yakuza_stinger Filip brani mac i iznosi činjenice zašto je to tako.

I prestani bit bezobrazan i neugodan.

doctorfreak Nitko ne osporava da mac računala nisu sinonim kvalitete ali za veliku večinu djelatnika unutar IT tvrtki je nepotreban. I to nitko ne može osporiti. I to je to neda mi se više pisat o ovome jer pola Vas nije objektivno.

Za veliku većinu građevinara je skupi alat isto tako nepotreban, zašto ga onda kupuju i koriste?

Ja sam gore nabrojao real-world benefite korištenja Mac računala u poslovnom okruženju, a ti uspoređuješ performanse jednog Macbooka i laptopa za 2500 kuna za rad i onda govoriš o objektivnosti.

Radio sam u firmi koja koristi Macove i mogu ti garantirati da to nije bilo zbog toga jer su skupi i prestižni pa firma izgleda uspješnije ili bilo kakvog preseravanja.

Po ne znam koji put, nisu svi developeri i nije svima bitno kolko brzo se kod kompajlira. Nekad ti je bitno da imaš laptop na kojeg možeš računat da ti se neće ispraznit usred sastanka, da će ti radit kamera, da će touchpad funkcionirat pouzdano i bez neočekivanih ponašanja, da ćeš moć isprintat nešto bez pola sata jebanja sa driverima ili jednostavno da neće počet srat kad ti najviše treba, nešto što Windows radi konzistentno već desetljećima.

Treba ti laptop kojem hinge neće puknut nakon dvije godine konstantnog otvaranja i zatvaranja, laptop koji se ne grije i ne buči, laptop koji možeš nosit sa sobom i znat da neće puknut u torbi jer si se naslonio negdje.

Jeftinije se uvijek može proći za brži hardver, ali brži hardver ne znači veću produktivnost niti veću kvalitetu izvedenog rada i to je činjenica.

chono

Ja mogu komunicirat sa novim chonom. Stari chono je dobio ban i ne znam zašto bi se trebao obazirat na njegove patronizirajuće postove i baljezganja o tome da je pozornica moja, što god to značilo na javnom forumu gdje više ljudi iznosi svoja stajališta i argumente.

Koliko sam ja pratio, svi moderni ultrabookovi su jednako sposobni ko i Mac. Fantastični materijali, odlčna kvaliteta izrade, super hingevi, super tipkovnice, inovativni touchpadovi, dobar zvuk, genijalni ekrani (bilo IPS ili OLED), neki od njih i s mogučnošću zakretanja (360), malo grijanje i izuzetno dugotrajna baterija.

Ne znam jel vi namjerno uspoređujete neke kante od 3-4 soma kuna s Macom, samo da bi Mac ispao superioran?

Tzereen Ne znam jel vi namjerno uspoređujete neke kante od 3-4 soma kuna s Macom, samo da bi Mac ispao superioran?

Baš imam osjećaj da uspoređuju novi Meg sa laptopom od 3800 kuna iz 2009. 😵‍💫

Ja ne znam ko je tu počeo vuć laptope od 2500-3500 kuna kao usporedba sa Macom.

M1 Air košta 7000-9000 kuna, ima isti procesor kao Pro i mete pod sa kompletnom konkurencijom u tom cjenovnom rangu za sve osim za gaming.

Evo sad mi nađite laptop za 9K koji može dirnut M1 Air po kvaliteti, pouzdanosti, bateriji, grijanju, akustici, prenosivosti i da ima doživotnu licencu za OS i kompletno metalno kućište.

Kad to nađete onda priznam.

Nemam sad vremena istraživati točno koji model, ali neki Asus ZenBook i vjerojatno od HP-a Spectre ili Envy jači model. Prvenstveno to. Dell XPS je preskup za taj rang.

A onda Acer 5ica ili 7ica. Neka Yoga vjerojatno.

yakuza_stinger A zašto bi Mac bio nepotreban u IT tvrtki?

Na primjer u firmi gdje automatiziraš iOS mobilnu aplikaciju teško, tj. nemoguće ćeš to izvest bez Maca. Nama su zato potrebni, plus cijeli CI pipeline onda na to sve…Docker…Ne trebam dalje 🙂 A za to lokalno treba imati ipak malo bolju mašinu jer ne mislim čekat 20 minuta da podignem 10 containera s dockerom. Iako, Mac je bolesno optimiziran, nema tu gušenja na način kao što windows mašina upadne u 100%

Mac za audio inžinjering nema premca, windows za igre i dosta programa zbog stabilnosti (neki audio driveri ne postoje za Mac koje sam koristio, neki da, neki programi ne rade ili ne valjaju na Macu, sve ovisi što tko treba).

Ako netko želi mahati penisom na tehnologiju onda diže Linux servere i sve bitno slaže na njima.

Svaki proizvod ima svoje, a mislim da bi sutra skočio na neki Mint/Ubuntu Linux da mogu sve na njemu raditi što radim na windowsima. Umjesto da mašem penisom, mašem joystickom jer nemam vremena za sve drugo 😃

wooddiebone znaci nemas argumenata niti opceg znanja zasto i kako Mac u velikim kompanijama. Ne prodaj price o starom i novom choni, vec ako znas odgovori na pitanje, ne okreci pricu sada. Tvoji postovi su jednaki, opceniti i direktni. Problem je kad ti dobijes takav post.

Mi imamo preko 600 MACova u firmi i dobro znam sto je management toga.

Dev ce najrade uzeti mac, jer ono, to dela. Ali je skupo, od uredaja, do apple carea, preko managament alata i servisa za njih. Mac nema problema? Ima, M1 cpu je radio velike probleme u compileu, koristenju kod Java developmenta sa dockerom. Rjesenje Applea? Koristi Mac sa starijim intel cpuom ili prijedi na M2 cpu…

Ove price oko kamera, touchpada i slicnih fora mozes baciti u vodu, jer je uvijek problem oko aplikacije, a ne HWa. Kad imas MS Teams, jebiga imas taj app.

HP Elitebook ti nece imati takve probleme u vremenskom roku amortizacije. Nece ni MAC. Ali ce ga dev rade uzeti zbog terminala i jer that shit works. Sys admin ili devops ce kombinirati dobar win laptop ili mac, ovisno o preferencijama. Net inzinjer je vecinom linux masina ili windows.

P.S. da ti odgovorim na pitanje. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10

Ergonomski savrsen, baterija odlicna, performanse top, lagan i prenosiv i pravi primjer ultrabooka. Treba li ti win masina, onda je ovo ultrabook za tebe.

Kad ovo padne na pod ostane citavo, Mac ultrabook se izuvija ko Lidija Bacic na stageu, a uredaji su zamisljeni za poslovnjake i putnike, dakle prenosis ih puno. Dzabe ti aluminijsko kuciste onda

Za doma Windows, za posao Mac. Nisam do dolaska u firmu radio na Mac-u, ali sad ne znam kako bi mogao raditi na Windowsu. Ne znam niti jednu veliku IT firmu da ne radi na Mac-ovima, valjda imaju neki razlog.

Uglavnom, mislim da Mac vrijedi svake lipe.

Ko je premjestil postove iz Blebetnice te otvoril ovu temu i stvorio bezveze bojno polje Jabuka protiv Prozora kaj god. Sve je to poslovno-zabavna rekreacija. Dok je davnih leta bil samo DOS nije bilo preprika. Svi su radili na istom sranju i svi bili sretni osim njihovih očiju.

doctorfreak

Nisi pročitao popis?

Šteta. Highlight je ovaj paragraf iz Dell XPS sekcije:

“If you want even faster performance and batter battery life (and don’t mind switching to macOS), the new MacBook Air with Apple’s blazing M1 processor is well worth a look. But the latest XPS 13 still absolutely shines during everyday use, and remains the best Windows laptop you can buy today.”

Dobro su ga i pohvalili s obzirom kolko je Dell srozao kontrolu kvalitete svojih laptopa.

Da se vratim na Thinkpad, kolko god ga volio, svi koji ga koriste godinama znaju da se soft touch finiš pretvori u goopy ljepilo i da je nesnosno gledat ga, a kamoli dirat. To najviše zamjeram ThinkPadu.

wooddiebone Na popisu je više uređaja različitog cjenovnog ranga…i svi mogu biti odlična zamjena macu.

Pametnom dovoljno.

U svakom slučaju, ja bi ziher radije onaj laptop iz prvog posta nego dva mac aira.

A dobro, taj prvi je baš laptop za klince s onim naljepnicama. Daj Tze.