Fico Iskreno, volio bih vidjeti neki izvor ovih podataka. Ne sumnjam da postoji znacajan broj ilegalnih pokusaja migracije, ali gdje su neke konkretne informacije o tome koliki postotak ih uspjesno prode? Ovako samo ispada sirenje straha da medu grupom ljudi postoje losi individualci, sto je jednako primjenjivo za nase prostore. Ne smijemo ignorirati koliko je europskih teroristickih mreza razbijeno, poput njemackih grupacija ciji su clanovi ili unutar ili simpatizeri AfD-a, stranke koja svakako nema dobre odnose s muslimanima.
Pregledao sam podatke za prošlu godinu. Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) zabilježila je otprilike 380 tisuća ilegalnih prelazaka vanjske granice EU, no nisu svi unutar te brojke spriječeni u prelasku, ovdje se govori o čistom detektiranju. Sveukupno je, u ilegalnom prelasku, spriječeno 118.935 ljudi. Neki od njih su vjerojatno pokušali prijeći granicu više od jedanput pa treba biti realan i to uzeti u obzir kod onih 380 tisuća detektiranih ilegalnih prelazaka.
Uz navedene brojke, postavlja se pitanje koliko se još njih uspjelo nedetektirano probiti do prihvatnog centra i zatražiti azil ili se nastaniti u nekoj od država potpuno ilegalno. Azil u EU je prošle godine sveukupno tražilo oko milijun ljudi, od čega 482 tisuće s podučja Magreba i Bliskog istoka, uključujući i Tursku. Najviše azila zatražili su Sirijci (183.250), za koje Frontex navodi da su imali i najveći broj (više od 100 tisuća) ilegalnih prelazaka, a odmah nakon njih su Afganistanci sa 100.985 zahtjeva za azilom. To je očekivano s obzirom na to kakva se sranja tamo događaju.
Trenutno u Europi ima detektirano oko 1,2 milijuna osoba koje su prisutne ilegalno, a stvarna brojka je vjerojatno puno veća.
Fico Isto tako, ne spominje se kako je upravo Madarska, zajedno s Orbanom, proslog tjedna efektivno sabotirala Schengen dopustaju Rusima da bez vize ulaze u Madarsku i time prolaze u druge zemlje, otvoreno stvarajuci prilike za sabotaze unutar EU.
Orbanovim sranjima treba stati na kraj. Neka prestanu ugađati agresoru ili neka odjebu i on i Mađarska iz EU.
Fico Jednostavno sam pod dojmom da u nedostatku konkretnih informacija (koje bi vec trebale donekle postojati s obzirom da je citava migrantska kriza krenula prije nekih 10 godina), vecina dojmova o migrantima dolazi od ljutih simpatizera desnice koji svoju frustraciju sire internetom. Imam osjecaj da se jos uvijek poistovjecuje pojam Bliskog Istoka s terorizmom, ne uzimajuci u obzir mogucnost (i vec dokazano ponekad i cinjenicu) da imamo nezanemarivo postojanje domaceg terorizma.
I ja sam pod dojmom da ljudi skloniji ljevici žmire na problem islamističkog terorizma i govore isključivo o onom desničarskom, unatoč tome što je islamistički još uvijek (i vjerojatno će do daljnjega biti) puno veći problem.
Fico Svedska nije vise ni klasican, vec izlizan primjer. Zbog cega ne spominjes Dansku, koja je svojim sustavom asimilacije dovela do toga da se migranti puno lakse i brze integriraju u cjelokupno drustvo. Mozes i sam provjeriti, ima dosta istrazivanja o postotku gradana u zemljama EU koji smatraju da zemlja ima previse imigranata. Primijetit ces da su drzave poput Danske i Norveske pri samom dnu.
Cisto da ne bi bilo da ovo vadim iz nekih internetskih dojmova, ovo znam zbog prijatelja u Danskoj koji su radili ili rade u sustavu za asimilaciju migranata, tako da sam dobio iz prve ruke dojmove o samom procesu.
Razumijem pozivanje na Svedsku i ocito je da je tu Svedska u potpunosti zakazala. I ti bi se radikalizirao da dodes u zemlju trazeci priliku za novim zivotom, samo da te zatvore u geto i tretiraju kao nikog i nista. Medutim, opet se pokazuje ta tendencija isticanja samo negativnih primjera.
Švedsku sam naveo kao klasičan primjer onoga što može dogoditi kad se poklope katastrofalan ili nepostojeći program asimilacije i manjak želje za integracijom.
Da, Danska ima dobar integracijski sustav i idu u pravom smjeru i to prvenstveno zato što su, unatoč pritiscima povampirenih udruga za ljudska prava, donijeli poprilično restriktivan zakon za razbijanje geta, raseljavanje i asimilaciju u društvo.
Pitanje asimilacije imigranata, a samim time i sigurnosti rezidenata države u koju dolaze, mora ponekad biti iznad ljudskih prava. Ne znam ako to još uvijek postoji, ali znam da su u Norveškoj, kad je tek krenula migrantska kriza, u programu asimilacije imali predavanje u kojem su im objašnjavali da je silovanje nedopustivo i koje su posljedice pa su se borci za ljudska prava uznemirili jer se time navodno implicira da su svi silovatelji. Naravno da nisu, ali s obzirom da dolaze iz drugačijih kultura ne vidim problem da im se to istakne.
Fico Medutim, vidljiva je tendencija gledanja na migrante kao potencijalne teroriste, a ne kao prvenstveno ljude koji zele bolji zivot. Da, neki ce doci legalno, neki ce doci ilegalno, no stvari nisu crno-bijele. Bilo bi dvolicno pretvarati se da nije s ovih prostora bilo ileglanih migracija u Europu tijekom/nakon Drugog svjetskog ili Domovinskog rata.
Migrante treba gledati kao ljude koji prvenstveno žele bolji život, ali među kojima ima potencijalnih terorista i ekstremista. Također treba imati na umu da dolaze iz kultura u kojima se mnoge od malih nogu odgaja u duhu neprijateljstva prema Zapadu.
Fico Upravo se zbog toga sav teret svaljuje na migrante i govori se kako se "oni ne zele asimilirati", a premalo se pritiska stavlja na one koji iste migrante izrabljuju i zakidaju ih mogucnosti za ikakvom asimilacijom.
Ovo vrijedi za Hrvatsku i ovdje migranti vjerojatno nikad neće ni imati priliku maknuti se od izrabljivanja i kvalitetno se asimilirati jer mi imamo u sebi taj jedan jako ružan izrabljivački mentalitet koji se prvenstveno manifestira u izrabljivanju onih koji su u nepovoljnijem životnom položaju. Isto tako vjerujem da oni imigranti koji se u uređenijim državama potrude dobro naučiti jezik, ulože trud u učenje nekog skilla i samo se malo odmaknu od stereotipa (npr. kroz stil oblačenja sličan lokalnom stanovništvu i takve finese), mogu pronaći bolje poslove, posložiti si život i asimilirati se kako spada.