Ok, na stranu očaravajuća lampa iz zare, gdje ste vi to stažirali da se plaćalo?
Ako se dobro sjećam, moja generacija je bila prva koja je ubola plaćeni staž, i to su ga zakonski uveli taman nakon što smo ga odradili 6 mjeseci za 0 kuna (jer staž se nije plaćao u državnim ustanovama, gdje si jedino mogao dobiti legit stažiranje barem za moju struku). Prvo je bilo 1600, pa su ga povećali za dva mjeseca na 2000 ili nešto tako.
A razlog je bio taj da su uveli još jedan zakon, a to je bio da ukoliko nakon završene srednje ne odradiš staž i položiš državni ispit u ministarstvu u 10 (ili tako nešto) godina od završetka i ne dobiješ certifikat od ministarstva da si sposoban za rad u EU, briše ti se struka ili moraš nešto ponovno, nisam sigurna.
Čak i onda kad se nije plaćalo, čekali smo staž po dvije godine na listama, a sada kad se plaća, gotovo je nemoguće bez nekakve veze upast na staž. Na jebeni staž. Javila mi se bila kolegica iz srednje prije par godina ako ju mogu ugurat na staž tamo gdje sam bila radila, rekla sam joj da ima bolje šanse da dobije euro jackpot.