StarFox_N zašto onda postoji ocjena uopće ako nije bitno jel 91 ili 100, po meni 100 je savršenstvo u svakom pogledu, pod to savršenstvo sigurno mora biti nešto što je inovativno, neviđeno i majstorski odrađeno, a to bome ova igra nije, možda je odrađena majstorski, ali recept je i dalje od bake

Nightyx pod to savršenstvo sigurno mora biti nešto što je inovativno, neviđeno i majstorski odrađeno

To bi bio death stranding

Nightyx zanimljiva pretpostavka, baš intrigantna ideja. Da savršenstvo mora biti originalno. Moram malo razmisliti o tome.

Kužim neku nit vodilju. Na primjeru filmova je vidljivo da su skoro uvijek prvi filmovi iz serijala najbolji. Osim recimo Mission Impossible. Tamo je valjda svaki novi dio bolji od prethodnika. Čudo.

Ali, evo, ja osobno ovako na prvu ne smatram da je to preduvjet za savršenu ocjenu.

A je ste se uvatili ocjene pa samo 15 bodova ima vise od Gotham Knightsa

Nigdi vam ne pise da je 100 maximalno

Ne pise 100/100

Gotham Knights 85

Resident Evil 4 Remake 100

Znamo kakvo govno je Gotham Knights tako da je RE4 malo bolji

Ne ocekujte cuda

🤣🤣🤣🤣

Giphy - ron burgundy GIF

Edit: Plizun, prebacite u temu ako možete da ne kvarimo ovu žučnu raspravu o ocjenama i recenziji.: p

Tzereen dosta recenzenata uvrstava inovativnost u sustav ocjenjivanja, jer nije dovoljno ispeglat i popunit već izmišljeno, no poštujem tvoje mišljenje

Kako kaže Nightyx to je recept od bake. Imali su već gotovu formulu iz 2005 i samo su iskoristili drugačije i slične namirnice a to je već pola posla za završetak neke igre.

Najveći problem kod ocjena je što svatko ima neke svoje parametre. A velika većina koristi skalu ocjena od 50-100 gdje ovih 0-50 uopće ne postoji. Pa tako i najveće goruće smeće jedva dobije 50, neki prosjek 70, a jako dobre igre 90+. To mi pogotovo nema smisla kad ekipa počne koristiti 67, 73, 91 i slične besmislene nategnute ocjene jer mora nekako razdijelit tu silnu kvalitetu igara. Da ne spominjem kad se počnu koristit decimale u rasponu nečega od 0-100, to je baš posebna vrsta besmislenosti.

Kako god savršeno ne postoji i uvijek se može nečemu prigovoriti. Ono što bi meni maksimalnu ocjenu trebalo zaslužiti je igra koja gura cijelu industriju naprijed (ili sa barem trudi ponuditi nešto novo, svježe), bilo to potpuno novim idejama ili kvalitetom izvedbe.

member Kako god savršeno ne postoji i uvijek se može nečemu prigovoriti. Ono što bi meni maksimalnu ocjenu trebalo zaslužiti je igra koja gura cijelu industriju naprijed (ili sa barem trudi ponuditi nešto novo, svježe), bilo to potpuno novim idejama ili kvalitetom izvedbe.

Što općenito budu Zelda igre i slične, koje baš to i rade. I za mene je 100 kada igra jednostavno donese nešto što me izuje, a da pritom i ostali segmenti štimaju u toj kombinaciji. Mislim da niti jedna reca nije crno na bijelo jednostavna, jako puno previše tu ima parametara da bi stavili to na papir i na kraju dali ocjenu.

Isto tako, mislim da većina recenzenata barem opravda nekako ocjenu kroz tekst recenzije koji pročita 3 od 100 ljudi, pa prema tome, publika je 3/100, a nađu se svi komentirat samo ocjenu, a 1500 riječi proglasi nebitnom stavkom.

Na kraju dana, sami znamo što nas zabavlja, bilo to 100 ili 20 od 100.

Originalni RE4 mi je najdraža igra svih vremena i godinama me (još od igranja TLOU2) nešto nije zalijepilo za ekran kao ovaj remake. Što zbog nostalgije, što zbog same igre koja je stvarno vrh vrhova.

Unatoč tome, smatram da je ocjena prevelika. Mislim da je raspon ocjenjivanja od 1 do 100 preširok da bi neka igra dobila maksimalnu ocjenu. 100 mi u ovakvom sustavu ocjenjivanja djeluje kao ideal kojem svaka igra mora težiti i kojem se neke igre mogu približiti, ali ga nijedna ne može dostići.

Neovisno o mojem neslaganju s ocjenom, recenzija je top i posebno mi je bilo gušt čitati baš zato što Fićo nije igrao original.

Bilo bi dobro da Fico odigra i original ako mu se da i da objektivnu ocjenu, ali tko će se vraćat onome kad ovaj rimejk izgleda bolje.

greyback 100 mi u ovakvom sustavu ocjenjivanja djeluje kao ideal kojem svaka igra mora težiti i kojem se neke igre mogu približiti, ali ga nijedna ne može dostići.

Da, ovakav stav skroz kužim. Mislim da i Fenix tako slično rezonira. Poštujem to mišljenje, ali se ja osobno s tim ne slažem.

Ni kod igara, ni kod filmova, ni kod serija, ni kod ničega. Sve može biti 100 od 100. Meni nema smisla pričati stalno o nekom nedostižnom idealu jer po tome onda ni jedna igra ne bi danas smjela biti ni za 5 od 10, jer će sigurno za godinu dvije biti neka koja je za 6 od 10. A kad dodatno napreduje grafika, 7 od 10. Pa kad napreduje AI, onda za 8 od 10. Apsolutno i rezolutno ne.

Po meni se ne bi trebalo ocjenjivati s figom u džepu i s pretpostavkom "možda jednom bude nešto još bolje", jer onda nikad ne bi ni kupio TV, ni našao curu, ni kupio auto, jer će uvijek naletjet nešto bolje. Ocjenjuješ ono što imaš u datom trenutku. I u tim okvirima daješ ocjenu i gotovo. Osobno smatram da se možda ipak stotke daju malo previše i prečesto, ali isto tako sam protiv toga da se ne daju nikada.

Svako malo naleti neka igra, neko remek djelo, koje je u tom periodu jednostavno najbolje što je ta industrija mogla ponuditi u tom žanru i koja zbog sklopa svih svojih elemenata zaslužuje ocjenu 100 od 100. Mislim da je u zadnjih 10-ak godina bilo možda maksimalno 5 takvih igara, ali ih je bilo. To čak ni ne mora značiti da nema apsolutno ni jednu manu, jer kad smo kod toga, mane mogu biti subjektivne. Nekom nešto smeta, nekom paše.

pravednik

Velim za oriđiđi RE4 jer nije ni odigral originalnu igru da bi dao ikakvu ocjenu, neka prvo odigra.

Isusati, što ti smaraš svakim danom sve više i više…

Vezano za ovu nevažnu raspravu, pročitajte jebeni tekst recenzije a ocjenu gledajte samo kao zbroj pozitivnih i negativnih strana istog tog teksta, a s kojim se uopće ne morate složit. Ja sam još jednom prošo kroz recenziju da probam bacit neku kontru, al ne mogu jer je sve što je napisano zasad apsolutno točno.

I jebe mi se dal je igri dao 100, 93 il 72 kad se iz samog teksta može zaključiti baš sve o igri. Posve nevažna brojka, reko je što je trebo reć.

Ja zbog svojevrsnog fanatizma prema originaloj četvorci gledam na Remake malo drukčijim očima nego Fićo, možda povlačim pokoju usporedbu previše, al ne mogu se ne složiti sa praktički svim što je napisano u recenziji.

Kakvih gluposti se ovdje da procitat, to nije istina. I ne, nemislim na recu i ocjenu.

Neki od vas stvarno malo preozbiljno sve to shvacate. Igra dobila brdo 100 i 10ki, i onda se Ficu napada jer se sa razlogom slaze s tim ocjenama?!

Kakvo crno igranje originala, ili ikojeg drugog nastavka, pa ocjenjuje se ova igra, ne cijeli serijal…

Ajd u k, preduhitri me Tuhy 😅

Fićo, sjajna recenzija, detaljna i interesantna. Zanimljivo vidjet igru iz perspektive nekoga tko nije igrao stare dijelove serijala.

Inače, stigao do dvorca. Vrlo zabavno i ispolirano, moja stara 1060 vrti ovo bez beda. Baš je gušt igrati nešto fino optimizirano. Neku ocjenu ne bih (još) bacao, iako je trenutni dojam definitivno više nego pozitivan, mada igra ima svojih mušica. Možda neki 80-90 rang sveukupno.

Ja nisam pljuvao recenziju niti recezenta.

Oboje je odlično. Dobro napisano i ilustrirano.

Sve to stoji, ja sam komentirao ocjenjivanje.

Ako postoji od 0-100 recimo tablica, i onda neki se toga drže i bude ok, a netko pretjera.

Po meni niti jedna igra ikad ne zaslužuje 100 dobiti.

Uvijek se na svakoj može naći zamjerka, od Eldena, do GOW pa Horizona i Zelde recimo.

Treba biti realan i reći stvari kako jesu. Fićo možda smatra da je igra 100, ali mi je to van sfera ocjenjivanja, isto kao i za TLOS.

Dva remake/remastera..

To ko neki profesori, bog zna za 5, ja za 4 a vi max za 3.

Recenzije su subjektivna mišljenja za stvari i djela o kojima je i tak nemoguće biti skroz objektivan. Previše to shvaćate ozbiljno.