herc

3090 rastura za filmaše, to je istina.
Zbog studio drivera.
Ali to je još uvijek dosta uska skupina.

U CAD workflowu i ostalim profesionalnim primjenama, 3090 ne ostvaruje niti 5% performansi Quadro kartice, napravljena je od manje kvalitetnih komponenti i nema dovoljno RAMa.

Možemo reći da se radi o kartici za YouTubere.

wooddiebone Zbog studio drivera.

😃 o čemu pričaš?

wooddiebone U CAD workflowu i ostalim profesionalnim primjenama, 3090 ne ostvaruje niti 5% performansi Quadro kartice, napravljena je od manje kvalitetnih komponenti i nema dovoljno RAMa.

bolje ti je da ovo možeš opravdati/dokazati sa nekakvim benchmarkom/chartom

fensisuperstar
      Ne znaš za nvidia studio drivere ili kaj?

Kaj se tiče grafa, nemrem naći sad, al konkretno sam vidio jedan za Siemens NX gdje RTX 8000 doslovno mete pod sa RTX 3090.
      Mislim da ostali CAD programi nemaju tolku razliku, ali opet je primjetno slabija za taj tip workflowa.

Nije to niš čudno. 3090 je geforce grafička, to znači da je primarno napravljena za gaming.
      Studio driveri su optimizirani za određeni dio profesionalnih aplikacija, ali ne sve.

wooddiebone Ne znaš za nvidia studio drivere ili kaj?

Znam ja za studio drivere ali me zanima kakve veze imaju studio driveri sa ovime što ti pišeš?

wooddiebone rtx i gtx kartice su degradirani modeli quadrica u smislu implementirane tehnologije. Quadro ce uvijek prva dobiti tech koji se kasnije koristi za proizvodnju mainstream grafi za taktovima primjerenim vrtnji igara.
        Sto se CADa tice, neznam za workflow, ali za render i nije tolika razlika. Moras samo razumjeti ako radis quick render, svi layeri obradeni u kratkom roku, ali prikaz kakav bude ili kopletan render u odredenom vremenu, pa riskiras da neke layere preskoci, jer ih ne stigne obradit.

Ja sam bio dosad uvjeren da studio driveri donose optimizaciju za određeni paket profesionalnih programa.
          Ne vidim kak nema veze.

Znači da nvidia otključa pro drivere na 3090, ona bi vjerojarno bila odlična jeftina alternativa Quadricama u svim segmentima osim u onom gdje treba abnormalna količina VRAMa.

chono rtx i gtx kartice su degradirani modeli quadrica u smislu implementirane tehnologije.

kako mogu biti degradirane kad koriste potpuno drugu tehnologiju u sebi. prvo imaju EEC drugo imaju hrpu drugih stvari koje su potpuno nepotrebne za gaming. Onaj kojem treba quadro neće imati problema iskeširati 5500-6000 za nju. onaj kojem ne treba quadro kupit će 3090 ako je posao u pitanu ili čak 3080 ako je recimo @Kaiserus u pitanju jer je njegov portfolio programa takav da njemu posao neće biti ništa brži i sa boljom grafičkom. tj čak i da je omjer uloženog nije dovoljno dobar za ono što dobijaš od istog.

ono što me zanima je kakve veze imaju studio driveri. već duže vrijeme performanse između studio drivera i game ready drivera nisu pretjerano velike. ono što game ready driveri imaju su većinom updejtovi za novije igre a studio driveri koji izađu nakon toga većinom imaju sve što imaju prethodni game ready driveri. Čak i da imaš game ready instaliran nećeš pušit toliko velike performanse u studio programima. Ako igraš i radiš nema smisla stavljati studio. Pitanje broj čak i da ima program gdje su performanse "velike" u studio driverima zašto bi posebno izdvajao 3090 kad stvaki rtx moze instalirati studio drivere? 3090 ne rastura zbog studio drivera, 3090 rastura zato što je powerhouse sa 24 giga memorije. To je moje pitanje. Nije da staviš studio drivere i 3090 odjednom ima 3 sise 2 kurca i krila.

fensisuperstar prvo se radi quadrica i onda se radi gaming serija. Samim time sto si naveo koliko i sto nedostaje u gaming karticama u odnosu na quadro je upravo i poanta mog posta. U tom kontekstu degradirano. Ampere qaudro je produkcijski bila prva spremna i dizajnirana, nakon toga se islo raditi gaming seriju. Mislim da je 2020. ampere quadro prva i izasla.

chono pa rtx quadro sa 48 giga je izasla nakon 3090. Zato me i zanima ta logika kad su drugi tip hardvera

fensisuperstar to su modeli serije... quadro ampere je izasao u svibnju, a rtx u rujnu 2020.
                Quadro je osnovna ploca na kojoj se radi i koju se dizajnira. Gaming serija nastaje iz nje.

chono ne znam stari sad gledam A6000 (najjači quadro model) jest izašao prije 3090.

RTX A2000 koji je quadro ekvivalent RTX 3060 je izašao nakon 3060
                  RTX A4000 koji je quadro ekvivalent RTX 3070 je izašao nakon 3070
                  A4500 i A5000 koji su najsličniji 3080 su izasli nakon 3080

mislim vrlo moguće da je 3090 napravljen po kalupu ampere quadra samo kao gaming grafu. ali mislim da su razlike prevelike u njima da se može reći da je ona degradirana verzija za gaming jer na kraju a6000 ne moze postici ni priblizno gaming rezultate poput 3090. zato što hardver u njoj nije optimiziran za gaming.
                  edit: napisao sam glupost u veci procesora. mislio sam samo na memoriju. 3090 i A6000 imaju oboje GA102. mislio sam na ostale modele RTX koji su bazirani na njihovim counterpartima koji imaju iste čipove. UGL treba uspoređivati izlaske onih sa istim grafičkim procesorima, ne baziraju se sve na A6000 modelu zato što je on izašao prvi.

wooddiebone znam, mislio sam na drugi verziju istog grafičkog procesora.

A6000 ima GA102-875-A1 a 3090 ima GA102-350 ili tako nešto
                    vidiš da sam se odmah ispravio 🙂

Ako je ovo PS4 verzija, povlačim sve kaj sam rekao.

Pa ovo je 8. svjetsko čudo.
                    Takva grafika na PS4.

Znači nemam riječi.
                    Evo.

Kako se ja veselim ovoj igri, jebomepas...

Jebiga, CDPR je rekao da nema više snage.

fensisuperstar jos jednom ampere quadro, neovisno o launchu pojedinog modela, je izasao kao serija prije RTX ampere.
                      Kako su izbacivali pojedine modele nebitno.

6 dana kasnije