugo trebalo da izbace prvi konkretni MEGA patch (1.5 verziju) koji je stigao prije desetak dana i da je takvo stanje igre bilo pristuno od samog početka bilo bi nam svima bolje i draže, no realnost je ovakva. 134 sata i 50 minuta uloženo je u meni osobno jednu od najboljih igara koje sam odigrao i zapravo je prava šteta što igra nije ispunila puni potencijal koji je u nebesima. Ova recenzija imat će rekordan broj slika, jer se definitivno ne mogu odlučit koju da izbacim, pa ću ih natuč 40-ak, od preko tisuću koliko sam screenshotova okinuo. Volio bih u recenziju krenut s analizom igrinog pokretača ili po engleski engine-a kojem je samo nebo granica u smislu tehnikalija. Audio vizualni segment igre je nevjerojatan i igrine teskture su među najboljim gaming dostignućima. Prava je šteta što poneki glitch, bug ili stupidni AI bacaju povremeno mrlju na cijelu stvar. Odmah da se ogradim na ovo "poneki" - stvarno nisam imao puno previše problema s igrom, bugovima i glitchevima. Igra je u rijetkim situacijama "tražila" vračanje pozicije, no ništa spektakularno da bi mi narušilo ukupan dojam. Paleta boja, igrin art style, cijeli taj svijet distopijskog Night Citya je nestvarno remek djelo vrijedno apsolutnog aplauza i divljenja. Da cijela igra prati taj trud, dostignuće izgleda grada, ovo bi stvarno bila 100/100 igra po svim objektivnim mjerilima. Cyberpunk bilo nazivom igre ili settingom je dobilo najbolji mogući dom za svoju prezentacijom tim veličanstvenim Night Cityem. Tek nakon 60/70/80 sati igre sam počeo shvaćati koliko je fantastično dizajniran taj grad, kada otkrijete sve regije, kada se pomoću double jumpa popnete na većinu tih zgrada kod kojih izgleda nemoguće da se popnete. Pa vidite da je pažnja i briga za svaki detalj oko level designa, svake ulice, mosta ( i ispod njega), kluba ili određene lokacije zapravo surealna. Definitivno najbolji gaming grad u kojem sam virtualno "živio" (čitaj gejmao).
Odmah po revealu gameplaya ostao sam fasciniran igrinim interfejsom kao i cijelim konceptom gejmanja i gameplay elementima. Odmah se vidio uzorak i uzor Deus Ex igara na Cyberpunk 2077, jer ne moguće je ne raditi usporedbu između tih dvaju igara, odnosno serijala. Sa spomenutom satnicom, ostavio sam igru na cijedilu, tj. iscjedio sam sav sadržaj iz nje, tako da mi nije ostao nikakva aktivnost, osim hodanja, vožnje i razgledavanja Night Citya. Rekavši to ostvario sam Level 47 od 50 i ostalo mi je popriličan broj zaključanih skillova odnosno perkova. Igra je definitivno ili "osiromašena" dodatnim sadržajem da se ispune skillovi ili je napravljena za NG+ iako on još nije službeno uveden putem ažuriranja. Jednostavno ima previše toga od razno raznih skillova, a bio sam primoran stvarno birat selektivno nekako po svojem stilu igranja. Cijeli koncept skillova, perkova i RPG elemenata mi je odrađen fantastično. Iritira me jedino što odjeća i obuća kao i modni dodaci igraju ulogu s RPG elementima, jer sam pola igre izgledao kao jebeni futuristički klaun, umjesto neki kul V koji i izgledom bude najkul in lik u svemiru. Napucavanje mi je većinom bilo i više nego okej, pogotovo kada se otključaju neki skillovi koji bitno mjenjaju i osjećaj i neke gameplay mehanike. Augumentacija je u odnosu na Deus Ex sto puta kompleksnija i igra te tu baš ne vodi za ruku, pa sam neke stvari tek našao ili shvatio krajem ili sredinom igre. Neki sustavi igre poput policije i reakcije njihove kao i AI kod razno raznih NPC-eva su često narušavali jednim djelom taj fantastični dojam koji uvijek imam kad god sam u igri. Tu težinu hodanja, kretanje i double jump kao i Kerenzikov augumentacija koja usporava vrijeme, penjanje i općenita vertikalnost u igri su mi toliko dobri uz najvažnije moje oduševljenje u igri - vožnja! Ajme vožnja i vozni model je fantastičan. Možda i malo preprecizan, no težina vozila, upravljivost kao i fizika su odlični. Motor je definitivno bolji nakon hrpe ažuriranja patchevima, kao i neki automobili koji su dobili tzv. overhaul voznog modela. Te stvari su toliko smooth odrađene da je prava šteta što igra u cijelosti nije odrađena u koheziji vrhunskih odrađenih segmenata.
Izgled Night Citya je već iskomentiran, a njemu uz bok idu i većinu likova koji su mi baš sjeli kao budali šamar. Isto tako i automobili i motori, većina ih je fantastična, kao i upravljanje istima. Kod ovako velikih i uspiješnih AAA igara koje nude vožnju u svojem gameplay segmentu, ta ista vožnja mi je zapravo krucijalno bitna. Bilo je igara koje su mi bile vrhunske poput Watch Dogsa i Sleeping Dogsa, ali osjećaji vožnje su mi bitno narušavali cijelo gaming iskustvo. Šteta što igra također malo zakazala s AI-om vozila, prometom koji je često nelogičan, da ne kažem kaotičan u razno raznim situacijama. No i tu nisam imao sad nešto previše loših iskustava, tako da sam maksimalno uživao, kada god bi morao "sjest" za volan i odvest se nekamo. Igra me kupila definitivno s tim side questovima, za koje odgovorno tvrdim da u nijednoj igri nisu bolji i tim "policijskim asistencijama" koje možemo odradit. GIG-ovi su isto tako bili vrhunski i sve te sporedne aktivnosti su me jako distancirale od glavne priče, pa sam u jednom periodu čak 50 sati bio odvojen od glavne priče, pa sam se tamo negdje oko 100-tog sata vratio main eventu i priči da to odradim. Obožavao sam misije infiltriranja i rješavanja opcionalnih stvari. Pa skeniranje prije infitracije, pa breachanje ili manipulacija kamerama, kretnjama ili sve ono što možemo neprijatelju priuštit pomoću hackinga. Vrhunski odrađeni elementi ako mene pitate. Zadnjih 20-30 sati nakon što sam doveo glavnu priču prema kraju sam imao zapravo najbolje trenutke u igri koji su bili sakriveni upravo u sidequestovima. Kada sam zapravo mislio da je to to, imao sam hrpetinu vrhunskih situacija. Što mi je još bilo vrhunski u igri? Likovi, priča, ali da se vratim na ovo prvo - jebeni likovi. Toliko dobro napravljeni likovi, dijalozi s istima, pa hrpetina tih razno raznih dijaloga koji te mogu odvesti u sto drugih smjerova, barem što se tiče vaših stavova i način na koji razmišljate kao V u igri; ma jebeno genijalno. Igra nudi više opcija kako krenuti u priču i kako je završiti, kao i koga poštediti u dosta navrata zapravo i tu vidim također vrhunski replay value kod igre. Predmjevam si najmanje tri, četiri prelaska igre, jer jednostavno sam previše zaljubljen u taj svijet i taj gameplay.
Moram se još jednom vratiti u Night City; prilikom zadnjih 10-ak sati u igri, bio sam na raznim mjestima, gdje sam najmanje bio - većinom vožnjom. Pa oni su definitivno mogli napravit igru od 300-400 sati koliko genijalnih lokacija ima. Možda se i sprema MEGA DLC koji bi iskoristio cijeli NC i njegovu okolicu. Znam samo da sam ja spreman koliko god oni mogu "isporučiti". Nevjerojatne su lokacije i stvarno im kapa do poda na level designu i artu koji je fantastičan. Ima tu stvarno puno toga što se može otvoriti i ispuniti taj cijeli potencijal koji imaju igrin grad i sama igra. Igra definitivno izgleda bolje u kišnim i noćnim satima i tada dolazi do punog potencijala. Ono što mi se isto jako svidjelo je aktivno sudjelovanje i interakcija s likovima. Likovi reagiraju di stojimo od njih i većina tih likova u igri djeluje poprilično realno i organski, nemamo dojam koje mnoge igre nemogu ostvarit. Mrzim hodanje i pričanje s likovima npr. u Assassin's Creed igrama, gdje se već 20 godina ne može napraviti neka bitna razlika i napredak. Detalji poput sjedenja, odmaranja na zidu ili kada se nagnete na neki gelender kao i svaku aktivnost koju napravite da zapravo ih prvog lica vidite svoje tijelo je meni za svaku pohvalu. Prvo lice za napucavanje je top. Sve te interakcije s oružjem i rukama/nogama je odrađeno TOP. Sve djeluje uvjerljivije zbog tog prvog lica. U animacijama često ne možemo vidjet emotivnu reakciju našeg lika V, no zato je tu fantastični, koji je dao glas našem junaku i taj posao je odrađen maksimalno dobro, gotovo savršeno. Zbog tog glumca i njegove izvedbe V mi je među omiljenijim gaming junacima. Bilo da se svađamo, da smo cinični, bahati ili bilo kakvu reakciju da odaberemo kada dobijemo izbor V to glasom odradi kao najbolji glumci u filmovima. Baš su savršenog glumca dali da mu da glas i žalim svakog ko je odabrao "pogrešnog" junaka, odnosno žensku V.
Najhrabriju odluku vezano za priču u igrama bih dao Rocksteadyu koji je u svojem trećem Batmanu na jedan posve neobičan način uveo glavnog antigonistu u priču i to sam tada smatrao fantastičnom odlukom. Tu sam u Cyberpunku isto tako naletio na isti koncept i jako mi se svidjelo što su nam dali lika koji će biti s nama u velikom djelu igre na posebno neobičan način. Johnny Silverhand je SVE. Ne sjećam se zapravo kada sam uživao u toliko izmrcvarenom dijalogu s ijednim likom od kada igram igre, ali koliko su me pojedini razgovori umarali, toliko mi je cijeli taj napisani tekst bio jebeno prejeben. Kada se pređe igra, tj. priča i kada se osvrneš na sve što si čuo, izrekao, podvukao crtu i rekao što sam ja to jebeno sada odigrao u ovoj igri?! Na prvu mi je kraj bio pomalo nejasan, no brzo je sve sjelo na svoje mjesto. Glavna priča je bomba, ali sporedne su atomska! Samurai dio - vrhunski. Posebno bih se osvrnuo na Vendor Machine koji priča kao i na Skippy pištolj - jebene dosjetke koje igru obogate na jako kul način. Najveća mana igre i dalje ostaje sadržaj kojeg ima i na pretek, ali ja toliko prokletno volim ovu igru da mi i dupla satnica ne bi zadovoljila vjerojatno. Jako se nadam da nam slijedi super MEGA tera extra veliki patch i DLC kao i NG+, jer ja tako prokleto želim natrag u Night City. Ima tu jako puno mjesta za dodati. Ova igra ima potencijal još uvijek biti 100/100 i rekao sam sebi neću je nagraditi s maksimalnom ocijenom, jer je mogla i još može puno toga više. Ali kad znam da sam ju platio 60 kuna i da mi je dala toliko toga vrhunskog, nema mi druge nego joj zalijepiti stotku i aj ća volin te.