Godinama vam pokušavam objasniti neke stvari lijepo, ali vidim da ne ide….mnogi nemaju iskustva u toj grani da govore o tome ili recimo nisu pogledali video do kraja nego samo stampove.
Prvo - naravno da je kriv sustav. Gdje su nekakvi standardi, quality control i slično? Cyberpunk se bude povukao s trgovine i svima je vraćen novac, a u isto vrijeme ovakve igre su dostupne u trgovini i nisu povučene. Zašto se to uopće dopušta recimo? Zašto nemamo nekakav sluzbeni odgovor?
Drugo - kako jedna igra moze biti crossbuy, druga ne može? Kako su pravila za AAA igra da igra većinom mora biti crossbuy, a za ove igre nisu ista pravila? Zašto po tome ovi imaju pravo birati hoće li naplatiti ps4 verziju igre, a AAA developeri većinom moraju uložiti novce u dodatan port ili upgrade? jedini primjer naplaćivanja za koji znam(možda ih je više, nezz nemam vremena više toliko igrat) je Jedi Survivor.
Treće - u ovom videeu je najmanje riječ o meni i mom trophy huntingu. Kompletan cilj videa je dati do znanja igračima i pratiocima zašto više ne igram takve igre te zašto smatram da niti oni trebali, odnosno da ih sustav izrabljuje. Ja sam djelomično odgovoran što sam promovirao te igre i do jednog trenutka je to bilo okej dok su to bile bar igre kako sam naveo od cca 1 do 2h s barem nekakvim gameplayom, puzlama i slično. Pojavom pritiska samo jednog gumba i reskinova - naravno da sam skuzio da se radi samo o lovi, ali osjećam odgovornost i potrebu se izraziti da ljudi ne gube glavu igrajući te igre do sutra, a onda se dogode razni problemi…barem sam nešto poduzeo za razliku od svih koji kritiziraju, ali ništa ne poduzimaju.
Četvrto - Nije vrijedilo isto prije 5 godina i sada jer nije bila takva količina takvih igara niti približno, o čemu sam intenzivno govorio. Ako gledamo samu definiciju pojma - da, onda je vrijedilo isto sada i prije 10 godina. Međutim, igre su tad bile "igre" s igrivošću do 2h (kako su dečki naveli tipa Bunker i sl), a nisu bile pritisak jednog gumba za platinu. Isto tako, nije bila tolika raširenost regija i platina po regijama.
Peto - otkad je PlayStation postao Steam? Sve ove "moje" igre koje se gore stavljaju su portovi sa Steama.
Šesto - normalno da s takvim stavovima koje imate i jesmo gdje jesmo, jer smo svi spremni samo kritizirati, što je ujedno i najlakše, ali ići nešto konkretno napraviti je već problem, a upravo ovo što sam napravio smatram da je ispravan put tak da ne kuzim blagu negativu. Ne valjda dok igraš, ne valja dok prestaneš
I sedmo - normalno da sam i ja dio toga, ali naravno da sam imao i nekakve privatne ciljeve, poput mozda doseci 10k subscribera ili zaraditi svake godine trinaestu plaću s igranjem. Tenis igram 16 godina, dobio sam nekakve mizerne novce. Igre aktivno igram 3 do 4 godine i zaradio sam lijepe novce, a da ne govorim o tome da sam si s lakim platinama stvorio platformu za nešto više u što planiram sad krenuti te svatko iole normalan shvaća da od nekud moraš početi.