Može, kad netko suvislo objasni koji je razlog naknadnih i tektonskih promjena tih ustoličenih likova. Čemu?
HBO Max
- Uređivano
Vrlo jednostavno, pozitivan utjecaj inkluzivnosti drugih rasa na lika kojem koža ne radi apsolutno niti jednu jedinu razliku za naraciju te nikako ne narušava niti konzistentnost niti logiku svijeta u kojem je radnja smještena. Nekoj mladoj crnkinji možda će značiti to što vidi crnkinju kao domišljatu štrebericu. Drugima možda neće ništa značiti. Poanta je da nema apsolutno nikakvu negativnu posljedicu, a diže se strka kao da su dali Denzelu Washingtonu da glumi Franju Tuđmana.
Nemoj Fico, ako je uklesano u kamen, uklesano je, a očito je da kamenje mora biti… bijelo.
- Uređivano
Ovi glupi argumenti vam više ne pale. Zbog svoje ideološke zadojenosti nemate kapacitet shvatiti u čemu je problem. Samo upirete prstom i vičete: "rasisti". Teška glupost.
Postoji nešto što se zove implicit bias i možete ga donekle i testirati na Harvardovim stranicama. Budimo iskreni, u čitavim ovim sranjima, bilo je i homofobnih i rasističkih ispada određenih forumaša. Ono što je češće bilo u pitanju je implicit bias koji pokazuje rasističke tendencije. To ne znači da je netko rasist, ali znači da ima određene predrasude koje imaju rasističke konotacije. Uzrok tome može biti svašta, od odgoja do obrazovanja pa sve do kulture, države ili nečeg malog poput kvarta u kojem se živi. Poanta je da ljudi toga budu svjesni, da introspekcijom dođu do zaključka zašto tako razmišljaju i da propitkuju svoja razmišljanja, a ne da se samo deru kako su žrtve jer je u dječjem crtiću jednom liku promijenjena boja kože.
Oprosti. Ne vičete "rasisti", već vičete "rasističke konotacije". I stand corrected…
Ako nisi sposoban razumijeti razliku, onda nisi sposoban ni za promjenu. Što je jako tužno za odraslu osobu.
Nemoj mi samo ti patronizirati. Nemam se ja što mijenjati, jer samnom je sve u redu.
Jedan od najdražih likova u serijama mi je gay crnac, Omar Little. Ali ako sad naprave reboot i Omar Little je shemale midget (naravno onda će mu morati i prezime mijenjati da ne bude uvredljivo) naravno da će mi to ići na živce. Ne zato jer sam transfob, nego me ljuti zato što nemaju više originalnih ideja pa izvode te pizdarije s mijenjanjem likova jer je to najjednostavnije tako da ako se usudiš reći da ti se to ne sviđa zbog manjka kvalitete, samo okrenu narativ (ovako kao što i vi radite) da te mogu optužiti da si neki fob, bez ikakvih valjanih argumenata. To što radite je klevetanje, nešto za što se može nekoga kazneno prijaviti.
buz To što radite je klevetanje, nešto za što se može nekoga kazneno prijaviti.
Svaka čast. Ovime si sve rekao. Od nesigurnosti pa nadalje. Mene bi sram bilo ovo napisati na javnom forumu na kojem svojevoljno sudjelujem samo zato što me boli tuđe mišljenje.
Super mi je što nitko nije ni prdnuo oko Liet Kynes u Duneu. O liku koji je u knjigama bijelac, a u filmu crnkinja. Sve zbog toga jer niste čitali knjige pa niste ni skužili razliku. Ne bi ni u Scooby Doou, ali mora se dizati strka oko jebenog crtića.
Ne, ti si sve rekao s ovime, argumenti očito presušili.
Scooby Doo je svetinja, a svetinju se ne dira.
buz To što radite je klevetanje, nešto za što se može nekoga kazneno prijaviti.
Fico Super mi je što nitko nije ni prdnuo oko Liet Kynes u Duneu. O liku koji je u knjigama bijelac, a u filmu crnkinja. Sve zbog toga jer niste čitali knjige pa niste ni skužili razliku.
To je iz istog koša kao woodijev argument da je She-Hulk A-list superhero ili neka random stvar iz Silmarilliona koja ne paše Amazonov Lotr. Koja odrasla osoba uopće čita te knjige i stripove?
- Uređivano
ThomasAAnderson Možeš se ti stari smijati, ali takve stvari se mogu procesuirati i to se i radi, ne pratiš vijesti? Malo se drugačije sada gleda na komentare na internetu, nego prije 5 godina.
Tebi je možda smiješno, ali meni nije smiješno da me se naziva rasistom bez argumenata. Nit sam kakav govor mržnje prakticirao, ni bilo što takvo, objasnio sam što me muči, ali oni opet po istom.
buz Da bi nešto bila kleveta mora se reći nešto za što znaš da nije istina. Nitko ovdje ne zna da ti nisi rasist. Možda svaki dan bacaš drkicu na Adolfa. Možda svaki dan bacaš drkicu na leftwoke libtard ekipu. Tko zna? Nitko ovdje. To je ljepota slobodnog davanja mišljenja. Nije bez posljedica, ali nije ni kažnjivo zakonom.
Ako nađeš odvjetnika koji će ti kazat drugačije, namirisao je tvoju lovu.
Fico ali mora se dizati strka oko jebenog crtića.
Ne mora, ali tebe je očito zabolilo moje (i još poneko) mišljenje da je ovo mijenjanje originala (Velma tamnoputa Indijka, Daphnee Azijatkinja, Shaggy crnac) posve nepotrebno i da je glupost.
Vjerojatno neće utjecat na kvalitetu serije jer su za to puno više zaslužne druge stvari poput kvalitetnog scenarija, produkcije, voice overa, etc… al eto, smatram ovo jednom velikom glupošću i agresivnom guranju jednakosti niz grlo, a tim (po mome) samo postižu kontraefekt kod ljudi kojima je više puna kapa tih stvari.
Pa onda kao "argument" kontra svog mišljenja (koje nikog ne vrijeđa) dobim da su to, ustvari, moje "osobne prikrivene frustracije" (ko i kad se kaže da sam prikriveni homoseksualac kad spomenem da previše nepotrebno guraju homoseksualnost u filmove / serije).
Nije prvi put da me se u rukavicama ovdje proziva rasistom, homofobom il čim već i sad već lagano to prelazi neku dopuštenu granicu.
Treba se malo i ne praviti ćorav i priznati da se ovo ne radi slučajno i da danas postoje kvote koje se trebaju ispuniti da bi se udovoljilo tim određenim skupinama. Kad je nešto posve normalno i prirodno to se i prepozna u filmu/serije, ali kad je nešto isforsirano i kad ti se gura pred oči i to se također prepozna i negodovanja oko toga sigurno ne znači da sam rasist ili homofob.
- Uređivano
Znači imamo lik iz crtića koji je indijskog podrijetla, kojeg će u rebootu glumiti glumica indijska podrijetla i zbog toga se prijeti tužbama na forumu? Ljudima, određenima, totalno ne specificiranima, treba pomoć.
Hoćemo ovo pretvoriti u generalnu temu nesposobnosti čitanja s razumijevanjem? Jer i meni prelazi dopuštenu granicu toga da se samo zna dići nos, uvrijediti i ne čitati što se piše.
Ja se jasno i glasno referiram na ovakve izljeve mudrosti i vrhunske argumentacije.
Brijac Ne znam ima li svaki taj servis neku kvotu tih isprdaka koju treba odraditi da ih nitko od tih poremećenih ratnika ne napada.
Fico Postoji nešto što se zove implicit bias i možete ga donekle i testirati na Harvardovim stranicama. Budimo iskreni, u čitavim ovim sranjima, bilo je i homofobnih i rasističkih ispada određenih forumaša. Ono što je češće bilo u pitanju je implicit bias koji pokazuje rasističke tendencije. To ne znači da je netko rasist, ali znači da ima određene predrasude koje imaju rasističke konotacije. Uzrok tome može biti svašta, od odgoja do obrazovanja pa sve do kulture, države ili nečeg malog poput kvarta u kojem se živi.
Naravno, ignorirat ćemo pozivanje na bilo što znanstveno ili istraživačko na forumu. Već sam na to naviknut. Lakše je uvrijediti se i prijetiti tužbama.
Tuhy Ne mora, ali tebe je očito zabolilo moje (i još poneko) mišljenje da je ovo mijenjanje originala (Velma tamnoputa Indijka, Daphnee Azijatkinja, Shaggy crnac) posve nepotrebno i da je glupost.
Onoga dana kada ćeš raditi na Scooby Doou, moći ćeš prema vlastitoj viziji, u dogovoru s producentima, glumcima i ostalim kadrom koji sudjeluje u izradi i implementaciji te vizije odrediti što je potrebno, a što je nepotrebno.
Apsurdno je da netko vidi crtić o klincima detektivima i prva pomisao bude negativna reakcija na boju kože nekog lika.
Brijac Treba se malo i ne praviti ćorav i priznati da se ovo ne radi slučajno i da danas postoje kvote koje se trebaju ispuniti da bi se udovoljilo tim određenim skupinama. Kad je nešto posve normalno i prirodno to se i prepozna u filmu/serije, ali kad je nešto isforsirano i kad ti se gura pred oči i to se također prepozna i negodovanja oko toga sigurno ne znači da sam rasist ili homofob.
Kvote postoje. Ne radi udovoljavanja, nego radi inkluzivnosti jer postoji puno faktora koji su dugoročno utjecali i još uvijek utječu na kvalitetu života, obrazovanja i poslovnih prilika za nebijelce. To se vidi po dijeljenju kvartova u američkim gradovima, po diskriminirajućoj organizaciji javnog prijevoza do obrazovnih ustanova, po svemu i svačemu. Naravno, za to se mora biti spreman staviti u perspektivu nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji i pokušati ju razumijeti. Dok mogu razumijeti da je nekome tko je odrastao u Hrvatskoj to teže, gledajući na aspekt rasizma, nema nikakve šanse da je to nemoguće osim ako osoba svjesno ne želi razumijeti.
Opet oni o mijenjanju originala. Književno djelo i filmsko djelo ne moraju imati više od 1% sličnosti i mogu zvati se jednako, i to je sasvim OK. To se radi od pamtivijeka, jer je riječ o različitim komercijalnim djelima koji moguće ciljaju na različitu publiku, i financirani su od različitih ljudi, koji mogu interpretirati i izmijeniti sve što žele sukladno postignutim ugovorima.
Na publici je što će konzumirati, te je to i mjerilo idućeg komercijalnog, industrijskog projekta.