- Uređivano
Doom: The Dark Ages
TL;dw - odlično se vrti igra na PC-u (surprise), dok se kao i u slučaju Indiane čeka da naknadno izbace path tracing patch.
Isprobao, odigrao prvo poglavlje i dio drugog.
Definitivno više cinematic Doom s drugačijim gameplayom gdje stvarno imaš dojam kako igraš s tenkom. Čini mi se da je igra i nešto lakša (igram na ultra-violence), iako mislim da je to (barem na početku) dosta dobro uravnotežen gameplay gdje taman kada zagusti, napraviš neki dobar melee koji te obnovi da nastaviš dalje (i mogu se dosta detaljno podešavati razne opcije težine). Ima igra i revive pointse, no možeš ih imati maksimalno 3 istovremeno i nije baš da iskaču na svakom koraku. Doduše, do sada mi nisu trebali.
Dosta je naglasak na štitu (koji radi ogroman damage) i pravovremeni block neprijateljskih napada / paljbe koji onda im vraća damage. Tako da agresivni udari štitom, vraćanje damagea dok ih ne ošamutiš i onda combo finisheri za instant drop healtha i streljiva. Leveli su dosta široki tako da je gameplay vrlo "horizontalan", naspram prethodne igre nekome to možda neće vjerojatno najbolje odgovarati.
Tehnički naravno za sada besprijekorno iskustvo - ultra postavke, 1440p s DLSS-om na quality i FG-om na 2x, vrlo stabilnih 110-120 fps-a. Latency ispod 40 što je skroz ok. U svakom slučaju, vrlo igrivo. Grafički nije da me igra baš izula iz cipela, no u kontekstu Dooma nije mi to nešto previše bitno. Kako kaže Zero, treba još doći path tracing patch, no ne ne vjerujem da ću to uključivati budući da mi je u takvoj brzoj igri visok framerate kudikamo važniji.
Evo par screenova koje sam ulovio na brzinu.
https://www.ign.com/articles/doom-the-dark-ages-owes-a-lot-to-eternals-marauder
Ovo mi je odmah palo na pamet kad sam vidio gameplay za DA. Ikona od neprijatelja na kraju ta Eternal i ne osobit problem kad skužiš koja oružja funkcioniraju najbolje protiv njega.
I upravo to vidim kao jednu od većih kritika za DA (uz manje zanimljiv dizajn nivoa), što su praktički eliminirali potrebu za većim šaltanjem oružja te sekundarne modove. Vjerujem da je dobar Doom, ali već dovoljno ljudi tvrdi da nije "onako dobar kao Doom 2016 ili Eternal". A možda je i bolje što imamo tri igre koje su po pitanju mehanika svaki put tražile nešto dovoljno drugačije da bude svježe? Nema druge nego zaigrati i sam se uvjeriti.: p
Pa apsolutno je dobro da je raznoliko, ja protiv toga nemam ništa ako je dobro. Doom 2016 za mene je nedostižan jer je imao savršen balans svega i mjuzu, Eternal je posvuda i nije mi tak napet ali je super, a ovaj je taman negdje u sredini i to me isto veseli. Ne znam kakva je mjuza, čujem da baš nije, ali teško da baš mogu akciju smrdat.
zapoceo sam Doom…1440p reza, dlss-performance, ultra nightmare postavke i imam izmedju 105-135fpsa sa 3080ti i i514600kf…..
- Uređivano
Počeo i ja danas, završen prvi chapter. Zasad mi je veće oduševljenje bio Eternal, ali treba vidjeti kako će biti dalje kad se otključaju ostale mogućnosti i oružja. I da, nedostaje mi opako double jump. možda i previše. Što se tiče tehnikalija, ide sve na ultra praktički lockano na 144 fpsa s DLSS quality. Frame gen sam isključio, dok ne dođe path tracing nema smisla to uključivati.
- Uređivano
Fetty Mislim, super mi je taj zalet sa štitom koji doslovno demolira ove slabije demone, ali već sad mi nedostaju te manje vertikalne arene s koridorima, prečkama, jump padovima i to Doomguyovo klokanovsko skakanje. Samo bih trčao okolo kao luđak i demolirao sve koristeći manje-više sva oružja. Bilo je više vježbalište.
Inače, nakon ovog Dooma nadam se iskreno da će se vratiti malo i Quakeu. Stvarno su ga zapostavili debelo predugo.
Od Nevidije:
Additionally, we’re announcing that the critically acclaimed DOOM: The Dark Ages is adding immersive path-traced effects and DLSS Ray Reconstruction in June, further enhancing image quality for PC gamers.
Došao do pred kraj četvrtog chaptera. Igra je sve bolja kako dolaze novi i jači demoni te kako se otključavaju oružja. I dalje su većinom veliki prostori i pacing je samim tim nekako lakši/sporiji unatoč više neprijatelja na ekranu. Moja preporuka je da odmah idete nadograđivati štit i melee jer je to najbitnije za demoliranje. Btw. impaler mi je trenutno jebeno oružje, isplati se i to nadograditi.
I one mech dionice su zakon. Prelagano je definitivno, ali predstavlja i dobrodošlo osvježenje od uobičajene rutine tamanjenja. Apsolutni kaos nastaje kad sa Doomguyom počneš šaketati ostale grdosije od demona te razbijati zgrade. Ništa manje ne očekujem ni od onog letanja sa zmajem koje će vjerujem uskoro na red.