Odigrao sam večeras kod @famuluscaelum otprilike prvih sat vremena (taman izašao iz Neely's Bara) i moram priznati da sam baš ugodno iznenađen. Bio sam izrazito skeptičan oko ove igre jer mi je kao velikom fanu izvorne SH trilogije, a pogotovo dvojke, pokušaj da se SH2 rimejka otprilike u rangu pokušaja rekreiranja Mona Lise s tim da definitivno nije pomoglo ni kad sam čuo da je baš Teamu Bloober povjeren taj zadatak (iako su neke njihove igre zapravo vrlo solidne).
Ipak, ako je suditi prema inicijalnim dojmovima, čini se da je skepsa bila neutemeljena. Atmosfera i estetika su izvanredno pogođene , a tranzicija kamere iza leđa lika nije im nimalo naškodila. Ulice Silent Hilla izgledaju predivno u svojoj oronulosti, osvijetljenje je maestralno, okoliš i interijeri su detaljni i imaju onaj specifični prljav izgled specifičan za serijal, a magla je pak priča za sebe i na trenutke izgeda gotovo fotorealistično. Borba je mesnata i visceralna, a opet je zadržala dozu nezgrapnosti taman u tolikoj mjeri da pri svakom susretu s neprijateljima izazove osjećaj nelegode. Igra je u meni uspjela postići onaj feeling kao da igram nešto što poznajem kao svoj dlan i da se osjećam kao doma, a opet mi je sve bilo nekako novo i vuklo me na daljnje istraživanje čemu je svakako pomogla i činjenica da su Blooberovci okrenuli redoslijed nekih događaja i dodali neke nove lokacije. Pritom mi se čini da ipak nisu pretjerali (barem zasad) i da su sve promjene odrađene vrlo nenametljivo i u duhu originala, a većina novih lokacija koje se može isražiti ionako su potpuno opcionalne.
Naglasio bih svakako da sam igrao u quality modu jer mi performance sa svojih 60 fps-a jednostavno narušava imerziju u ovoj igri i stvara mrski soap opera effect, no igra se i tako vrti odlično i bez većih problema Također, radi što veće imerzije pogasio sam sve elemente HUD-a na ekranu, kao i vignetting kod napada i ozljeda i to je funkcioniralo bez ikakvih problema budući da James kao i u originalu okrene glavu prema svim bitnim predmetima s kojima se može izvršiti interakcija, a njegovo fizičko stanje lijepo se može pratiti iz njegovog držanja i boje svijetla na DualSenseu.
Kao minus bih možda istaknuo da mi je falio neki oblik noise filtera u igri kao opcija jer bez njega sve izgleda nekako previše bistro i možda se zbog toga malo gubi onaj element nadrealnosti koji je krasio original. Noise filter doduše postoji u sklopu nekog 90's filtera koji bi valjda trebao simulirati sliku na starim CRT telkama, no s njim je slika previše isprana i vignetting je preizražen pa zapravo narušava atmosferu i imerziju umjesto da joj pridonosi i bolje ga je ne paliti. Također, face likova (donekle Jamesa i u većoj mjeri Angele) nisu mi baš pogođene po guštu i nemaju onu prepoznatljivu ispijenost i izmučenost karakterističnu za originalnu trilogiju, no sve ovo je zapravo cjepidlačenje i vrlo se brzo i lako na to navikne i zaboravi.
Sve u svemu, a pod pretpostavkom da igra do kraja isprati ovaj dojam koji je ostavila na početku (za što vjerujem i nadam se da hoće, iako si dozvoljavam zadržati malu dozu skepse dok ne odigram do kraja), čini se da smo dobili poslasticu za sve fanove legendarnog originala, ali i za sve ljubitelje žanra koji se sa serijalom susreću prvi put. Jer iako ovaj remake (barem meni) sigurno nikad neće zamijeniti i nadmašiti original, ostaje činjenica da je napravljen iznimno kvalitetno i s velikim respektom prema izvornom materijalu i kao takav svakako ima svoje mjesto pod suncem. Osim toga, ako postigne komercijalni uspjeh možda uspije revitalizirati serijal i pokazati da na današnjem tržištu još uvijek ima mjesta za ovakav suptilniji tip psihološkog horora.