maverick
Načelno se sve slažem s tobom, samo mi pari da malo burno reagiraš iako se ni meni ne sviđa kako je woodie sročija svoju izjavu.
wooddiebone Tko god je fan originala, a dvojka mu nije bar vrlo dobra, nije shvatio original i to je to.
Tko god? Ne. Može netko sve savršeno shvatit i da mu opet ne odgovara priča na koju su se odlučili ili način na koji je izvedena i jednostavno mu nije dobra, tj. ne sviđa mu se. Dvi izjave koje mnogi koriste ka sinonime jer realno ipak su osobni dojmovi najbitniji.
Ali kad mi netko reče ka činjenicu da su likovi nekonzistentno napisani ili da njihovi postupci nemaju nikakvog smisla, e to su već puno teže i određenije kritike i za te ljude čvrsto tvrdim da su u krivu. Jer ako ja vidim točno istu logiku iza priče i dolazim do istih zaključaka ka i tisuće drugih igrača, šta je to nego pokazatelj da zaista postoji nešto šta nas sve vodi do tih zaključaka, a to je ista logika kojom je kreator ovih likova iša dok ih je godinama pisa.
Šta, ponavljam, ne znači da se mora svima sviđat. Ne moraju se svi slagat s tom logikom ali nemojte mi govorit da ne postoji.
Da bolje objasnim šta oću reć povuć ću paralelu s drugom igrom koju sam nedavno završija, a to je RDR2. Pričat ću o kraju te igre pa ide u spojler tag.
Uzmimo za primjer high honor Arthura. U zadnjoj misiji pred njim/nama je izbor - otić po lovu ili pratit Johna. Postoji logika iza obe odluke. Prvom varijantom Arthur se odlazi suočit s Micah i Dutchom, istovremeno odvraćajući pažnju s Johna. Ima smisla. Drugom varijantom odlazi ka pojačanje Johnu i zadržava neprijatelje. Isto ima smisla, za istu verziju Arthura. Sad ne morate se tu slagat s odlukom suprotnom od vaše, ne morate virovat da bi to bija vjerojatniji izbor da je Arthur stvarna osoba, ali kako možete poreć da postoji interna logika za obe varijante?
Isto tako, na kraju epiloga John odlazi po osvetu za Arthura smatrajući da je dužan njemu i ostalima i da bi Arthur tija da se Micah zaustavi. Ima smisla za njegovog lika. A šta da su se pisci odlučili za drukčiji kraj? Šta da je John sluša posljednji savjet prijatelja koji je da život za njega - "go and don't look back." Šta da je u onom trenu odlučija da će poslušat Arthura i bit odan onome šta je bitno - svojoj obitelji te ostat uz njih i pustit Micah? To možda ne bi bija zadovoljavajuć i klimaktičan kraj kakav su svi tili i garant bi se ljudi bunili, ali zar ne bi i to imalo određenu logiku iza sebe i potporu u priči, taman se ja ili netko drugi s njom ne slaga?
Drugim ričima, ljudi su prokleto složena i komplicirana stvorenja. Svaka priča se u određenom trenu može granat na više strana a da svaka bude smislena. Mi svi možemo svakodnevno nešto učinit drukčije i na raskrižju moramo otić u jednom smjeru, šta ne znači da i drugi smjer nema svoje razloge ili da nije neznantno malo falilo da drukčije skrenemo. Svi mi radimo greške, predomišljamo se, krivo reagiramo, požalimo, ovisno o našem raspoloženju, situaciji i milijun drugih varijabli. Pa tako i fiktivni likovi.
Stoga, po posljednji put nadam se, ok je ako se nekome sviđa ova priča. Ok je ako ne funkcionira za njega. Ne moramo i ne možemo se svi slagat u tome. Dobro TITANXIS kaže, i zabavnije je tako. Ali aj molim vas nemojte govorit da nikakve logike nema i da je smisao koji mnogi od nas vide samo nekakav kolektivni plod naše mašte.