Torla Nisam te poslušao za sluške, ali s ovim si me baš zainteresirao. Nisam nikada nešto pretjerano razmišljao o ovakvoj vrsti roštilja, ali kako živim u stanu, nemam drugih opcija.
Jesi ga već isprobao? Ako jesi, šta si radio i kakav je overall?
Pretpostavljam da si proučavao tematiku prije izbora, jel to baš best buy?
Zlobnici bi rekli da sam kupio toster za 1000 kuna.
Ali evo ovako. Nekoliko je razloga.
Prvo, sad je dosta veliki trend u domaćem kulinarstvu pečenje bez ulja ili masti. Puno je zdravije. Zbog toga su toliko popularne friteze na vrući zrak. Nju isto imam, ali to je u biti mala pećnica, odlična za priloge, ali nije za meso, ribu i slično. Ovakav način pečenja traži samo da se ploče premažu uljem (coating), ko recimo wok, pa se koristi niti 5% ulja koliko bi stavio na tavicu za ispeći meso.
Drugo, jedan je od rijetkih grillova tog tipa koji ima odvojive plateove. Ja volim tople sendviče, tortilje i slično, ali mrzim poslije prati te uređaje. Izlije se sir i zasere cijeli grill, a nikad to ne možeš kako treba očistiti jer je uređaj nespretan, pa je tu i struja i sve. Tu se odvoje plateovi i stave u suđericu i izađu full čisti. Ili ih opereš na ruke. Održavanje je zbilja jednostavno i brzo, za razliku od sličnih uređaja.
Treće, ima duboki i jaki searing. To su ove crte na hrani, jel. Čak ima i opciju da ih još pojača. Nije nešto bitno, ali hrana izgleda prejebeno, a bez imalo truda. I ravnomjerno odmah ispeče obje strane.
Četvrto, priprema hrane je totalno idiot proof. Ja znam dobro kuhati, ali opet volim kad ne trebam uopće paziti na to. Nisam vidio druge uređaje tog tipa kod nas, takav "smart" grill, a baš ni vani. Čak i kad bude, to budu baš jako skupi uređaji. Znači grill ima senzor za debljinu hrane (mesa ili drugog) i tome prilagodi vrijeme pripreme. Isto, ne mora se paziti jer te navodi kroz sve korake. Odrediš što ćeš peći, pa kreće pre-heat, javi ti stavi meso i onda po koracima sad izvadi ako želiš rare, sad za medium i full ostaviš za well done. Zbilja svatko može pripremiti, ne može se zajebati. Opet ima i manualni mod za bilo što drugo šta nema predprogramirano.
Radio sam pileća prsa s pomfritom iz friteze na vrući zrak i odlično je. Kad bi pojeo tako i zatim isto jelo ali piletinu s tave i pomfrit iz ulja, shvatio bi koliko je ovako hrana "lakša". Nema one težine. Radio sam i klasični topli sendvič u liziki. Odličan je i ravnomjerno pečen i hrskav. Imam ga tek par dana, nisam baš stigao puno pripremati.
Probat ću uskoro raditi ćevape u tome lol. Također, za tekmu u nedjelju planiram hrpetinu tost sendviča u tome ispeći. One klasične talijanske paninije.
Ovaj lik ima cijeli Youtube kanal posvećen pripremi hrane u Optigrillu. Ima hrpu stvari, baci oko.
https://youtube.com/@OptiGriller
Eto, nekima sam vjerojatno izbio 1000 kuna iz džepa.