Nisam bio nahajpan ali sam gajio nade da dobro ispadne da se napokon osobno upoznam sa serijalom kako treba (iako nikad nisam igrao, znam pricu skoro po svake igre iz serijala) tako da jedva cekam za vikend uzet igru, nagovorili ste me

Odigrao sam večeras kod @famuluscaelum otprilike prvih sat vremena (taman izašao iz Neely's Bara) i moram priznati da sam baš ugodno iznenađen. Bio sam izrazito skeptičan oko ove igre jer mi je kao velikom fanu izvorne SH trilogije, a pogotovo dvojke, pokušaj da se SH2 rimejka otprilike u rangu pokušaja rekreiranja Mona Lise s tim da definitivno nije pomoglo ni kad sam čuo da je baš Teamu Bloober povjeren taj zadatak (iako su neke njihove igre zapravo vrlo solidne).

Ipak, ako je suditi prema inicijalnim dojmovima, čini se da je skepsa bila neutemeljena. Atmosfera i estetika su izvanredno pogođene , a tranzicija kamere iza leđa lika nije im nimalo naškodila. Ulice Silent Hilla izgledaju predivno u svojoj oronulosti, osvijetljenje je maestralno, okoliš i interijeri su detaljni i imaju onaj specifični prljav izgled specifičan za serijal, a magla je pak priča za sebe i na trenutke izgeda gotovo fotorealistično. Borba je mesnata i visceralna, a opet je zadržala dozu nezgrapnosti taman u tolikoj mjeri da pri svakom susretu s neprijateljima izazove osjećaj nelegode. Igra je u meni uspjela postići onaj feeling kao da igram nešto što poznajem kao svoj dlan i da se osjećam kao doma, a opet mi je sve bilo nekako novo i vuklo me na daljnje istraživanje čemu je svakako pomogla i činjenica da su Blooberovci okrenuli redoslijed nekih događaja i dodali neke nove lokacije. Pritom mi se čini da ipak nisu pretjerali (barem zasad) i da su sve promjene odrađene vrlo nenametljivo i u duhu originala, a većina novih lokacija koje se može isražiti ionako su potpuno opcionalne.

Naglasio bih svakako da sam igrao u quality modu jer mi performance sa svojih 60 fps-a jednostavno narušava imerziju u ovoj igri i stvara mrski soap opera effect, no igra se i tako vrti odlično i bez većih problema Također, radi što veće imerzije pogasio sam sve elemente HUD-a na ekranu, kao i vignetting kod napada i ozljeda i to je funkcioniralo bez ikakvih problema budući da James kao i u originalu okrene glavu prema svim bitnim predmetima s kojima se može izvršiti interakcija, a njegovo fizičko stanje lijepo se može pratiti iz njegovog držanja i boje svijetla na DualSenseu.

Kao minus bih možda istaknuo da mi je falio neki oblik noise filtera u igri kao opcija jer bez njega sve izgleda nekako previše bistro i možda se zbog toga malo gubi onaj element nadrealnosti koji je krasio original. Noise filter doduše postoji u sklopu nekog 90's filtera koji bi valjda trebao simulirati sliku na starim CRT telkama, no s njim je slika previše isprana i vignetting je preizražen pa zapravo narušava atmosferu i imerziju umjesto da joj pridonosi i bolje ga je ne paliti. Također, face likova (donekle Jamesa i u većoj mjeri Angele) nisu mi baš pogođene po guštu i nemaju onu prepoznatljivu ispijenost i izmučenost karakterističnu za originalnu trilogiju, no sve ovo je zapravo cjepidlačenje i vrlo se brzo i lako na to navikne i zaboravi.

Sve u svemu, a pod pretpostavkom da igra do kraja isprati ovaj dojam koji je ostavila na početku (za što vjerujem i nadam se da hoće, iako si dozvoljavam zadržati malu dozu skepse dok ne odigram do kraja), čini se da smo dobili poslasticu za sve fanove legendarnog originala, ali i za sve ljubitelje žanra koji se sa serijalom susreću prvi put. Jer iako ovaj remake (barem meni) sigurno nikad neće zamijeniti i nadmašiti original, ostaje činjenica da je napravljen iznimno kvalitetno i s velikim respektom prema izvornom materijalu i kao takav svakako ima svoje mjesto pod suncem. Osim toga, ako postigne komercijalni uspjeh možda uspije revitalizirati serijal i pokazati da na današnjem tržištu još uvijek ima mjesta za ovakav suptilniji tip psihološkog horora.

doktor1 nema veze ciji, fantasticno izgleda 😁 tek danas u skoro 2025. vidimo koliko je CP77 bio ispred svog vremena

Ja ne znam tko je njima radio layout za kontroler, ali taj u životu prije nije igrao nijednu igru.

Odma sam promijenio da je quick heal strelica prema gore, mapa je touchpad, inventory trokut, a trčanje je L3 toggle, a ne hold.

Sinoć sam i ja nešto ulovio vremena i uspio sam 80ak minuta. Prvi dojmovi su odlični! Igram na quality modu.

Od kud početi? Atmosfera i muzika pogođeno u sridu. Grafika je predivna i sve je nekako vrhunski odrađeno, dok igram imam filing ko da sam ja u Silent Hillu koliko je atmosfera pogođena.

Borba je mesnata i vidi se da je James običan čovjek. Nije neki agent/vojnik itd. Predobro mi je kad gaziš beštije kako se James glasa i vidi se da mu nije lako.

Neke nove lokacije i zagonetke koje sam vidio kao da su tu od samog početka. Ništa nije ubačeno na silu. Tek sam na samom početku tako da nisam ni svjestan šta me sve čeka.

E da, toliko mi je gušt istraživati i gledati grad da često hodam. Uopće ne trčim.

Uglavnom još jednom veliko hvala svima koji su zaduženi za remake i nadam se da će se dobro prodati. I da ćemo u budućnosti dobiti SH i SH 3 remake.

Welcome to Silent Hill…

weky Nisi igrao Homecoming, gdje se nije moglo invertat Y-axis? Mučenje.

Imam municije za SH3 i 4 remakove Ha-Ha-Ha

Igra je teski eye candy:

1 / 3

foggy Uzmi pauzu, će da osljepiš od igrica.

To sam vidio negdje komentar, da će oni koji temeljito istraživaju (čitaj - hoardaju) imati hrpu zaliha. Kasnije se to donekle iznivelira jer dođu boss borbe. U originalu je isto bilo dovoljno svega na normalu.

foggy podebljaj taj brightness na mobu malo Ha-Ha-Ha

Ne znam meni je taman svjetlina.

Stigao do 3. Chaptera (mislim na big area), svaki je bolji od prethodnog i sve vise creepy 😃 kakvo ludilo od igre

Jebite se svi skupa. Radite mi hype pozitivnim komentarima a ne želim ovo igrati jer mi ne treba još stresa u životu.

Moram priznati da nije lako ovak navecer igrati. Koliko odurluka, bas predivno.

Valja sve istrazit a i tko normalan ne bi kraj toliko detalja i dobrog istrazivanja

Gledao sinoć malo, igrao je Dr.D…..

Nevjerojatno je da se sjećam dijelova iz igre koju sam igrao prije 23 g. Ne sjećam se svega al mi iskoče flashovi i kažem sam sebi ''pa da!''.

Ali sjećam se i kako se igrala igra u to vrijeme, 3 spržena dvd-a i ako hoćeš na drugi dio mape moraš umetnuti drugi dvd pa ako se hoćeš vratiti na neki stari dio opet ubacuj drugi dvd. I prošlo se, bez guide-a, bez interneta, bez ikoga i ičega. U sjećanju mi je ostalo da mi taj drugi dio Silent Hilla nije bio ono što sam očekivao a nakon jedinice očekivao sam puuuuno. Trojka mi je čak bila i bolja a i Room mi je bio ok.

Ovaj remake pokazuje kako je igra bila stvarno odlična.

Ali hej! Ja sam imao visoke standarde onda, pa kako i ne bih, pogledajte listu igara izašlih te godine:

2001.g. - najbolja godina gejminga!

Final Fantasy X

Gran Turismo 3: A-Spec

Grand Theft Auto III

Tony Hawk's Pro Skater 3

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
      Onimusha

Max Payne

Jak and Daxter: The Precursor Legacy

Ico

Devil May Cry

Halo: Combat Evolved

I još hrpa drugih.

Pa ti izaberi GOTY!

(a ne danas)

Kikiller Ali sjećam se i kako se igrala igra u to vrijeme, 3 spržena dvd-a i ako hoćeš na drugi dio mape moraš umetnuti drugi dvd pa ako se hoćeš vratiti na neki stari dio opet ubacuj drugi dvd.

Mali ispravak - CD-a. Prvi čipovi su bili takvi da su čitali samo ripane CD-e (valjda i zbog troška s obzirom da je prazni medij bio i dosta skuplji). U to neko vrijeme sam i ja nabavio PS2 i naravno prve igre su mi bile SH2, MGS2 i FFX - sve na DVD-u s obzirom da je izašao Messiah čip koji je to mogao izvoditi. I to su bile onako kvalitetne kopije gdje je i cover bio isprintan poput pravog izdanja, kao i gornji dio DVD-a. Good times.😆

Zero

Istina.

Sjećam se da sam od dotičnog gospodina (najpoznatijeg dilera igara onda 😃 ) nabavio jedan od prvih DVD-a koji je došao u RH. Radilo se o Pioneer DVD-u, to je bio njihov prvi DVD na koji se moglo snimat. 4.7 GB

Igra je bila MGS 2

To je dva mjeseca nakon izlaska Silent Hill-a 2.

Evo došao i do Apartmana treći kat i nevjerojatno koliko je igra bolja što više igram!

Prije sam zaboravio reći da isti protivnici nemaju uvijek isti patern napada i kretnje. Zna biti nepridvidivo (igram na normal).

Dogodila mi se jedna (od mnogih) scena koja uopće nije bila u originalu i skroz me oborila s nogu jer uopće ništa slično nisam očekivao.

Također su ubacili neke stvari kao ester eggs od originala. Neću spominjati da ne spoojlam previše.

Atmosfera se stvarno može rezati nožem i igranje po noći+ slušalice je jedini način. Jedan pošteni jump scare me streso ko beba zvečku.

@maverick di nam je nevjerni Toma koji je stalno pljuvao po igri? Od kad su izašle recenzije ko da si propao u zemlju 😁

80% ljudi koji su pljuvali po igri, nastavit će pljuvat i dalje.

Naravno, mnogi kažu da su iznenađeni i da je igra vrhunska, ali vidim po internetu i dalje mnogi njurgaju…

Možda su mogli samo staviti jedan noise filter da se isti poveća ili smanji.