Vrijeme za drugu turu pitanja...
Priključci! Nabijem ih lagano.
Ustvari imam samo jedno pitanje jer ostalo sam više-manje sve našao i pitao, ali uvođenje tj priključak na gradsku kanalizaciju mi nije jasan... Koliko sam našao informacije, komunalne naknadne računaju se prema zonama i samom gradu, recimo Kutina je valjda zona 1, ili 2, i prema tome ide neka osnovna jedinična cijena ua grad puta koliko kubika ima kuća... Koji kubici se tu gledaju? Gledao sam malo nacrte kuća i planove izgradnje, ima građevinski kubni prostor, pa ukupni, pa ovo pa ono... Ne kuzim uopće koji se uzima.
I onda dođemo do računice da ako je zona 1, Kutina recimo tada uzima jediničnu cijenu od 64kn x recimo da je 600 kubnih metara kuća od 100 kvadrata = 38400kn komunalnih naknada + idu neke mrtve vode u iznosu 2-3 tisuće kuna na tu kvadraturu. To govorim za kuću bez priključaka nakon što se dobije dozvola i kada su nacrti spremni. Ukoliko gradite na ucrtanom prostoru postojeće kuće koja ima priključke, plaća se samo razlika u odnosu na ucrtani objekt, znači ako je 80 kvadrata objekt, i srušite isti pa radite izmjenu i gore novi od 100 kvadrata - za 20 kvadrata plaća se razlika.
Po nekim ostalim izračunima struja je cca 10-13k kuna, plin nekih 8000kn, voda nemam pojma još. Ispada da su komunalni priključci totalno skup biznis.
I da, rušenje gotovih objekata:
Kuća cca 8x15 metara, i jedan drveni objekt pokraj slične kvadrature, u Kutini je rušenje istog cca 6000 EUR-a uključujući i zbrinjavanjev (i to je ponuda debelo ispod prosjeka jer znam čovjeka). Rušit može SAMO ovlaštena firma, nema da sam rušiš objekte. Znači opcija da uzmem gotovu staru kuću s priključcima ispada cca slično kad da krenem od komada građevinskog zemljišta pa od nule. Rušenje košta, a penje se do 40k eura ovisno jesu zidovi od azbesta, koliko ima kubika za zbrinut, visina, pristupačnost terena... Skupo za poludit.