Jedan čovjek mi je otvorio oči što se tiče ovoga “šta ću banci pola stana vraćati” kad sam shvatio koliko se banci treba vratiti na tipa 100 tisuća € pa sam se žalio na drugom forumu. Uglavnom, reko mi je lik da skroz krivo razmišljanje imam jer ako kupim sad stan za 100 tisuća € on će dok ga otplatim vrijediti više od ukupnog iznosa koji sam vratio banci.
Tak da ono, ne znam vrijedi li to još danas i koliko će stanovi koji su po 2500-3000€ danas vrijediti za 10-20 godina, ali pretpostavljam da će sigurno više.
prayer Najbolje raditi vani i kupiti u Hrvatskoj stan jer sa hrvatskim plaćama i cijenama svega bit ćeš gladan kruha do kraja života.
Ma ne možeš više ni s plaćom izvana tako lako danas kupiti tu nešto. Eventualno ako je par i imaju dobre plaće pa jednu cijelu ostavljaju i štede.
Fenix Da ostavim dvoje djece nešto u čemu će živjeti moram za života kupit dva stana. Ili izgradit kuću. Ne mora biti u Zagrebu, ali mislim da bismo svi voljeli ostaviti narednoj generaciji nešto.
Ma i ja bi volio, ali imam i nekih svojih želja i snova koje želim ostvariti. Ako uspijem sagradit kuću, ostavit ću mogućnost da se napravi još kat dva pa će možda moći ostaviti po stan svakom djetetu (ovisno koliko ću ih imati), ali definitivno se neću ostaviti nekih užitaka u životu da bi njima omogućio nešto što će moći i sami ako budu radili.
Garrus_V Zena i ja smo otisli 2014. iz Hrvatske s ciljem da ustedimo za stan u Rijeci, ustedili smo otprilike novaca za dobar stan od 65-70m2 po cijeni iz 2014. nazalost sam danas u 2024. unatoc solidnoj ustedjevini dalje od stana nego sto sam bio 2014. Odem na njuskalo svako malo i ne mogu vjerovati da se ne moze nista pametno kupiti ispod 200.000€.
Baš mi žao to čuti. Sestra je otišla sa sličim ciljem u njemačku i mislila je biti tamo 10 godina i onda se vratiti, ali nažalost mislim da neće od toga ništa biti i baš mi ju je žao vidjeti kako se još uvijek nada povratku jer iako to ne pokazuje, znam da joj je užasno teško što mora tako daleko biti od nas braće i roditelja i ostale rodbine.
sanzo Mi smo počeli planirat gradnju kuće prije godinu i pol. Zamljište smo kupili par godina prije toga, ali onda jednostavno nismo imali više para da možemo ić u izgradnju, a sa početkom korone je i bilo upitno kako će se poslovat dalje pa kredit nije dolazio u obzir. Našli projektanta u jedanaestom mjesecu 2022, dogovorili projekt, usaglasili se sa nacrtom negdje 3 mjesec 2023 i dali zahtjev za formiranje katastarske čestice. Plan je bio dobit građevinsku do jeseni i pokrit kuću do zime. Rješenje suda smo dobili 21.11. 2023. Još ovaj tjedan sam morao rješavat neke dopune projektnoj dokumentaciji i nadam se da će do kraja mjeseca to konačno bit gotovo i da možemo počet radit na proljeće.
Pola godine kašnjenja samo na papirologiji, a pitanje šta će još sve bit do kraja.
Ma znam, kolega je čekao 2-3 godine na papire i onda sagradio sve u 6 mjeseci. Znači i kad nekako uspiješ doći do para država te izjebe toliko da ti dođe da odustaneš od svega.