Može se potegnuti velika filozofska rasprava oko desetki, stotki ili pet lijepiš šarenih zvjezdica i tu bi se dalo svega i svačega napisati i pročitati. Osobno imam vrlo pragmatičan pristup ocjenjivanju. Ne mislim da postoji savršena igra niti najviša ocjena predstavlja savršenstvo. Svaku igru čini više različitih segmenata. Na površnoj su razini to audiovizualne tehnikalije, grafički dizajn, narativni dizajn i gameplay. Tko želi, može i te segmente razbiti na puno manjih dijelova po kojima će suditi o igri.
Svaka će igra imati neke probleme, pogotovo ako je AAA naslov zbog kompleksnosti izrade današnjih igara iste produkcijske skale nezamislivo veća od one prije 20 godina. Problem nisu problemi, već kako pozitivni aspekti utječu na maskiranje onih negativnih. Resident Evil 4 je toliko snažan u individualnim segmentima da već i tamo maskira svoje mušice. Međutim, kada se ti segmenti međusobno stope, dobije se pažljivo planirana svaka minuta avanture dvoznamenkastog trajanja kojoj je cilj u svakom trenutku na neki način zabaviti i oduševiti igrača. To nije savršena igra, ali ono što želi raditi, radi savršeno. Kada igra uspije u tome, onda je u mojim očima to jedan čvrsti sjedi-pet.
Teško mi je ne osvrnuti se na teze da igra ne zaslužuje ocjene koje dobiva samo zato što je remake, pritom se pozivajući na subjektivnost recenzenta. Ne razumijem da niste svjesni kako, kao prvo, diskriminirate kvalitetu igre samo na temelju toga što je remake, a kao drugo, da vlastitim riječima pokazujete vlastitu subjektivnost i kompromitirate bilo kakav legitiman sud o igri o kojoj imate jasne predrasude.
Za one koji ne čitaju recenziju, ali o njoj sude bez da su ju pročitali… Nemam puno za reći osim da ako želite da onda i pročitate. Do tada je lijepo vidjeti oprečna mišljenja, no ona ne nose nikakvu težinu.
Na kraju, samo zato što se vaši osobni dojmovi ne poklapaju s tuđim ne znači da ste objektivniji od drugih, niti isto vrijedi i za obrnutu stranu. Prvi korak u razumijevanju stajališta proizlazi iz diskusije, no ona se u zadnje vrijeme često suzbije agresivnim tonom rasprave.