chono slično, da. Doduše, ovo je EA, a koliko vidim, recenzije su pozitivne. Budem kroz vikend skinuo demo pa isprobam i javim dojmove.
Gaming Chat - news, tračevi i rumori
The percentage of developers making games for PC has been tracking upward for years. 56% of developers said they were making games for PC in 2020, a figure that rose to 58% in 2021, 63% in 2022, and 65% in 2023. Interest in developing for PC is also way up, reaching 74% of respondents to the survey, a big jump from 62% last year.
"The exact reason for this jump is unclear, but it could be connected to the rising popularity of Valve's Steam Deck," the GDC report says. "This year's survey didn't single out Steam (or Valve's handheld gaming computer) as its own platform, because it's a hub for PC and Mac games. But it appears some developers do view it as a unique platform. For instance, when asked to name other platforms that interest them, almost half (44%) wrote in Steam Deck."
Još jedna potvrda da raste interes za handheld platformama.
Porast će to još i više kad se Steam OS raširi na Steam Mašine. Baš me sad zanima u kojoj se brojci ba kraju SD prodao pošto je to na kraju dana ipak niche uređaj. Pretpostavljam ne puno.
prayer sumnjam da je više od 2-3 milijuna, ipak je to….tadam tadam….PC
Ali ništa čudno da indie developere privlači Deck, takve igre se onda mogu full lako portati na Switch i još eventualno za mobilne platforme. Ideš na što masivnije platforme, imajući u vidu koliko je teško dobiti danas vidljivost. Kako piše u članku, u 2024. na Steamu je izašlo preko 19.000 igara.
prayer ma hoce, barem je danas lakse nego ranije, manje je modela grafi i cpuova i vecinom su unificirani paketi drivera za serije unutar istog modela. SteamOS ce raditi na primjerice Lenovo handheld windows masinama, nema razloga da ne radi na desktop PCu. Davne 2013. je Gaben rekao da ce Linux varijacija biti buducnost PC gaminga. Tada su mu se smijali…
- Uređivano
chono Davne 2013. je Gaben rekao da ce Linux varijacija biti buducnost PC gaminga. Tada su mu se smijali…
12 godina je prošlo, a i dalje se smiju. Možda će jednog dana Linux zaživjet kao gaming os, ali dok su Windowsi i dalje na preko 96% upotrebe, a Linux ne uspjeva doć do 3%, izjava je komična.
Linux na stranu, mislim da je kranje vrijeme da Windowsi postanu u potpunosti besplatni za privatne korisnike, bez dodatnih zahtjeva za aktivacijom i sl. Istinabog, key se na onim stranicama "sivog tržišta" nađe za par eura (kako sam i sam aktivirao, lol), ali svejedno…Realno uz tu stavku jedino što može ajmo reći potaknuti neki osjetniji broj korisnika na neku veću tranziciju na Linux bi bila još veća bloatanost sljedećih Windowsa ili model po kojem bi sve funkcioniralo po principu pretplate, uključujući i OS.
Flipper To je dosta izgledan scenarij, nažalost. Ali ako kontinuirano opada interes za njihovim igrama ili ne uspijevaju isporučiti 90+ materijal, u biti i nema puno drugih opcija za proizvođača koji je pod okriljem EA. Nisu slučajno tu gdje jesu i nije ni tako slučajno da su sva veća imena studija odavno otišla. Poslovati toliko dugo po istom modelu je jako izazovno, pogotovo kad te još zbog nekih poslovnih odluka (promjena enginea, slučaj Anthem…) dodatno unazade i otežaju projekte.
Danas u 18 sati precenzije, gejplejovi za AC: Shadows, a u 19 časova MS-ova prezentacija.
Fino fino. Još da žena odvede dijete negdje.
Stvarno se radujem MS danas jer će biti i South of Midnight koji mi je na vrhu liste, a i Expedition 33 će biti roba. Stvarno imaju igara finih. A AC je da ponovim - prednaručen jer će biti roba. A to će danas i precezenti reći.
Samo Ubisoft.
Ti ne želiš drugi launcher instalirat a dual boot ti izgleda kao ok opcija sa strane pristupačnosti za korisnike?
Po meni linux se može proširit samo ako steam uređaju postanu masovno popularni i istovremeno MS nešto zezne sa sljedećom verzijom windowsa. Čak i u tom slučaju će ić polako, ni približno neće linux odjednom postat budućnost pc gaminga već samo moguća alternativa. Nije stvar u tehnologiji već u tome da je teško prebacit korisnike s onog što već imaju i s čim su relativno zadovoljni.
- Uređivano
sanzo paralela ti i nije bas nesto, dual boot mi ne mijenja Steam, vise launchera mijenja odvajanje gaminga od posla je dream state. Upalis komp i zelim raditi? Odem na win. Upalim PC i zelim igrat, odem na Steam OS. Tebi je to komplicirano? Doslovno situacija 2in1, apsolutno se nista ne mijenja. I nisam napisao za korisnike, nego za mene, tako da…
Da, zato i Valve ide sa deckom i nenajavljenim ent sustavom prvo. Nije im prvi put da grade player base iz nule. I dalje sve ostaje na predikcijama i mokrim snovima za korisnike koji zele open steam OS, ali nije nemoguce
Pa pričali smo o tome što se treba dogodit da linux masovno bude prihvaćen i postane budućnost gaminga. Čisto sumnjam da si ti primjer prosječnog korisnika i to što bi dual boot bio super nije relevantno, velikoj većini ne bi bilo. Mislim da je apsolutno kompliciraniji od otvaranja druge aplikacije u istom os-u ili bar iritantniji za korisnika da se preciznije izrazim. Ne bi na taj način sigurno potakli ljude da ga koriste.
- Uređivano
sanzo ne, ja sam doslovno pisao o sebi, a ti si pokusao jeftinom forom ismijati moj stav da ne zelim druge launchere osim Steama. Sto u konacnici nema nikakve poveznice sa dual bootom i eventualnim steam OSom na drugom disku, namjenjenom iskljucivo za gaming.
Ono sto sam raspravljao opcenito je sa Prayerom, a s tobom sam se slozio da je uredaj obavezan kao kljucna tocka popularizacije ovakvog OSa.
Ponavljam, dual boot je moja zelja