• Gaming Vijesti
  • Gasi se popularni emulator, mora Nintendu isplatiti milijunsku odštetu

Pročitaj na portalu
Članak

Gasi se popularni emulator, mora Nintendu isplatiti milijunsku odštetu

Puno prašine podignula je Nintendova tužba protiv Tropic Hazea, tvorca popularnog emulatora Switch igara. Nintendo smatra kako emulator uzrokuje piratstvo kolosalnih razmjera, ali sve je naposlijetku završilo nagodbom.

herc Nintendo wins $2.4M in Switch emulator lawsuit

Šonjasti žohari🙃 Od sada im treba svaku igru izemulirati na PC-u ili Decku.

herc

Šteta, ali očito su bili u nečemu jako u krivu kad su prihvatili nagodbu van suda na 2.4M i obvezom uništavanja svega vezanog za Yuzu. Pitanje šta bi isplivalo da je došlo do suđenja.

Ljudi naprave emulator i onda ispale:

"Piracy was never our intention, and we believe that piracy of video games and on video game consoles should end."

sanzo

Jedino što mi pada na pamet jest da su možda koristili neki kod od Nintenda tj od njihovih igara tipa TOTK u svojim EA buildovima koji su defakto prodavali preko Patreona. Isto tako, emulacija nije piratizacija kao što torrentiranje nije piratizacija. Tipovi su negdje ozbiljno zajebali, jer da nisu nebi pristali na obalu nagodbu.

Emulator nije piratizacija, torent nije piratizacija, guns don't kill people Ha-Ha-Haha
      Emulator imitira hardware, nekad i software OS, drugi (ili isti) likovi stave hackirani OS kao odvojeni download kao da se distanciraju da oni samo prave emulator. I to je ajd i ok valjda za retro igre i konzole, ali za konzole još na tržištu i još distribuirat to za novce i očekivati 0 reakcije je smiješno

Samo je pitanje vremena kad će se pojaviti nešto drugo.

herc

Ma imaš već, zove se Ryujinx i dosta često zna raditi i bolje nego Yuzu. Inače, čitam komentare i jako je alarmantno da neki ljudi ni dan danas ne znaju kako emulator funkcionira i još više ktome koliki je ovo veliki gubitak za emulacijsku scenu.

herc

I to baš sad pred Unicorn Overlord… nadam se da će raditi sa ovim postojećim buildom.

prayer zove se Ryujinx

Ryujinx radi odlično i zapravo pokreće sve ono što Yuzu nije mogao, čak i day 1 igre.

prayer još više ktome koliki je ovo veliki gubitak za emulacijsku scenu

I očuvanje igara općenito. Još je veća šteta za Citru jer je neke igre gotovo nemoguće naći.

prayer

Ne vjerujem da su koristili nintendov kod, emulator je bio open source i brzo bi to netko uhvatio. Prije bi rekao da su izravno zaradivali na piratizaciji. Vjerojatno su ju poticali kroz patreon i da je doslo do suda i naredeno im da predaju sve logove pretpostavljam da bi zavrsili u zatvoru uz puno vece kazne.

Ovo ce nazalost usporit razvoj switch emulacije. Jer cak i ako netko nastavi radit na tome, neko vrijeme ce bit tesko privuc devove.

Sto se tice legalnosti emulacije. Istina je da postoji sudski presedan da je emulacija legalna, ali taj slucaj je 25 godina star. Nitko, ukljucujuci i vlasnike konzola, ne zeli da novi slucaj dode do presude. Uz to, cista emulacija danasnjih konzola je jako teska i rijetka. Nije to samo stavit disk u pc i pokrentu igru sa softwareom koji imitira drugi uredaj, vec moras probit nekoliko enkripcija da bi dosao do verzije igre koju mozes prebacit i pokrenut. I sa strane korisnika i sa strane developera emulatora je to siva zona.

fensisuperstar @prayer ne znam, ali nešto očito krše i tu će ih uhvatit preko Zelde s nečime i sa time će strmoglaviti ostatak.
            Teško da će nintendo izgubit ovu bitku,

Znao sam da je zbog jebene Zelde 😃

sanzo Prije bi rekao da su izravno zaradivali na piratizaciji. Vjerojatno su ju poticali kroz patreon i da je doslo do suda i naredeno im da predaju sve logove pretpostavljam da bi zavrsili u zatvoru uz puno vece kazne.

Ali opet, Yuzu nije jedini emulator koji ima Patreon i koji zarađuje na "piratizaciji" i još više ktome, Yuzu nije jedini emulator koji se aktivno razvijao te emulirao istu generaciju konzola.

sanzo Sto se tice legalnosti emulacije. Istina je da postoji sudski presedan da je emulacija legalna, ali taj slucaj je 25 godina star. Nitko, ukljucujuci i vlasnike konzola, ne zeli da novi slucaj dode do presude. Uz to, cista emulacija danasnjih konzola je jako teska i rijetka. Nije to samo stavit disk u pc i pokrentu igru sa softwareom koji imitira drugi uredaj, vec moras probit nekoliko enkripcija da bi dosao do verzije igre koju mozes prebacit i pokrenut. I sa strane korisnika i sa strane developera emulatora je to siva zona.

Nije do same emulacije već do kršenja autorskih prava. Dok god radiš software koji ne krši autorka prava tj koristiti 100% svoj custom kod svaki emulator je 100% legalan. Da ja sada odem na Amazon i kupim tipa TOTK i želim ju igrati na PC u očima zakona ja radim sve 100% legalno jer ne da je em igra u mojem fizičkom vlasništvu već koristim software koji ne krši autorkska prava, jer da krši nebi stajao na git-u. Emulacija nije bila ni tako jednostavna prije 10-15 godina, i tu si morao imati BIOS fajlove da se tipa pokrene ePSXe kao što i danas moraš imati prod ključeve svoje konzole koje sam moraš dumpati da se tipa Yuzu uopće može koristiti, poanta je da ti sve te podatke moraš sam svojim rukama nabaviti i da ti niti jedan dev takvo što neće dati iz očitih pravnih razloga.

fensisuperstar Znao sam da je zbog jebene Zelde 😃

Vidio sam tu sliku jutros, znao sam da u nekom drugom grmu leži zec! Vjerojatno su ih tu ulovili s nečime i nuke-ali cijeli development uključujući Ctru 🙁

prayer Vidio sam tu sliku jutros

Prvo ovo je vjv sastavio netko iz nintenda

😃
                😃
                1 / 2
                problem broj 2 je što je patreon masu skočio kad je tears of the kingdom leakan i tu doslovno ispada da su oni promovirali piratiziranje jer su na discordu poticali igranje tearsa. Skupili su dovoljno dokaza protiv njih i tjt. Tako da mislim da ostale emulatore neće dirati. Na kraju dana da su pustili softver potpuno free vjv se ne bi nista desilo, ali oni su imali paywalled najnovije inačice koja je mogla loadati tearse i tu ispada da su sjebali nintendo sa prodajom i zarađivali. Ali da ova twitter poruka je definitivno napisana od nintendo odvjednika

prayer Da ja sada odem na Amazon i kupim tipa TOTK i želim ju igrati na PC u očima zakona ja radim sve 100% legalno jer ne da je em igra u mojem fizičkom vlasništvu

Ako koristiš taj tvoj fizički primjerak igre za emulaciju, ali da li to radiš i na koji način? To što imaš fizički primjerak ne znači da legalno smiješ skunut iso/rom te iste igre i njega koristit. Možda je to moralno ok, ali nije zakonski. Da budeš na čistom trebao bi moć taj fizički primjerak pokrenut na pc-u ili ga na neki način uspiješ exportat bez da za to prekršiš neki drugi zakon.

Čestitke Nintendu na pobjedi. Gusari na pisaćim mašinama na aparatima, a sve normalne ovo ne dira ni jedan %.

sanzo Ako koristiš taj tvoj fizički primjerak igre za emulaciju, ali da li to radiš i na koji način?

Evo osobno da se sutra odlučim tom rutom iči, kupim igru, ubacim ju u svoj modificirani Switch sa CFW-om koje se opet pokreće preko 100% custom koda, upalim aplikaciju NXDump koja je opet open source i ta aplikacija traži prod ključeve konzole koje moram dumpati preko konzole. Sve je u mojem posjedu i sve se 100% legalno dumpalo te taj fajl prebacim na PC te ga pokrenem preko emulatora. To što ti možeš sve te stvari ilegalno nabaviti od drugih ljudi na internetu je drugi par čarapa, ali činjenica stoji da je cijeli postupak dumpanja i igranja svojih kupljenih backup igara je u potpunosti legalno. Emulator je samo alat s kojim ti postupaš kako ti želiš, isto kao bilokoji drugi torrent program.

Bome se ne da zajebavat taj Nintendo a ponešto je i zaradio.

Nintendo: Očete naše šarenobojne igrice, pa kupujte ih deco.

Sayonara!

prayer

To je i dalje dosta siva zona i pitanje kako bi prošlo na sudu da ikad dođe do toga. Da, imaš pravo modificirat svoj uređaj, ali ne smiješ pokušat zaobić bilo kakav nintendov sustav drm-a. Tu odmah otpada bilo koja digitalna igra ili patch, a fizičke igre su isto upitne. Ako imaju bilo kakvu online provjeru validnosti tehnički ju ne bi smio isključit ili zaobić.

Ako sve na kraju i zadovoljiš, a realno ne vjerujem da to itko trebutno radi, ne bi ikad želio pokušat dokazat na sudu da je to legalno.