16/512 minimalno! Ja bi najradje 32/1tb ali to je vec dosta tako da ce vjerojatno biti 24/512. Dovoljno za po doma a mogu po potrebi i nesto ozbiljnije raditi na njemu.

Ti strojevi dobro drze cijenu i jako dugo traju tako da se isplati uloziti malo vise u startu. Stvarno zalim za vremenima gdje si mogao sam upgradeati stroj. Zamislite ovaj M4 Mini u starom kucistu u kojem ima dovoljno mjesta za 1 ili 2 nvme diska i isto toliko plocica rama…

Još ćete i mene napaliti. Najbolje odustati od PC-a novog. Uzet ovo, vrhunski monitor i ps pro za gaming.

Što se tiče ove dileme s internim SSD-om, ako nećete isključiti Siri i Apple Inteligence, onda je 256GB puno premalo. Koliko sam iskopao po internetu, AI se indeksira i sprema modele direktno na disk i to nekad dosegne na desetine giga. Kod jednog sam vidio čak 60 giga. Što je više iznimka nego pravilo i kroz neko vrijeme sistem to izoptimizira, ali svejedno, može bit neugodno na samo 256GB

Zanimljiv info sa jednog drugog sitea pa ako netko zeli probati…
Uglavnom Austrijski Apple site navodno ne trazi nikakvu provjeru za Edu popust i cijene su onda stvarno povoljne. Pretpostavljam da vam treba AT adresa za naruciti pa ako netko proba neka javi!

https://www.apple.com/at-edu/shop/buy-mac/mac-mini

moschus bilo bi idealno da imaju trgovinu u Grazu, ali samo u Beču je

Je li inače dostavljaju Apple trgovine u druge zemlje? Gledao sam općenito mi je nudilo samo preuzimanje u trgovini

Ne dostavljaju u druge zemlje bas zbog razlika u cijeni :/

moschus što govore ovi tvoji, ide li ili ne na kraju s edu popustom? Ja došao do plaćanja, nikad me nije tražilo verifikaciju. Base model je 130 eura jeftiniji

EDIT: Izgleda da prolazi. Na njemačkom Apple storeu traži verifikaciju prije košarice. Nešto se osjećam kao 🇦🇹

Da nemam MacBook ovo bih istog treba uzeo. Doslovno bagatela!

Ajd javite kak ide to u Austriji. 18.11. sam u Beču pa da vidim.

Tzereen Taman narucis i napravis pickup u Apple Storeu u Becu! To nudi kao opciju na zadnjem koraku (Kärntner Straße 11, Wien1010)

Deadwalker auu zasad sve stvarno dobro izgleda. Baš me zanima i što će @moschus reći

Vidim i neke dobre dojmove s vanjskim SSD-ovima. Tko zna, možda ipak bude 24/256

Izgleda da su stvarno napravili top strojcek! Rezultati benchmarka su bas impresivni, doslovno gaze skoro sve procove. Preko vikenda ce sigurno biti jos puno reviewa, teardownova i testova na YT tako da jedva cekam 🙂

Ja ću ga vjerojatno uzeti dizajnerici, radimo sve vise s videom u zadnje vrijeme, a ona mi je još na M1. Ionako moram dizati troškove da me porezna ne opeljesi na kraju godine tako da mi je Apple olakšao izbor 🙃

Išao sam ga isprobat i to su imali baš verziju 16/256. Šteta da nisam uspio ssd testirat jer ne dopuštaju skidanje aplikacija

Ovo je geekbench, samo nisam siguran koliko je relevantan jer sam istovremeno vrtio logic pro i oni neku aplikaciju za editiranje videa kojoj se ne mogu sjetit imena, ali imala je hrpu klipova stackanih u layerima

https://browser.geekbench.com/v6/cpu/8714375

U idleu 7GB ram, nisam nikad vidio da je prošlo iznad 9 lol. Još mi se i magic mouse svidio. Uzimam sigurno

Deadwalker S cim se bavite?Ja radim s videom (postprodukcija, vfx, motion graphics…) 20+ godina tako da me zanima 🙂 Mozes i na pm ako neces tu

Fenix gdje si ga isprobao?

Najs! Nisam znao da ce dobiti day1 🙂