Ja ne znam ko je tu počeo vuć laptope od 2500-3500 kuna kao usporedba sa Macom.

M1 Air košta 7000-9000 kuna, ima isti procesor kao Pro i mete pod sa kompletnom konkurencijom u tom cjenovnom rangu za sve osim za gaming.

Evo sad mi nađite laptop za 9K koji može dirnut M1 Air po kvaliteti, pouzdanosti, bateriji, grijanju, akustici, prenosivosti i da ima doživotnu licencu za OS i kompletno metalno kućište.

Kad to nađete onda priznam.

Nemam sad vremena istraživati točno koji model, ali neki Asus ZenBook i vjerojatno od HP-a Spectre ili Envy jači model. Prvenstveno to. Dell XPS je preskup za taj rang.

A onda Acer 5ica ili 7ica. Neka Yoga vjerojatno.

yakuza_stinger A zašto bi Mac bio nepotreban u IT tvrtki?

Na primjer u firmi gdje automatiziraš iOS mobilnu aplikaciju teško, tj. nemoguće ćeš to izvest bez Maca. Nama su zato potrebni, plus cijeli CI pipeline onda na to sve…Docker…Ne trebam dalje 🙂 A za to lokalno treba imati ipak malo bolju mašinu jer ne mislim čekat 20 minuta da podignem 10 containera s dockerom. Iako, Mac je bolesno optimiziran, nema tu gušenja na način kao što windows mašina upadne u 100%

Mac za audio inžinjering nema premca, windows za igre i dosta programa zbog stabilnosti (neki audio driveri ne postoje za Mac koje sam koristio, neki da, neki programi ne rade ili ne valjaju na Macu, sve ovisi što tko treba).

Ako netko želi mahati penisom na tehnologiju onda diže Linux servere i sve bitno slaže na njima.

Svaki proizvod ima svoje, a mislim da bi sutra skočio na neki Mint/Ubuntu Linux da mogu sve na njemu raditi što radim na windowsima. Umjesto da mašem penisom, mašem joystickom jer nemam vremena za sve drugo 😃

wooddiebone znaci nemas argumenata niti opceg znanja zasto i kako Mac u velikim kompanijama. Ne prodaj price o starom i novom choni, vec ako znas odgovori na pitanje, ne okreci pricu sada. Tvoji postovi su jednaki, opceniti i direktni. Problem je kad ti dobijes takav post.

Mi imamo preko 600 MACova u firmi i dobro znam sto je management toga.

Dev ce najrade uzeti mac, jer ono, to dela. Ali je skupo, od uredaja, do apple carea, preko managament alata i servisa za njih. Mac nema problema? Ima, M1 cpu je radio velike probleme u compileu, koristenju kod Java developmenta sa dockerom. Rjesenje Applea? Koristi Mac sa starijim intel cpuom ili prijedi na M2 cpu…

Ove price oko kamera, touchpada i slicnih fora mozes baciti u vodu, jer je uvijek problem oko aplikacije, a ne HWa. Kad imas MS Teams, jebiga imas taj app.

HP Elitebook ti nece imati takve probleme u vremenskom roku amortizacije. Nece ni MAC. Ali ce ga dev rade uzeti zbog terminala i jer that shit works. Sys admin ili devops ce kombinirati dobar win laptop ili mac, ovisno o preferencijama. Net inzinjer je vecinom linux masina ili windows.

P.S. da ti odgovorim na pitanje. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10

Ergonomski savrsen, baterija odlicna, performanse top, lagan i prenosiv i pravi primjer ultrabooka. Treba li ti win masina, onda je ovo ultrabook za tebe.

Kad ovo padne na pod ostane citavo, Mac ultrabook se izuvija ko Lidija Bacic na stageu, a uredaji su zamisljeni za poslovnjake i putnike, dakle prenosis ih puno. Dzabe ti aluminijsko kuciste onda

Za doma Windows, za posao Mac. Nisam do dolaska u firmu radio na Mac-u, ali sad ne znam kako bi mogao raditi na Windowsu. Ne znam niti jednu veliku IT firmu da ne radi na Mac-ovima, valjda imaju neki razlog.

Uglavnom, mislim da Mac vrijedi svake lipe.

Ko je premjestil postove iz Blebetnice te otvoril ovu temu i stvorio bezveze bojno polje Jabuka protiv Prozora kaj god. Sve je to poslovno-zabavna rekreacija. Dok je davnih leta bil samo DOS nije bilo preprika. Svi su radili na istom sranju i svi bili sretni osim njihovih očiju.

doctorfreak

Nisi pročitao popis?

Šteta. Highlight je ovaj paragraf iz Dell XPS sekcije:

“If you want even faster performance and batter battery life (and don’t mind switching to macOS), the new MacBook Air with Apple’s blazing M1 processor is well worth a look. But the latest XPS 13 still absolutely shines during everyday use, and remains the best Windows laptop you can buy today.”

Dobro su ga i pohvalili s obzirom kolko je Dell srozao kontrolu kvalitete svojih laptopa.

Da se vratim na Thinkpad, kolko god ga volio, svi koji ga koriste godinama znaju da se soft touch finiš pretvori u goopy ljepilo i da je nesnosno gledat ga, a kamoli dirat. To najviše zamjeram ThinkPadu.

wooddiebone Na popisu je više uređaja različitog cjenovnog ranga…i svi mogu biti odlična zamjena macu.

Pametnom dovoljno.

U svakom slučaju, ja bi ziher radije onaj laptop iz prvog posta nego dva mac aira.

A dobro, taj prvi je baš laptop za klince s onim naljepnicama. Daj Tze.

wooddiebone 20k kuna? Bokte kakvu marzu vama nabijaju??

Novi thinkpadovi su pici pici, kakvo ljepilo. Tocno se vidi da si zapeo nekoliko godina unatrag i nisi vidio gen 8, 9 i 10

Ima mi šogor gen 10. Ista je gumirana površina po cijelom laptopu kakva je uvijek bila.

Kad si gledao cijene X1 Carbona i u kojem je svemiru to usporedivo sa MB Airom?

wooddiebone aha, ima sogor… nisi radio na njemu…

Pa usporedivo je i bolje u dosta toga. Cijena gen10 je veca, jer je brand new, ali gen 8 i 9 su konkuretni. Konkuretan je i xps ultrabook, kako nije. Top proizvod! I kao sto vidis nije mac air ultimativno rjesenje, vec jedno od.

doctorfreak Najlakše je uzet najjači mac na tržištu i pravdat da ce djelatnik brže i efikasnije raditi a i vidi čuda okice ce mi bit zahvalnije.

MacBook Pro. I za te će potrebe nuditi više od laptopa ekvivalentne cijene (pogotovo jer su polagano ispeglali mušice oko Dockera na arm64).

Jel imaš i službeni auto? Zašto onda umjesto opel corse nebi dobio dobio bmw s 3 puta više konja? Bit ces brzi, sigurniji i bit ce ti ugodnije.

Nemam i ne bi tražio jer velikom većinom radim od doma. Ovo je baš bedasta usporedba. Vožnja mi nije posao. Programiranje je. Ne sjedim 8h dnevno u autu. Sjedim za laptopom.

Naravno da ces u kvalitetnog radnika ( tipa dobar senior ) uložit na dobru opremu i sve kaj traži ali da početnicima juniorima

Sad se prebacuješ s "jednog Java developera" na početnike juniore. Moraš se odlučiti o kome pričaš.

chono i dalje to ne ovisi o Macu i lokalnom radu. Ovisi o mrezi i radnom okruzenju, te VMovima.

Ovisi kada razvijaš lokalno, što je dosta često kada se u početnim stadijima eksperimentira s tehnologijama. Pogotovo ako je riječ o fintechu ili telekomu. Nadodaj na to potencijalne message brokere poput Rabbita i odjednom vrtiš hrpetinu stvari u isto vrijeme uz Spring server i Node.

Sto se tice ekrana, to nikako nije glavni radni ekran, jer ako je mijenjaj firmu. Ekran laptopa je samo dodatni, pomocni prikaz, meni primjerice za jedan od chat kanala ili notepad.

S obzirom da WFH podrazumijeva da mogu doslovno bilo gdje raditi, onda ne planiram tegliti monitore sa sobom ako odem na dan-dva van Zagreba. Osim toga, puno pomogne u web developmentu kada testiram responzivnost stranice. Osobno mi je prirodnije.

P.S. Mac je kvalitetan zbog OSa, ne zbog hardwarea.

Mac je kvalitetan jer je hardver krojen u sinergiji s OS-om. M1 čipovi rade fenomenalno jer su rađeni točno za njihove potrebe i zbog toga mogu izvući maksimum maksimuma. Zbog toga je i baterija impresivnog trajanja.

Ma moj hp je cudo

Malo plastika ispucala hard jebe i to ali inace ko novi

Fico M1 chipovi su relativno novi u usporedbi koliko su Macovi na trzistu. Do tada je to bio osrednji HW sa perfektnim Unixoidom od OSa i zato radi kako radi, bolje od konkurencije.

WFH nema veze sa ekranom. Kad sam doma radim na Dellu, kad sam u uredu radim na tamosnjim ekranima.

Dodao bi jos jednu losu stvar na pro i na air, a to je tipkovnica koja se brzo pohaba, izguli i cesto se kvare tipke.

Mac tipkovnica je zločin protiv čovječnosti. To se valjda svi slažemo.

ThinkPad s druge strane čudo.

Nisam radio na njemu, ali sam ga koristio i to je jedina alternativa Macu koju bi razmatrao, ali opet pričamo o laptopu puno više cijene od Aira, a ne nudi performanse ekvivalentne Pro modelu da bi imao cijenu u tom rangu.

Touchpad je npr. jako jako premali iako radi ok, nije na Mac razini, ali je najbolje kaj se od Windowsa može naći. Nipple je nice touch pa ajde.