Uzeo sam jučer Playstation Portal i koristio ga nekih 3h te isprobao nekoliko igara. PS5 spojen je na ruter ethernet kabelom, PS Portal udaljen je od rutera cca 3m i nema nikakvih prepreka. Internet ide preko bakrene parice i brzina interneta je download do 20mbps, upload 1-2mbps i to su brojke kad nije ništa spojeno na WiFi. S obzirom da mi žena koristi laptop koji je spojen na WiFi, gledam TV koji ide preko rutera/receivera, downlod zna pasti i na 10mbps (možda čak i ispod). Znam da s ovim brzinama Portal ne mogu koristiti van home networka no to mi nije bila ni namjera već ću ga koristiti isključivo doma. PS Portal povezan je s ruterom preko 5GHz frekvencijskog pojasa (razdvojio sam 2.4GHz i 5GHz).
Spajanje Portala s plejkom prošlo je bez ikakvog problema, nakon skinutih par update-ova sve je bilo OK. Prva igra koju sam isprobao bila je GT7. Igra radi uglavnom na 60 fpsa bez degradacije slike uz povremena trzanja i pad fpsa što nije trajno (npr. u zavojima ili ako te prelazi drugi auto). Da li je igrivo - defiitivno je. Nakon toga sam probao Final Fantasy XIV te Elder Scrolls Online koji su MMORPG-ovi i koriste internet. Obje igre radile su dosta dobro, u Full HD rezoluciji uz sitna trzanja te nije bilo degradacije kvalitete slike. Znači, mogu igrati bez problema i definitivno je igrivo. Nisam isprobavao nekakav FPS (koje inače ne igram) no čini mi se da igranje takvih igara (gdje su bitni refleksi) ne bi bilo baš najbolje iskustvo.
Prije Portala isprobao sam Remote Play na mobitelu i izvedba je bila gotovo ista u odnosu na Portal, ne bih rekao da je nešto bolje ili lošije. Također, treba napomenuti kako Remote aplikacija na mobu ne koristi internet dok PS Portal treba imati konekciju na internet (iako je unutar home networka). Tako da se da zaključiti kako unutar home networka brzina interneta ne igra nikakvu ulogu (barem u mom slučaju) već se sve svodi na kvalitetu rutera i stabilnost internet signala. Iako je iskustvo igranja solidno smatram kako bi Sony trebao popatchat Portal da sve bude ipam malo glađe jer mislim da trzanja nemaju veze s brzinom interneta čak niti s ruterom.
I da, na pljeki sam promijenio rezoluciju na 1080p, isključio VRR, isključio HDR no nije imalo nikakvig utjecaja na izvedbu na Portalu.