F1 The Movie [2025]

Pratim Formulu 1 od dana kada smo izgubili najvećeg od svih – Ayrtona Sennu. Od tada, ovaj sport nije samo niz utrka za mene, već živi teatar inženjerskog savršenstva, ljudske hrabrosti i emocionalnih uspona i padova. Zato sam s velikim uzbuđenjem dočekao film o Formuli 1 koji nosi pečat Lewisa Hamiltona i službenu podršku FIA-e. Napokon — pomislih — dobit ćemo nešto autentično, nešto što diše oktanskim duhom s kojim sam odrastao. Film u mnogočemu opravdava status ljetnog blockbustera. Brad Pitt i Javier Bardem donose holivudski sjaj, ali prava zvijezda među glumačkom postavom, barem za mene, je Kerry Condon u ulozi glavne inžinjerke APX GP-a. Autentična, prizemljena, s pogledom koji poznaje svijet paddocka – njen lik donosi dozu stvarnosti u priču koja često luta između spektakla i simplifikacije. Prihvaćam da je cilj filma privući nove fanove. I zato sam spreman zažmiriti na jedno oko kad se zaobiđu tehnički detalji, kad se povremeno gazi preko realizma u korist efekta. Ipak, teško se oteti dojmu da je priča mogla (i trebala) zaroniti dublje. Potencijal je bio tu – da se ispriča emotivnija, introspektivnija priča, ona koja bi zarezala dublje u srce vozača, timova, odnosa, rivalstva. Pitt je karizmatičan i simpatičan, ali film ostaje na površini gdje se mogao usuditi zaroniti.
S tehničke strane – wow. Joseph Kosinski ponovno briljira nakon Top Gun: Maverick. Gledati film u 4DX-u bila je vožnja sama po sebi. Zvuk, pokret, vibracija sjedala – osjećaj utrkivanja nikad nije bio bliži. A onda — taj zadnji krug. Posljednja utrka. Taj trenutak kad te film, sve dosad pomalo uzdržan, zgrabi i izbaci iz cipela. To je bio čisti adrenalin, srž svega što volim kod Formule 1. Iako priča možda ne doseže emotivne visine Rush-a, ni dubinu dokumentarca o Senni, a kamoli baletnu eleganciju Ford v Ferrari — ovaj film ima svoje mjesto. On otvara vrata. Nudi ulaznicu u svijet Formule 1 onima koji tek dolaze, a nama, starim fanovima, pruža barem vizualni spektakl dostojan naše strasti. U konačnici, ovaj film nije konačni F1 film — ali je dobar prvi korak. Hrabro učinjen. I, što je najvažnije, snimljen s ljubavlju prema sportu. FIA i Kosinski zaslužuju priznanje što su utrku prenijeli na filmsko platno s ovakvom produkcijskom težinom. Možda jednom dobijemo i film koji će ići do srži duše jednog vozača. Do tada — neka ovaj film bude iskra za one kojima je Formula 1 tek novo poglavlje u životu.