- Uređivano
Ovaj mobile RTX 3060 je zvijer.
Zvijer. Na Lenovo Legion 5 17".
Inače serem po Nvidiji i što se tiče desktop segmenta smatram da je AMD napredniji radi 7nm procesa i power to performance postotka. Mnogo više frejma za manje W.
Mobile RTX 3060 iako je 8nm i samo 130W max postiže impresivne rezultate i pokazuje koliko su desktop varijante nabijene voltažom dok povratne performanse nisu impresivne.
Prvo sam probao Guardians of Galaxy i Control. Oni koji prate moje postove znaju zašto.
Zatim sam PS5 metnuo na njuškalo.
Šala, sad za ozbiljno, GPU power mi je oko 110W do 135W uz varijacije a Ryzen 5800H od 20 do 30W na 1440p. Spojeno na TV, integrirana grafika i hibrid mode isključeni. Performance mode režim rada.
Cijeli laptop troši oko 170W u igrama prosječno a performanse su mnogo bolje nego na konzoli uz ultra postavke, 1440p, DLSS of, RT off. Za usporedbu potrošnja PS5 je oko 200-210W.
Koliko sam čitao laptop ima dynamic boost spojen sa procesorom.
I sad na većoj rezoluciji gdje CPU bude manje opterećen oko 15-20W odlazi za grafičku. Extra power management.
Zato CPU nekad padne i na 15W potrošnje. GPU udari 135W iako piše 130 maximum. Eto, ide. Šteta da ne postoji modificirani bios za unlock full snage, čisto da vidim dokle ide dok ne trotla ili ne pregori...
DLSS ON?
Nvidia nije lagala prilikom tvrdnje da je mobilni RTX 3060 50% jači od PS5 uz DLSS. Game changer.
Mana? Da, ima mane jebiga. Zvuk, laptop je glasan na sva 3 moda, quiet mode mrvicu tiši ali glasnije od konzole u svakom slučaju. Performance mode uz v sync off spojeno na TV bude razina PS4Pro minus 20%. Nije isto ali čuje se.
Grije se umjereno, ništa strašno za laptop.
Ekran zadovoljava i služi svrsi za laptop.
Ok je, IPS LCD. Niti blizu TV-u ali nije to ni bitno. Ima blago probijanje svijetla na rubovima.
Najveća mana?
Nvidia...koliko naprijed toliko iza.
Desktop varijanta ima 12GB u laptop stave 6GB VRAMA. Budalaština i već vidim bottleneck u Watch Dogsu, Far Cry 6 za console level 4K igranje koje namjeravam istestirati.
Čip je sam po sebi dosta jak i sposoban.
Mogli su bar 8, varijanta sa 3070 ima 8 poput desktopa.
Uglavnom jako pozitivno za laptop.
Prije sam imao HP Omena sa GTX 1060 max q varijantom i performanse nisu pratile desktop. Cijena veća također, 2017. Ovo je dobar skok naprijed.
Od RTX 4000 serije i Zen4 AMD-a možemo očekivati epske performanse za medium segment.
Nvidia ide na 5nm sa RTX 4000 serijom.
Kombinacija zen 4 Ryzena 7 plus mobile RTX 4060 mogla bi davati jebačke rezultate za nativni 4K ako je vjerovati rumorima.