Fico Postoje stvarno vrhunski developeri koji rade cista remekdjela. Od Naughty Doga, Insomniaca, CDPR-a, Remedyja, Lariana… Ali samo je jedan Rockstar. Kulturoloski fenomen koji pomice granice svakim novim eksperimentom i time definira buduce desetljece videoigara. Nemam rijeci. Igre se ne bi trebale pre-orderati. Ali Rockstar? Njihove igre nisu samo igre. One su definirajuce iskustvo.

i Valve, pomaknuo je vise granica sa HL, HL2 i Alyx na vise levela

nastavljeno iz GTA 6 diskusije

chono Valve pomiče granice sa Steamom. Kao developer ostavio veliki trag u tim igrama i žanru, po meni čak i najveći u Counter-Strikeu (ajde, HL mod…). Ali stao je gurati industriju prije 20 godina i od onda ne pomiče ništa. Alyx je super Half Life igra, odličan VR naslov i to je to. IMO neusporediv je s Rockstarom, nitko nije usporediv s Rockstarovom produkcijom. Za razliku od Valvea, Rockstar barem još uvijek ozbiljno razvija igre i nastavlja gurati industriju naprijed

Fenix jesi odigrao Alyx? Ovo nije samo VR naslov, ovo je naslov na produkcijski zavidnoj razini, sa novim techom, novim gameplayom i novom razinom interakcije. Nevideno do sada u gamingu. Mora imati nekakav kredibilitet, jednostavno mora. Kada ja mogu uzeti komad zida, razbiti prozor, uzeti taj komad stakla i njime ubiti headcraba, jebemu misa to je revolucionarno.

Edit: ja sam se nadovezao na gornju listu sa CDPR, Naughty Dog, Insomniac…

Mozda si krivo skuzio post, poanta je da na njoj mora biti Valve, te nisam usporedivao Rockstar sa Valveom, jer je neusporedivo

chono isprobao sam ga, nisam prešao. Svejedno, slažem se da je super kao što tvrdiš, pogotovo za VR okvire. Valve je te mehanike koje navodiš odradio bolje od drugih, ali to nije ništa revolucionarno za VR, manipulacije s objektima u VR-u su od njegovih početaka. Ajde, možemo reći da su pomaknuli granicu za jedan VR naslov, definitivno jesu, ali to je to. Ne možemo sad za svakog developera koji izda jednu konkretnu igru u 10+ godina uspoređivati s Rockstarom. I drugi developeri rade super igre, naigrali smo ih se, ali Rockstar je razina za sebe. Kad se Valve vrati aktivnom razvoju igara pričat ćemo.

Fenix editirao sam post, jer si krivo skuzio 😊 ne usporedujem sa Rockstarom. Valve mora biti na gornjoj listi.

Ne slazem se da je jos jedan VR naslov, jer je vanserijski naslov, 95+ materijal, kao svaka njihova igra.

chono ne slažem se ni s editom. Valve je nekad bio elitni studio, danas više ne može u istu rečenicu s navedenima. Kad krene opet razvijat igre, onda da. Ovo što danas radi je tankiranje na live serviceu i Steamu, a Alyx je nažalost samo naznaka što je sposoban

chono Ti to i nisi odigrao u VR-u, nego uz non VR mod, zar ne?

Fenix ne bi se slozio, Alyx je puni AAA naslov sa svim sjajem i sto ide sa time. CS2 je pred vratima. A i jos nekoliko pravih igara. Da ne gusimo topic, mozemo u neku drugu raspravu

@buz ja sam igrao u VRu do cca pola igre kad sam moram vratiti HS, a non VR iscijedio do kraja. U modu je klasican HL naslov

chono slažem se, odličan VR naslov AAA produkcije, ali i prva konkretna igra od Portala 2 od 2012. Meni je samo žao što nisu konkretniji, kad krenu te igre o kojima se šuška još od kad smo zajedno počeli pisati na portalu, onda se mogu složit da je to studio koji danas pomiče granice.

Fenix zapravo suskanje je krenulo od redizajna njihove stranice i novih oglasa za posao, gdje su popunjavali timove, prvenstveno gaming timove. Dakle, doba korone, ne bas tako daleko u proslost kako pises

Uvijek sam mislio da je ovo tema o ventilima.

Pozdrav.

chono Izuzetno cijenim Valve zbog utjecaja koji imaju na PC trziste. Definirali su problem, ponudili rjesenje i dokazali da piratiziranje nije problem, vec samo alternativa nastala zbog problema. Pogotovo mi se svida njihov pristup radu gdje cijene inovativnost, zbog cega dobivamo svako malo neki cudan novi hardver. Nekad je on pun pogodak, nekad je promasaj, ali svakako na kraju pozitivno djeluju na citavu industriju. Vrlo inzenjerska firma.

Takoder rade odlicne igre, stvarno znaju kako napraviti zanimljiv gameplay loop koji cesto ukljucuje puno igranja s okolinom, nesto sto je pomalo riskantan i zahtjevan potez na koji se mnogi ne usude.

Medutim, nisu Rockstar. Nitko, apsolutno nitko ne spaja toliko dobro veliki budzet, filmski scenarij, nevjerojatno detaljnu interaktivnost i dubinu mehanika te nelinearan gameplay koji igri daje visegodisnji rok trajanja. Ujedno su gotovo anomalija po tome koliko uspjesno stapaju visoku kvalitetu s popularnoscu. GTA stvarno nisu igre, one su fenomen koji rusi rekorde. Postoje igre, a onda postoji jedan GTA, serijal koji ce izroditi memeove, analize, modove, videe, slike, fan-ficove, iskustva koja se prepricavaju u skoli ili na poslu, ulazi u svaku poru medijske kulture i nema tog studija koji je uspio dosegnuti razinu na kojoj se nalazi Rockstar. Bas su Rockstar.

Fico nisam to ni napisao 😊 procitaj malo pozornije, napisao sam da trebaju biti na onom popisu utecajnih i kvalitetnih studija. Na toj listi si naveo CDPR, ND, Remedy, Naughty Dog… Valve je jednako, ako ne i vise zaduzio ovu industriju svojim proizvodima sa softverske strane. Alyx je najinovativnija igra modernih AAA naslova. Cak i van VRa kolicina interakcije nadmasuje konkurenciju nekoliko puta.

chono Bacao sam samo one koji su mi pali na pamet u tom trenutku. Da sam ih sve isao nabrajati, trebalo bi. 😄

Fico ali lijepo srocen post o Rockstaru 👏

Rockstar je isao full u open world city žanr kad je trebalo (Gta 3, Vice City, San Andreas), to je pokusao i Saints Row 1 i 2 ali prodaja nije uspjela kao Gta serijal koji ima i T2 iza sebe.

Kad su zaradili ogromne novce samo su jos vise ulozili i rekli nema povratka, tada smo dobili Gta 4 i 5, taj vlak je prevelik da bi mu se netko približio, zato drugi i ne kemijaju puno u taj žanr kao npr. Watch Dogs ili Sleeping Dogs.

stitrek open world city zanr ne postoji, postoji open world. Rockstar je ubio i u RDR (oba), a nema veze sa gradom, ima sa open worldom

chono

Ok trebao sam napisati "open world city" žanr, jesi sad zadovoljan😁 GTA je uvijek bila glavna tvornica para, RDR serijal niti deseti dio ukupne zarade GTA serijala.

Valve je korporacija kao i svaka druga, profitirati će koliko može i gdje može. Npr. bili su toliko objesni da su pokušali "privatizirati" pc platformu i pretvorit je u vlastitu prčiju sa steam mašinama, koje su željeli prodavati po apple cijenama. Naravno propalo im kao kula od karata.

Sterlok

Pa i ne baš, više su htjeli stvoriti dobru alternativu monopolskom Windowsu, tu ideju i dalje imaju samo sa nekakvim manjim Steam machinom i mocnim Apu sa Steam OS, Deck je vec napravio veliki korak sa Steam OS i nadam se da ce za 10-20 godina biti barem 50% PC gaming trzista jer Win 12 ce biti veliki bloat.