Opet oni o mijenjanju originala. Književno djelo i filmsko djelo ne moraju imati više od 1% sličnosti i mogu zvati se jednako, i to je sasvim OK. To se radi od pamtivijeka, jer je riječ o različitim komercijalnim djelima koji moguće ciljaju na različitu publiku, i financirani su od različitih ljudi, koji mogu interpretirati i izmijeniti sve što žele sukladno postignutim ugovorima.

Na publici je što će konzumirati, te je to i mjerilo idućeg komercijalnog, industrijskog projekta.

Ja mislin da je onda došlo vrime za crnog Tarzana.

Ili crni Danko Bananko Bananaman

Tuhy večina "woke" ekipe jesu neki introverti koji sad svima u lice guraju koliko su napredni, što ne mora biti i dobro za ljude koje "zastupaju", već je jednostavno ispoljavanje vlastitih frustracija na okolinu u kojoj sad svatko ima pravo glasa i "mora" biti saslušan, jer ako i nije onda je "ugrožen". To ti je posljedica tzv "progresivnih reformi", koje su pomodne, naoko ispravne i napredne, ali samo kratko vrijeme ili nikako. Jung lijepo piše o tome, Nietzsce čak i ranije u "Zaratzrusti" u par priča.

A da kompanije dobivaju porezne olakšice na konto raznolikosti u filmovima i serijama, to je istina. Ako se malo potrudiš i uzmeš si vremena primjećivati takve stvari, vidjet ćeš da će čak i u nebitnim scenama u serijama tipa House of dragons, proći kroz kadar netko tko nije bijele boje kože i zadržati se toliko tek da bude uočljiv. Nije, ne flat earth consiracy theory, nego jednostavno uvjeti porezne olakšice.

A ovo interpretiranje starih, omiljenih materijala u novom ruhu, jer "everybody gets one" je tužno. I Tesla je rekao "Nije mi žao što mi kradu ideje, nego što nemaju svoje.", tako da jebiga. Promašili ceo fudbal.

A woke pokret će se i kao Metoo odbiti od glavu ljudima, ali ne ovima koji tuku u bubanj na svaki kurac. Nego ljudima kojima stvarno treba pružiti ruku potpore i razumijevanja, a ne majmunima koji su se digli jutros i odlučili biti panseksualni krugovi, koji su borci za prava crnačke populacije, svih rasa i rodova. Dok su ujedno bijeli k'o sir i jedina muda koja im smetaju su ona koja im se nisu spustila, jer bi onda možda imali i hrabrosti boriti se za ono što stvarno žele u životu, a ne čekati da im padne sa neba i u trenu kad vide da to ne ide biti frustriran i zazivati nepravdu. 1st world problems, rekli bi neki.

Mene da to toliko iritira jednostavno ne bi gledao. Količina kmečanja je veća nego u vrtiću.

Kaiserus btw kad smo kod takozvanog rasizma čisto filozofski:

Rase se vrlo razlikuju među sobom, kao, uostalom, i narodi i pojedinci. Ne zastupam rasizam u šovinističkom smislu, tj. da bih neku rasu smatrao manje vrijednom ili nižom.

No, na kraju krajeva, zašto bi se tipa žene raznih rasa zajednički natjecale za izbor najljepše? Pa različiti su kriteriji ljepote u Africi, Aziji ili među bjelcima. Zašto se sve, pa i to, mora ujednačiti? Zašto bi svi trebali biti jednaki? Treba njegovati razlike, koje nam je Bog dao. Zašto bi čitavo čovječanstvo  trebalo živjeti po istim pravilima i na isti način? Humano je svakome dati svoje. To je pravda. A ideologija apstraktne jednakosti guši te spontano i prirodno nastale razlike i one završavaju u teroru. Osim toga, kad već spominjemo razne sajmove ljepote, meni je to ponižavajuće. Čisti primjer da se "rasizam" može gledati iz više kuteva..

Mladen Schwartz

Protivim se podčinjavanju bilo koje rase ili etniciteta. Podržavam nacionalizam i smatram da svaki narod ima pravo na samoodređenje. Protivim se uvažanju jeftine neeuropske nebjelačke radne snage jer ako stavimo po strani rasne i ostale razlike to nikako ne koristi domaćem nativnom europskom i bijelom čovjeku. Nijemcima ne znači danas puno turska jeftina radna snaga kada im mijenja izgled zemlje etnički, rasno i kulturološki, da ne spominjem razne crnce i ostale "obojence" koji tamo ne pripadaju po bilo kojoj osnovi. To je kao da staviš bušmana u Japan.

Nacionalsocijalizam je uzdaj se u se i u svoje kljuse, znači oslanjaš se na vlastite snage, vjeruješ u svoj narod, svoju rasu koja čini taj narod.

Rasizam je prisutan u svakodnevnom životu. Da nije tako onda nebi bilo granica među ljudima, ni rasa, etniciteta, naroda, nacija, svi bi bili jedna bezlična masa, upravo onda nebi bilo "različitosti" o kojoj lupetaju leftardi i libtardi i oni nameću svoje viđenje "multikulturalnosti" bijelim narodima dovlačenjem "različitosti" u bjelačke države čime ih "kulturno obogaćuju".

Nije bijelac ništa više ili manje podčinjavao druge i bijelci su bili stoljećima napadani od drugih rasa i naroda te u jednom vremenskom periodu robovi drugima.

Naravno da ne opravdavam zlodjela nacionalsocijalista zlodjelima engleskih kolonizatora, samo sam želio reći da priča nije crno-bijela, ali engleski kolonizatori imaju puno dulju povijest ugnjetavanja drugih naroda, ponižavali su Irce više nego crnce.

Nema ovo veze sa hegemonijom, bijelci i dalje drže primat u svim znanstvenim poljima, tako će i ostati, tamo gdje se traži inovativnost, dizajn, ostali slijede, kopiraju, ima iznimki, crnce u tom kontekstu nije vrijedno spominjati, to nije podcjenjivanje nego činjenica. U najjačim svjetskim IT kompanijama, npr. Microsoft, Google, Yahoo-u, Facebook, dominiraju bijelci i "Azijati" (mongoloidi), muškarci, najmanje ima žena, crnaca, mestika i ostalih.
    Općenito, u IT svijetu dominiraju muškarci, bijelci, za njima dolaze mongoloidi.To nije rezultat rasizma, seksizma nego toga da bijelce i mongoloide, muškarce privlače neka zanimanja više od žena i ostalih rasa. Ali ne treba zanemariti ni prosječno viši IQ kod bijelaca i mongoloida u odnosu na crnce. IQ je tabu tema o kojoj ljevičari i liberali ne vole raspravljati osim ako time misle ad hominem vrijeđati zatucane krezube desničare, klerofašiste, jer im se ruši njihova kula od karata kako su sve rase jednake. IQ je genetski određen, ne ovisi o obrazovanju, materijalnom statusu niti bilo kojem drugom društvenom čimbeniku.

Tko se ovome protivi je rasist, fašist, "naci"onalsocijalist, klerofašist, katoliban. I što onda ako jest? Njegovo pravo je biti fašist, nacionalsocijalist kao što je nečije pravo biti komunist.
    Možda su svi ljudi koji sada kada je voda došla do grla i glasa za desne stranke, i neke ekstremno desne, fašisti, rasisti, ali sranje do kojeg su nas doveli ljevičari, socijalisti, liberali, zeleni, košer desničari u Europi je prevršilo svaku mjeru. Svaki uljez ("azilant") uzima mjesto nativnom stanovniku. Zbog njega može nativni stanovnik ostati bez posla, zbog afirmativne akcije, uzima mu lebensraum. Neka uljez ostane u svojoj zemlji i pomogne svojim sunarodnjacima.
    Europa čak i da hoće, ne može primiti toliko imigranata koliko ih svake godine pokuša doći u Europu. Tome se mora stati na kraj jer u protivnom će biti nereda po cijeloj Europi.

Gdje si njega iskopao i ubacio u temu o filmovima i serijama…pa on je uvijek bio "zabavljač" koji je upotpunjavao program u noćnoj mori sa Lakijem i Bracom. Uostalom rođeni je Židov i onda koketira sa nacizmom i white power sranjima…ne znam tko je njega shvaćao ozbiljno.

Sterlok ubacio u temu o filmovima i serijama

specifično HBO ali da 😃 bacamo okladu da će netko nastaviti?

Nemres napisati leftard/libtard ( ili bilo sto slicno ako pises o suprotnoj strani) i biti shvacen ozbiljno.

I meni smeta to što se olako povlače optužbe da je netko rasista. Ili da netko ima rasističke konotacije. U srži je to isto, odnosno namjera onoga tko dodjeljuje takve epitete je ista. Tako da mi je apsolutno razumljiva potreba Buza za onakvom reakcijom. Na forumu se većina znamo godinama, poznamo se imenom i prezimenom i nikome ne treba da mu se jednog dana uz ime i prezime povezuju takve gluposti.

Fico Vrlo jednostavno, pozitivan utjecaj inkluzivnosti drugih rasa na lika kojem koža ne radi apsolutno niti jednu jedinu razliku za naraciju te nikako ne narušava niti konzistentnost niti logiku svijeta u kojem je radnja smještena. Nekoj mladoj crnkinji možda će značiti to što vidi crnkinju kao domišljatu štrebericu.

Ja mijenjanje rasa i seksualnih opredjeljenja kultnim likovima popularnog sadržaja zabavne industrije vidim na drugačiji način. Više nego da se neka mlada crnkinja u Luisiani ugleda na domišljatu štrebericu, intenciju nekoga tko je odlučio promijeniti rasu nekog lika vidim isključivo kao jeftini PR trik. Meni je rasizam i ima rasističke konotacije to što netko na plećima nekih skupina ljudi svjesno radi PR kampanje poput ove. Uvijek će biti nekoga kome će to zasmetati poput mene ili Tuhyja, i uvijek će biti nekoga poput tebe koji će to braniti zadnjom kapi krvi te smo kao takvi spali pod kotačiće PR mašinerije. Tako gledano, Fico i ti imaš rasističke konotacije. I sad možda vidiš da nije lijepo olako se razbacivati epitetima.

A uzora mladim crnkinjama, gayevima i drugim marginaliziranim skupinama društva ima koliko hoćeš u svim mogućim medijima. Fico, sam si napisao da je totalno nebitno koje je Velma rase, nema nikakvog utjecaja na radnju i tu si apsolutno u pravu. Suludo mi je zato da uopće idu mijenjati išta i jedini mogući razlog za to vidim u ovome što sam napisao iznad.

Nemojte i meni sad dijelit epitete. Jer iako nemam temelja za tužbu, samim time što netko uopće mora razmišljati o tome je baš grozno.

Fenix intenciju nekoga tko je odlučio promijeniti rasu nekog lika vidim isključivo kao jeftini PR trik

Fenix Meni je rasizam i ima rasističke konotacije to što netko na plećima nekih skupina ljudi svjesno radi PR kampanje poput ove. Uvijek

Giphy - Barack Obama Applause GIF by Obama

Netflix je tu najgori. Tako su u Umbrella Academy u novim sezonama promijenili spol liku.

Preko Scoobyja ću možd i preći, al ako i Simpsoni uskoro više ne budu žuti, glave će padati. Slobodno me prijavite zbog prijetnje.

Fenix Hvala ti, upravo se o tome radi. Naravno da nisam ja nikog mislio tužiti, niti sam se prijetio tužbama kako su pojedinci shvatili, nego sam samo htio ukazati koliko je ozbiljno to što rade.

Kako si i rekao, ja svoj identitet nisam skrivao, dobar dio ljudi s foruma zna o meni i više nego samo ime i prezime tako da ne želim da se takve gluposti vežu uz moje ime, pogotovo jer nisam rekao ništa rasistički i objasnio sam više puta zašto me smetaju te Hollywoodske gluposti.

Fenix

S obzirom da i dalje ovaj off topic ide punom parom, onda ajde dvije, tri ozbiljne rečenice. Ajmo reći da se u principu slažem s tobom. Ma ajmo reći da se 100% slažem s tobom. Iza postupaka ovih kompanija osim PR ugla, tu je i teško cinično jahanje po diskursu društvenih promjena i iskorištavanje prilika za dodatnom zaradom. Koliko ovo njihovo mijenjanje postojećih likova je produktivno ili neproduktivno je pitanje na koje će odgovor doći za koju godinu, ali već sad znamo koji su im motivi za to. Osobno mi je mijenjanje postojećih likova, koliko god fiktivni bili, glupo i mislim da su vrijeme i novce mogli uložiti u nove likove i priče, novih kreatora kojih hvala bogu ne nedostaje.

ALI

Iz onih prvih komentara o Velmi i zajebancije, barem s moje strane, trebalo je desetak postova da dođemo do citiranja fašistoidnog Schwartzovog smeća. Koje još uvijek tamo stoji u punom svom sjaju. Par kritičkih postova forumaša o crtiću je dovelo do toga da se neko osjeća toliko sigurno i samouvjereno da ono ozbiljno objavi kao neku poantu. Ne znam, meni je recimo to nekako više indikativno o društvenom stanju od likova iz crtića. I onda opet imamo konstantnu vrtnju u krug, s jedne strane PR reakcije, promašene ili ne, s druge kritiku na njih, nitko više ne misli zašto je to toga došlo u startu i tako dalje i tako dalje.

PR i mogući novčani poticaji ali unatoč tomu ne vidim zašto bi ikoga smetao što se nekom liku promijenila boja kože, spolna orijentacija, sami spol ili karakter, gdje su muškarci prikazani kao svinje.

Kino ulaznice, pretplate i poreze plaćaju jednako svi, tu se ne pita tko je što, pa sukladno tome imaju svi glumci i svi ljudi pravo na posao i mogućnost da se poistovjete sa nekim likom. Sve suprotno od toga je uskračivanje osnovni ljudskih prava i nepriznavanja drugačijih kao jednakopravnih. Sve dok vam ne bude normalno da se istospolni parovi javno žvale na javnim mjestima, u filmovima i sl. treba pokušavati mijenjati javnu percepciju u gurati takve stvari ljudima u lice. Tako se mijenjau generacije, pa danas klinci u normalnim zemljama ne spaljuju križeve ispred neke kuće ako je afro oženio bjelkinju, nego ga prihvaćaju kao susjeda, dobrog ili lošeg a ne crnog ili bijelog.

Govorim ovo kao hetero bijeli muškarac bez pozicije moći 😃

Fenix I meni smeta to što se olako povlače optužbe da je netko rasista. Ili da netko ima rasističke konotacije. U srži je to isto, odnosno namjera onoga tko dodjeljuje takve epitete je ista. Tako da mi je apsolutno razumljiva potreba Buza za onakvom reakcijom. Na forumu se većina znamo godinama, poznamo se imenom i prezimenom i nikome ne treba da mu se jednog dana uz ime i prezime povezuju takve gluposti.

Ne znam kojom bih riječi opisao kako se osjećam kada se svi pozivaju na to da ih se naziva rasistima dok se ignorira što je napisano. Vjerojatno kao da netko gleda kroz moje riječi, a ne u njih. Stvarno me razočarao manjak truda da se pročita barem dio napisanog, a ne da se traži razlog za reakcijom. Garantiram da apsolutno nitko ovdje nije niti prismrdio Harvardovom testu za implicitnu privrženost koji sam prethodno već podijelio. Da jesu, mogli su bez problema naučiti da postoji jako velika razlika.

Kod svakog pojedinca postoji šansa za podsvjesnim razmišljanjima i privrženosti o bilo kojoj temi. To znači da ih na prvi pogled nismo svjesni i uopće ne definiraju je li netko rasist, homofob ili bilo koji drugi naziv za specifično razmišljanje. Svojim rezultatom, dobivenim na skali, predstavlja kolika je mogućnost da netko bude podložan određenom razmišljanju. Zbog toga, netko, koliko god svjesno ne bio rasist, ne znači da podsvijest, pod utjecajem različitih čimbenika (odgoj, obrazovanje, okolina, kultura…) nema određene preference zbog kojih razmišljamo i reagiramo na određeni način. Ideja je postati svjestan svoje podsvijesti i razmisliti o tome treba li nešto mijenjati ili ne.

Na ovo gledaš iz perspektive osobe u Hrvatskoj, koja nije multikulturalna država, a ne iz perspektive nekoga iz, recimo SAD-a, koji ima preko 300 milijuna ljudi i čini najveći melting pot kultura na svijetu. Mogao bih opet govoriti opet o još prisutnim posljedicama segregiranih kvartova, zbog kojih ovakve stvari, bile čisti PR ili ne (jer ja apsolutno ne negiram da je to nerijetka pojava), donose daleko više pozitivnih stvari nego negativnih. Mogao bih i pričati o poznatom Blue Eyes/Brown Eyes sociološkom eksperimentu. Sve bi to bilo uzalud jer ljudi žele biti uvrijeđeni.

Ovo je puno više od Velmine boje kože i drago mi je da je @ThomasAAnderson rekao nešto na što čitavo vrijeme ciljam. Ovo je širi kulturološki problem u kojemu se u jednom trenu govori kako je rasa nebitna, prije nego što se diže strka kako je nekome promijenjena boja kože. Nitko ovdje nije spomenuo da je Velmu prethodno glumila Hayley Kiyoko, već se stalno govori kako je odjednom promijenjen dizajn lika. Stalno se povlači da nije bitna boja kože i onda svi pod dizajn lika smatraju isključivo boju kože, a ne ono što je daleko bitnije za lika poput Velme – karakter. Nitko neće ni spomenuti da je Velma nastala 1969. u vrijeme kada su u SAD-u segregacijski zakoni tek bivali poništenima, što sasvim moguće objašnjava zašto je svaki od glavnih likova bijelac. Isto vrijedi i za Flinstonese ili Jetsonse koji su nastali za vrijeme segregacijskih zakona.

Nitko ne želi otići van ideje da je riječ o običnom PR-u i shvatiti da postoji jedna puno dublja, ozbiljnija tema iza koje se kriju rasprave o inkluzivnosti i boji kože. Isti razlozi zbog kojih i obični PR potezi na kraju imaju veći pozitivni utjecaj zbog normalizacije inkluzivnosti, unatoč tome što to ne stoji iz nekih odluka producenata. Isti razlog zbog kojih porezne olakšice u slučaju inkluzivnosti imaju smisla kao privremena mjera da se poradi na problemu koji se vuče još od 13 kolonija. Nitko ne želi izazivati svoje stavove, ne nužno ih preispitati iz skeptičnosti, već čisto radi toga da vidiš razmišljaš li na isti način. Ljudi se odbijaju izlagati znanju i onome što ih potencijalno može natjerati na razmišljanje.

Uvijek će biti nekoga kome će to zasmetati poput mene ili Tuhyja, i uvijek će biti nekoga poput tebe koji će to braniti zadnjom kapi krvi te smo kao takvi spali pod kotačiće PR mašinerije.

Znaš da pratim i televiziju i filmove. Prvi put da sam čuo za ovu seriju bilo je ovdje, na forumu, kada su krenule sprdnje oko boje kože jednog od likova. Ja ne pokušavam braniti PR odluke, već želim da ljudi propitkuju svoja razmišljanja i zaključke time da se izlože nekom novom znanju, nešto što se odbija čim se kosi s mišljenjem.

Ionako uzalud ovo pišem. Samo će netko reći da se derem da su ljudi rasisti i ignorirati sve napisano.

buz Naravno da nisam ja nikog mislio tužiti, niti sam se prijetio tužbama kako su pojedinci shvatili, nego sam samo htio ukazati koliko je ozbiljno to što rade.

Na kraju dana je apsolutno nebitno jesi li mislio tužiti ili nisi, jesi li prijetio ili nisi jer ja ne znam jesi li bio ozbiljan ili nisi. Povlačenjem ideje tužbe si definirao svaku našu daljnju interakciju na forumu, što me najiskrenije rastužuje daleko više nego što me živcira, ljuti ili na neki drugi način smeta.

Fico vidio sam, previše se trudiš da nas uvjeriš da smo podsvjesno rasisti. Uopće ne treba toliko komplicirat oko Velme, niti se meni da ići toliko u problematiku (ako to uopće jest).

U ovom slučaju liku koji 50 godina ima jednu boju kože stavili su drugu. Ili su mu promijenili seksualnu orijentaciju, ne znam točno, ali je i nebitno. Smatram da je besmisleno, apsurdno i to je to. Postoji milijun drugih načina za skrenuti pozornost na društvene probleme, a meni je ovaj način deplasiran. Ako je istina da su to napravili zbog poreznih olakšica, tim gore. Radi se cirkus od ozbiljnih društvenih problema, a meni je ozbiljniji problem da se to pokušava opravdati

EDIT: Da bude kristalno jasno, uključio sam se u temu ne toliko što je Velmi promijenjeno nešto, već zbog toga što želim obraniti slobodu nekome da to proglasi apsurdnim ako smatra da je tako, a bez da ga se proglašava rasistom ili homofobom. Bilo to direktni ili suptilno. Inače, Scoobydooa nisam nikad gledao niti znam koja je ta ženska od one dvije, sasvim mi je nebitno

Fenix U ovom slučaju liku koji 50 godina ima jednu boju kože stavili su drugu.

Znao sam da je uzalud jer se vidi da se opet nije pročitalo. Nije prvi put. Napisao sam to, ali ok. I tim više jer nije riječ o opravdavanju PR-a, nego kritiziranju načina kojem pristupamo ovakvim situacijama.