• Gaming Vijesti
  • Gasi se popularni emulator, mora Nintendu isplatiti milijunsku odštetu

herc

Ma imaš već, zove se Ryujinx i dosta često zna raditi i bolje nego Yuzu. Inače, čitam komentare i jako je alarmantno da neki ljudi ni dan danas ne znaju kako emulator funkcionira i još više ktome koliki je ovo veliki gubitak za emulacijsku scenu.

herc

I to baš sad pred Unicorn Overlord… nadam se da će raditi sa ovim postojećim buildom.

prayer zove se Ryujinx

Ryujinx radi odlično i zapravo pokreće sve ono što Yuzu nije mogao, čak i day 1 igre.

prayer još više ktome koliki je ovo veliki gubitak za emulacijsku scenu

I očuvanje igara općenito. Još je veća šteta za Citru jer je neke igre gotovo nemoguće naći.

prayer

Ne vjerujem da su koristili nintendov kod, emulator je bio open source i brzo bi to netko uhvatio. Prije bi rekao da su izravno zaradivali na piratizaciji. Vjerojatno su ju poticali kroz patreon i da je doslo do suda i naredeno im da predaju sve logove pretpostavljam da bi zavrsili u zatvoru uz puno vece kazne.

Ovo ce nazalost usporit razvoj switch emulacije. Jer cak i ako netko nastavi radit na tome, neko vrijeme ce bit tesko privuc devove.

Sto se tice legalnosti emulacije. Istina je da postoji sudski presedan da je emulacija legalna, ali taj slucaj je 25 godina star. Nitko, ukljucujuci i vlasnike konzola, ne zeli da novi slucaj dode do presude. Uz to, cista emulacija danasnjih konzola je jako teska i rijetka. Nije to samo stavit disk u pc i pokrentu igru sa softwareom koji imitira drugi uredaj, vec moras probit nekoliko enkripcija da bi dosao do verzije igre koju mozes prebacit i pokrenut. I sa strane korisnika i sa strane developera emulatora je to siva zona.

fensisuperstar @prayer ne znam, ali nešto očito krše i tu će ih uhvatit preko Zelde s nečime i sa time će strmoglaviti ostatak.
      Teško da će nintendo izgubit ovu bitku,

Znao sam da je zbog jebene Zelde 😃

sanzo Prije bi rekao da su izravno zaradivali na piratizaciji. Vjerojatno su ju poticali kroz patreon i da je doslo do suda i naredeno im da predaju sve logove pretpostavljam da bi zavrsili u zatvoru uz puno vece kazne.

Ali opet, Yuzu nije jedini emulator koji ima Patreon i koji zarađuje na "piratizaciji" i još više ktome, Yuzu nije jedini emulator koji se aktivno razvijao te emulirao istu generaciju konzola.

sanzo Sto se tice legalnosti emulacije. Istina je da postoji sudski presedan da je emulacija legalna, ali taj slucaj je 25 godina star. Nitko, ukljucujuci i vlasnike konzola, ne zeli da novi slucaj dode do presude. Uz to, cista emulacija danasnjih konzola je jako teska i rijetka. Nije to samo stavit disk u pc i pokrentu igru sa softwareom koji imitira drugi uredaj, vec moras probit nekoliko enkripcija da bi dosao do verzije igre koju mozes prebacit i pokrenut. I sa strane korisnika i sa strane developera emulatora je to siva zona.

Nije do same emulacije već do kršenja autorskih prava. Dok god radiš software koji ne krši autorka prava tj koristiti 100% svoj custom kod svaki emulator je 100% legalan. Da ja sada odem na Amazon i kupim tipa TOTK i želim ju igrati na PC u očima zakona ja radim sve 100% legalno jer ne da je em igra u mojem fizičkom vlasništvu već koristim software koji ne krši autorkska prava, jer da krši nebi stajao na git-u. Emulacija nije bila ni tako jednostavna prije 10-15 godina, i tu si morao imati BIOS fajlove da se tipa pokrene ePSXe kao što i danas moraš imati prod ključeve svoje konzole koje sam moraš dumpati da se tipa Yuzu uopće može koristiti, poanta je da ti sve te podatke moraš sam svojim rukama nabaviti i da ti niti jedan dev takvo što neće dati iz očitih pravnih razloga.

fensisuperstar Znao sam da je zbog jebene Zelde 😃

Vidio sam tu sliku jutros, znao sam da u nekom drugom grmu leži zec! Vjerojatno su ih tu ulovili s nečime i nuke-ali cijeli development uključujući Ctru 🙁

prayer Vidio sam tu sliku jutros

Prvo ovo je vjv sastavio netko iz nintenda

😃
          😃
          1 / 2
          problem broj 2 je što je patreon masu skočio kad je tears of the kingdom leakan i tu doslovno ispada da su oni promovirali piratiziranje jer su na discordu poticali igranje tearsa. Skupili su dovoljno dokaza protiv njih i tjt. Tako da mislim da ostale emulatore neće dirati. Na kraju dana da su pustili softver potpuno free vjv se ne bi nista desilo, ali oni su imali paywalled najnovije inačice koja je mogla loadati tearse i tu ispada da su sjebali nintendo sa prodajom i zarađivali. Ali da ova twitter poruka je definitivno napisana od nintendo odvjednika

prayer Da ja sada odem na Amazon i kupim tipa TOTK i želim ju igrati na PC u očima zakona ja radim sve 100% legalno jer ne da je em igra u mojem fizičkom vlasništvu

Ako koristiš taj tvoj fizički primjerak igre za emulaciju, ali da li to radiš i na koji način? To što imaš fizički primjerak ne znači da legalno smiješ skunut iso/rom te iste igre i njega koristit. Možda je to moralno ok, ali nije zakonski. Da budeš na čistom trebao bi moć taj fizički primjerak pokrenut na pc-u ili ga na neki način uspiješ exportat bez da za to prekršiš neki drugi zakon.

Čestitke Nintendu na pobjedi. Gusari na pisaćim mašinama na aparatima, a sve normalne ovo ne dira ni jedan %.

sanzo Ako koristiš taj tvoj fizički primjerak igre za emulaciju, ali da li to radiš i na koji način?

Evo osobno da se sutra odlučim tom rutom iči, kupim igru, ubacim ju u svoj modificirani Switch sa CFW-om koje se opet pokreće preko 100% custom koda, upalim aplikaciju NXDump koja je opet open source i ta aplikacija traži prod ključeve konzole koje moram dumpati preko konzole. Sve je u mojem posjedu i sve se 100% legalno dumpalo te taj fajl prebacim na PC te ga pokrenem preko emulatora. To što ti možeš sve te stvari ilegalno nabaviti od drugih ljudi na internetu je drugi par čarapa, ali činjenica stoji da je cijeli postupak dumpanja i igranja svojih kupljenih backup igara je u potpunosti legalno. Emulator je samo alat s kojim ti postupaš kako ti želiš, isto kao bilokoji drugi torrent program.

Bome se ne da zajebavat taj Nintendo a ponešto je i zaradio.

Nintendo: Očete naše šarenobojne igrice, pa kupujte ih deco.

Sayonara!

prayer

To je i dalje dosta siva zona i pitanje kako bi prošlo na sudu da ikad dođe do toga. Da, imaš pravo modificirat svoj uređaj, ali ne smiješ pokušat zaobić bilo kakav nintendov sustav drm-a. Tu odmah otpada bilo koja digitalna igra ili patch, a fizičke igre su isto upitne. Ako imaju bilo kakvu online provjeru validnosti tehnički ju ne bi smio isključit ili zaobić.

Ako sve na kraju i zadovoljiš, a realno ne vjerujem da to itko trebutno radi, ne bi ikad želio pokušat dokazat na sudu da je to legalno.

sanzo koliko ja znam bilo je slučaja da benaju N Account kada otkriju da imaš modificiran Switch.

Kupis jebeni hardware koji je predviđen za igranje igara koje kupiš na legalni način preko eShopa ili na katriđu i to je to. Kakvi mrtvi bakaraci?!

Čuj Torrent legalan lol. Neka samo probaju u njem skinuti Torrent igru. Moj poznanik platio mislim 2 tisuće eura kaznu zbog Farming mrtvog simulatora 😂

maverick

To je druga stvar, ako prekršiš prava korištenja koja je nintendo postavio mogu te banat sa njihovog servisa. Svaka modifikacija uređaja je za njih krđenje prava, ali to ne znači da je nelegalna niti ima ikakve veze sa backupom igara koje posjeduješ ili njohovim pokretanjem na drugom uređaju.

I torrent je legalan. Skidanje licenciranog softwarea preko njega nije.

sanzo znam ja to, ali postavlja se pitanje dali je onda ta modifikacija toga vrijedna? Nekima možda je, ali većini zasigurno nije.

maverick koliko ja znam bilo je slučaja da benaju N Account kada otkriju da imaš modificiran Switch.

Account ti ne smiju zakonski bannati nego konzolu tj njezin ID da pristupi na Nintendo servere. Što se torrenta tiče, poznanik ti je dobio kaznu jer je prekšio autorkska prava. Mogu ja svojima hostati recimo glazbu ili slike koje sam sam stvorio preko torrenta i to nije ilegalno jer je to moje intelektualno vlasništvo koje sam na takav način odlučio podjeliti. Opet, emulatori kao i torrent programi nisu sami po sebi ilegalni već je ilegalno što ti kao krajnji korisnik misliš snjima napraviti.

Šta znači to da se gasi, da nema više developmenta? Što u pravilu znači da se i dalje može koristiti?

prayer lik je samo skinuo igru i dobio kaznu. Drugi kojeg znam je isto popio kaznu pa su se vadili kao da je njegova teta slučajno skinula Torrent , starija žena kao nije znala šta radi itd i čak im prošlo.

Dakle oni ne znaju šta su ovi radili s tim Torrent -om već su odmah zalijepili kaznu. BitTorrent kao on je legalan, ali ilegalno je sherati neku igru npr i ako ju ja skinem to ispada kao piratizacija i popusit ću kaznu jer ne mogu dokazati da imam legalnu kopiju.

Evo:

BitTorrent selbst ist zwar legal, doch es gilt zu bedenken, dass eine Menge der Inhalte, die andere Benutzer zur Verfügung stellen, Raubkopien sind. Achten Sie darauf, ausschließlich legale Inhalte herunterzuladen, und scannen Sie stets alle Dateien auf Malware.

Manite se gluposti i življenja u srednjem vijeku. To prolazi u HR i takvim zemljama, a dalje možeš samo tako najebati da ti se piratluk smuci do kraja života.

Brijac Što u pravilu znači da se i dalje može koristiti?

Ako ga imaš na kompu vjerojatno da, ali neće biti podrške za nove i igre koje još dobro ne rade.

maverick

Doslovno si postao tekst u kojem piše suprotno od onog što tvrdiš:

While BitTorrent itself is legal, it is important to remember that a lot of the content that other users make available is pirated. Be sure to only download legal content and always scan all files for malware.

Torrent je legalan u njemačkoj kao i u bilo kojoj drugoj zemlji. Vidio sam više slika tih kazni po internetu i piše točno šta si skinuo i kada. Kazna je zbog kršenja autorskih prava, a ne zbog korištenja specifičnog protokola razmjene podataka.

sanzo

sanzo Doslovno si postao tekst u kojem piše suprotno od onog što tvrdiš:

Sjebao sam se. Htio sam napisati da je BitTorrent kao BitTorrent legalan, zato sam napisao "ali"

Pišem preko moba i pravim jelo. My Bad. Ispravio.

maverick Manite se gluposti i življenja u srednjem vijeku. To prolazi u HR i takvim zemljama, a dalje možeš samo tako najebati da ti se piratluk smuci do kraja života.

Živi se kako može. Nije standard kao vama na zapadu pa se shodno tome ljudi i snalaze ako baš žele nešto s neta za osobne potrebe. A tvoji frendovi/poznanici bi bolje prošli da znaju koristiti VPN, al jbga, valjda ste i za tako nešto postali previše napredni u odnosu na prljave balkance.