pravednik sve to sto kazes je tocno, ali moras shvatiti da nece ni svaki dev jednako truda uloziti u optimizaciju.
Mislim ako mogu ND, Insomniac, Microsoft Studios i jos nekolicina ciniti cuda na konzolama i ako id software radi ovo sto radi, onda ja to vidim samo kao nesposobnost i/ili ljenost ostalih.
Nije da branim nvidia i amd, ali ono, pretjeriva se.
A RT je nov kako devovima, tako i hardware proizvodjacima i suludo je ocekivati nove igre u 4k preko 60fps sa bilo kakvom karticom, barem za sada.

Pusti Unreal Engine 5.

Jbg on je buducnost, a bogami ne pise se ta buducnost najsvjetlije konzolama, ako bude u opticaju kao UE4 sada.

maverick Uvjeren sam, kako gen bude odmicao, sve vise igara, osobito unreal engine 5 igara, na ps5 i sex ce se vrtiti opet u 30 fps jer nece moci snaga konzola pratiti vizuale.

Da, i ja ovo mislim.
    Siguran sam da će bit 60 fps modova u igrama first party developera, ali nema šanse da će se multiplat izdavači truditi kao Insomniac ili ND.

maverick

Pazi ovo, nije u redu ostale devove zvati lijenima ili da ne ulažu truda.

Ove koje si gore nabrojao su mala manjina sa gotovo neograničenim ljudstvom i financijama.

Takvi vrhunski first party naslovi zapravo čine jako malu brojku udjela ukupnog tržišta videoigara.

Slušamo od PS2 ere kako je ovaj dev zajebo ovo, onaj ono. Ovo nije optimizirano pa se ne vrti dobro, puca slika.
    Jesi razmislio kako bi bilo da je po mome i developer ima lufta za tehnički dio? Govorite kao da svaki developer svjesno sabotira vlastiti projekt.

Ti i ja igramo sve, pretpostavljam. 90% su multiplat naslovi, ima osrednjih ima odličnih. Većina naslova bila je na Unreal Engine 4. Većina se nije izvodila kako spada. Većina naslova bila je odlična pričom, mehanikama, igrivošću.
    Mali studio ima potencijala za vrhunske igre ali nema resursa za izradu vlastitog enginea strikno prilagođenog hardveru.

Sonyeve igre redom imaju vlastiti in house engine razvijen sa ciljem pokazivanja jačih točaka konzole. Svaka igra vrti drugi engine.
    Tu su ulupani milijuni i te igre zapravo su showcase i ono što bi trebalo privući nove korisnike.

Stoga treba na developera gledati sukladno njegovom rangu.

@weky je pisao nedavno o poljskim, ukrajinskim i ostalim EU developerima.
    Kako je stvar da si često uzmu prevelik zalogaj bez potpore. Potpuno je u pravu.
    Tu pak imaš paradoks Metro Exodusa na novim konzolama, koji se odlično vrti i izgleda ali narativno uz cjelokupnu ispoliranost igra jako zaostaje za recimo TLOU2.

Witcher 3 koliko savršen i svjež u svojoj klasi toliko "neispoliran". Takve mane brzo dolaze do izražaja. Jednostavno postoji ta jasna vidljiva razlika između USA, EU i azijskih developera.
    Bitno da vi kao primjer navodite Doom kak se super vrti i jebeno je super igra.
    Da jedna igra, gdje su ostale?

pravednik Pazi ovo, nije u redu ostale devove zvati lijenima ili da ne ulažu truda.

Nije u redu srati ni po nvidia i amd sto vam ne ugruvaju 1000 gb vrama po cjeni zivog praseta.

Isto tako ne pada mi na pamet traziti izlike CD projektu za Cyberpunk, Bethesdi za Fallout 76 i da ne nabrajam. Imaju oni para i previse, a ako su zagrzli preveliki zalogaj, to isto nije u konacnici problem nas korisnika.
      Ako placam igru 1 60€ i igru 2 60€ i jedna je broken, a druga ispolirana i radi kao sat, onda tu za mene dilema nema. Nesposobnost, ljenost, nemarljivost i lakomost su u tom slucaju jedine osobine koje mi padaju na pamet. E sad dali je kriv izdavac, pero, stevo, djuro, to meni za moje novce ne igra nikakvu ulogu.

pravednik Da jedna igra, gdje su ostale?

Nabrojao sam ti vise igara, ali necu sada praviti listiu da bih vama dokazivao nedokazivo.
      Vjerujte sta hocete, ja ionako igram one japanske igre sa ps3 assetima...

Ne. Krovni prozor.

master_x pa monitor, ali da, od 55" tako da ne znam ni sam što je 😃

Možeš ga okrenut kako želiš 😃

Flipper Znam.Al ovako izgleda ko monitor za dolazak/odlazak autobusa.

16 dana kasnije

Ovaj mobile RTX 3060 je zvijer.
        Zvijer. Na Lenovo Legion 5 17".

Inače serem po Nvidiji i što se tiče desktop segmenta smatram da je AMD napredniji radi 7nm procesa i power to performance postotka. Mnogo više frejma za manje W.

Mobile RTX 3060 iako je 8nm i samo 130W max postiže impresivne rezultate i pokazuje koliko su desktop varijante nabijene voltažom dok povratne performanse nisu impresivne.

Prvo sam probao Guardians of Galaxy i Control. Oni koji prate moje postove znaju zašto.

Zatim sam PS5 metnuo na njuškalo.
        Šala, sad za ozbiljno, GPU power mi je oko 110W do 135W uz varijacije a Ryzen 5800H od 20 do 30W na 1440p. Spojeno na TV, integrirana grafika i hibrid mode isključeni. Performance mode režim rada.
        Cijeli laptop troši oko 170W u igrama prosječno a performanse su mnogo bolje nego na konzoli uz ultra postavke, 1440p, DLSS of, RT off. Za usporedbu potrošnja PS5 je oko 200-210W.

Koliko sam čitao laptop ima dynamic boost spojen sa procesorom.
        I sad na većoj rezoluciji gdje CPU bude manje opterećen oko 15-20W odlazi za grafičku. Extra power management.
        Zato CPU nekad padne i na 15W potrošnje. GPU udari 135W iako piše 130 maximum. Eto, ide. Šteta da ne postoji modificirani bios za unlock full snage, čisto da vidim dokle ide dok ne trotla😁 ili ne pregori...

DLSS ON?
        Nvidia nije lagala prilikom tvrdnje da je mobilni RTX 3060 50% jači od PS5 uz DLSS. Game changer.

Mana? Da, ima mane jebiga. Zvuk, laptop je glasan na sva 3 moda, quiet mode mrvicu tiši ali glasnije od konzole u svakom slučaju. Performance mode uz v sync off spojeno na TV bude razina PS4Pro minus 20%. Nije isto ali čuje se.
        Grije se umjereno, ništa strašno za laptop.
        Ekran zadovoljava i služi svrsi za laptop.
        Ok je, IPS LCD. Niti blizu TV-u ali nije to ni bitno. Ima blago probijanje svijetla na rubovima.

Najveća mana?
        Nvidia...koliko naprijed toliko iza.
        Desktop varijanta ima 12GB u laptop stave 6GB VRAMA. 😒🙄Budalaština i već vidim bottleneck u Watch Dogsu, Far Cry 6 za console level 4K igranje koje namjeravam istestirati.
        Čip je sam po sebi dosta jak i sposoban.

Mogli su bar 8, varijanta sa 3070 ima 8 poput desktopa.

Uglavnom jako pozitivno za laptop.
        Prije sam imao HP Omena sa GTX 1060 max q varijantom i performanse nisu pratile desktop. Cijena veća također, 2017. Ovo je dobar skok naprijed.

Od RTX 4000 serije i Zen4 AMD-a možemo očekivati epske performanse za medium segment.
        Nvidia ide na 5nm sa RTX 4000 serijom.
        Kombinacija zen 4 Ryzena 7 plus mobile RTX 4060 mogla bi davati jebačke rezultate za nativni 4K ako je vjerovati rumorima.

Guardians of the Galaxy ultra postavke, RT off, DLSS off
          1920x1080

Lockano 60 frejma, unlockano 75 prosječno. GPU troši od 90 do 110W.
          CPU 30-40.

Uz DLSS quality i RT max znači i transparency reflections
          60 frejma lock, 70 average.

Za usporedbu, ista igra na PS5 mi pada na 45 prilikom skeniranja i više protivnika na sceni, na performance mode, 1920x1080. Povremeno bude skroz 45,50,60. Ništa strašno i dugotrajno.

Točno vidim na gamebaru od TV-a ako vas zanima kako mjerim fps na konzoli.
          Bitno je samo input staviti na PC u HDMI postavkama TV-a umjesto konzole.
          Tada mjeri u real timeu.

Postavke su medium i low na performance modeu, jasno se primjeti.

Ova igra favorizira Nvidiu.
          Tokom dana usporedim i Control jer ga ponovo skidam na PS5.

Namjeravam i AC Valhallu uz Watch Dogs Legion. Valhallu moram kupiti za PS5.

Pa za 10K ili 11K bilo bi loše da ne radi bolje od konzole. Ili sam nešto fulao? 🙂

BTW: koliko se gubi na kvaliteti prikaza kad se ide laptop spajati dodatno na TV? Ništa?

Nema kaj gubiti ma kvaliteti, može samo dobiti ak spoji na oled.

Flipper Pa za 10K ili 11K bilo bi loše da ne radi bolje od konzole. Ili sam nešto fulao? 🙂

Pa jel smije covjek napisati svoje dojmove? I nisi nista fulao. Potrudio se napraviti direkt usporedbu istih igara, sto imas na YouTube ljude koji rade na svojim kanalima. Nikakav egzorcizam nije u pitanju i urota protiv konzola lol

koliko se gubi na kvaliteti prikaza kad se ide laptop spajati dodatno na TV? Ništa?

O cemu ti druze?!

Ma nisam spajao laptop na TV jedno 10 godina. Pa znam kad sam gledao filmove da mi je slika bila lošija nego kad ustekam direktno USB u TV. Imao sam 3D TV, pa nekad nije mogao direktno učitati s USBa nego sam morao spajati preko laptopa i dosta lošije je izgledalo.

Jasno je da bolje izgleda na OLEDu, nego na ekranu od laptopa.

Flipper cudno. Nikad ovako sta nisam cuo. Mozes imati performance droppove i lag ako prikazujes sadrzaj na tv-u i ekranu laptopa u isto vrijeme, ali ako odaberes samo jedan ekran kao output, nikakve razlike ne smije biti.

Flipper

Ništa Filipe. Radi kao normalan PC.
                Bitno je samo da isključiš integrirani GPU preko mux switcha radi maksimalnih performansi.

Gledam na yt usporedbu, skoro da i nema razlike između desktop i mobile RTX 3060 u ovom laptopu. Najveća razlika je u Ubisoft igrama.

Nije to poanta, pusti cijenu laptopa kao kompleta.
                RTX 3060 je inače low medium segment GPU za 300 eure po MSRP. Znači entry level RTX Nvidia.
                Ovaj u laptopu je još slabiji i opet sredi PS5.

Moguće da je i do ryzena 5800 koji ju pogura na 1080p. Konzole imaju neki slabi Zen2 CPU. Da je ryzen 3700 kako se pričalo igre bi morale letiti na 1080p.

@maverick
                Nvidia control panel, odabereš TV kao jedini output i to je to. Spajanje preko HDMI kabela.
                Ekran laptopa se ugasi ali ga ne poklopim do kraja radi zagrijavanja. Ipak je prilikom igranja namjena da bude otvoren.

I jesam li napisao da lap ima HDMI 2.1?
                👍
                Nigdje nije posebno istaknuto ali eto.

Ljudi takodjer zaboravljaji, cesto puta, da laptop nije samo za gejmanje, tako da visa cjena od konzola jeste opravdana. Bolje Performance su samo slag na tortu.