Fenix
Nije problem u "tome nekome" (barem ne u globalu), problem je u čitavoj zabavnoj industriji koja već neko vrijeme baš jako forsira gay odnose. Kažem forsira jer danas praktički svaki visokobudžetni film ili serija MORA imati nekoga istospolne seksualne orjentacije, pa čak i kad to nema smisla za samu radnju. Eto, tek tako da se ubaci. A dva su razloga za to:
1) Da pokažeš koliko si progresivan
ili
2) Da napraviš kontroverzu
I obje točke su jako jeftine i nemaštovite, a ja čak smatram i da omalovažavaju cijelu LGBT zajednicu.
S time se slažem, postoji taj trend guranja pod prisilom, kao da se stavlja kvačica na popisu koji se treba ispuniti i to je, naravno, loš pristup osvještavanju. Međutim, kao što sam i rekao, ako je ideja dobro prenesena, onda nije važno je li netko gay ili nije jer se svodi na ljudski odnos. Druckmann je za sada svojim pisanjem pokazao da zna pisati likove, do te mjere da bez obzira na atmosferu igre, osjećaš da im je karakter prirodan. Naravno, tu veliku ulogu igraju i glumci, ali materijal koji oni tumače mora biti dovoljno dobro napisan da bi zajedno sve sjelo na svoje mjesto. The Last of Us je vrlo ozbiljan, dok je Uncharted 4, iako ozbiljniji od prethodnika, drukčijeg tona, onoga koji naginje avanturama poput Indiane Jonesa. Svejedno su likovi vrlo prirodni u svojim motivacijama, ponašanju i dijalozima.
Upravo zbog toga, kada su likovi na papiru preneseni u ljude na ekranu, ne bi smjelo biti problema u tome je li netko gay ili nije. Ako nakon toga nekome smeta što je netko gay, onda je to slučaj koji si i citirao da sam napisao, a to je slučaj u kojemu je problem isključivo u pojedincu.
E sad da se vratim na TLOU2. Nisam upoznat sa spojlerima niti želim više o njima. Ali nadam se da nije forsirano. Left Behind DLC mi je recimo dobar primjer neforsiranog gay odnosa, nisam dobio utisak da je "ubačen" zbog jedne od gore dvije nabrojane točke i nadam se da će u tom smjeru i nastaviti.
Upravo zbog tog DLC-a ne vidim ovu situaciju oko Ellie kao ikakvu kontroverzu ili guranje kako bi se zadovoljila neka kvota. Ako netko čak i nakon što je odigrao prvi dio i DLC smatra da je to što je Ellie gay ono što će mu smetati u igranju ili da će smetati radnji, onda taj netko nije pazio na likove dok je igrao. To što je Ellie gay nije ono što ju definira kao lika. Definira ju to da je odrasla u opasnom svijetu, to da je izgubila ljude koje je voljela, to da je prošla kroz pakao s Joelom i da je naučila što znači povjerenje, što znači oprez i što znači žrtva. Definira ju to da je od malih nogu naučila što znači oduzeti nekome život. To što je ona gay ne bi smjelo nekome biti ono što zaključuje o njenom liku.
chono7
da, ali to si ti. Ne znam ako si primjetio, ali osvrni se malo oko sebe i pogledaj u kakvom drustvu zivis. Zatim odi malo van HR, u bilo koju zemlju, naci ces mnogo istih ili slicnih primjera, pa i onih laznih koji su kao liberalni. Reakcije ce pokazati je li globalna igraca zajednica tlou2 open minded ili nije. Ja mislim da ce ovaj dio koji nije biti jako glasan
Shvaćam u potpunosti i slažem se s tobom da će taj zadrti dio biti jako, jako glasan. Ipak, Balkan je samo kap u moru čitavog tržišta, ovo je igra koja će se prodavati kao burek, svi će htjeti zaigrati TLOU: Part II. Promjene u razmišljanjima se već događaju, a oni koji odbijaju prihvatiti promjene, na njih reagiraju jedinim načinom koji znaju: budi glasan.
Nekada se u raspravu treba ući znajući da se mišljenje druge osobe neće promijeniti, no i dalje ući s ciljem da se pokaže onoj tihoj, nadam se sve većoj, većini da i oni mogu biti glasni.