Ne mogu bas previse nista reci jer sam samo na brzinu prosao par zadnjih postova. Nekako sam uvijek naginjao tome da se ugrozenim ljudima treba pomoci odakle god da dolaze. No cak i za mene koji vise naginje ljevici postaje sve teze braniti ovo sto se sve dogadja.
Tu gdje zivim se po navodima policije stopa kriminala 9 od zadnjih 10 godina konstantno povecavala, kako je od jednog mog prijatelja brat policajac znam da su te brojke dosta povezane sa izbjeglicama iz Afganistana i Sirije. U gradu zivi priblizno 47000 stanovnika i 1600 izbjeglica(od cega 500 iz Ukrajine). Najbizarnija je stvar da se radi o gradu koji je 2014. kad sam dosao bio olicenje cistog i urednog grada, gotovo mi je nestvarno izgledao nakon Rijeke koja je cim se odmaknes kilometar od centra bila puna smeca po cesti i opcenito uzasno neuredna. Sada imam osjecaj da je ovdje puno gore, djecji parkici su puni tih "talahona"(https://www.urbandictionary.com/define.php?term=talahon), kad vikendom ujutro idem u parkic moram obavezno ponijeti rukavice da ocistim staklo i smece. U Stuttgartu cak postoje kvartovi u kojima sam grad savjetuje da se iza 22h ne krecete sami po ulici pogotovo se to sugerira zenskim osobama.
Kad god o tome razmisljam uvijek mi bude zao sto mi se misljenje toliko promjenilo jer dobri ljudi su ipak u velikoj vecini otkud god da dolazi, dosli su trbuhom za kruhom i zbog njih mi stvarno i bude zao. Mislim da nikome ne pomazemo ako se pravimo da problem ne postoji. Problem je sto je preveliki broj onih koji se nece nikada asimilirati koliko god da im drustvo pomogne, mnogi takvi javno na demonstracijama traze uvodjenje kalifata u Njemackoj i pozivaju na linc zidova. To nije zanemariva brojka koja se okuplja na takvim skupovima, u Essenu i Hamburgu se skupilo po 3000 tih fanatika, kolika je samo brojka tih fanatika koja ipak to ne iskazuje toliko javno, bog ce ga znati.