Tzereen Dosta sam davno završio gradnju ali zar danas 125 000 eura nije dovoljno za klasičnu gradnju tipa slična kvadratura kao montažna.

Laf a okvirno je, mozda 10 - 20 k gore ovisi kako uspijes ugovorit radove i po koliko nades zemljiste

Mislio sam samo na gradnju ali svejedno je poskupilo.

doctorfreak Sry nisam čitao sve...dakle oko 100000e gore dole...

Kuću računaj 150k Eura. Uvijek dođu nepredvidiva sranja.

Laf

Mene će stan od 280 kvadrata s grijanjem i fasadom izaći na kraju za cash oko 150 tisuca eura što je ok 😉 I uzimao sam samo top brendove od izgradnje do otvora itd..

HideooKoojima To nije stan to je škola 😁, ne čini se previše obzirom na zaista ogromnu kvadraturu.

chono
      Oxi se sulja u nekom busku, samo je triba pronac.
      Gdje je Oxi?

chono yasssss, rekla sam ti da je dom projekt, btw mislim da čučim na stepenicama i pijem kolu jer čula sam zvrnzenje drona taman 😀
      Ali i krov su stavili od kad su ovo snimili

zna netko možda gdje kupiti povoljno aluminijske letve antracit boje za vanjsku ogradu?

Laf Nazovi neku firmu koja se bavi alu stolarijom i ogradama, a da ti je blizu. "Povoljno" možeš slobodno zaboraviti.

Znam da je povoljno proslo ali razlike u cijeni su da padnes na guzicu tipa 1 element kod mene 560kn u ZG 305kn i kad trebas preko 50 takvih onda se pojam povoljnog nametne sam po sebi.

Vrijeme za drugu turu pitanja...

Priključci! Nabijem ih lagano.

Ustvari imam samo jedno pitanje jer ostalo sam više-manje sve našao i pitao, ali uvođenje tj priključak na gradsku kanalizaciju mi nije jasan... Koliko sam našao informacije, komunalne naknadne računaju se prema zonama i samom gradu, recimo Kutina je valjda zona 1, ili 2, i prema tome ide neka osnovna jedinična cijena ua grad puta koliko kubika ima kuća... Koji kubici se tu gledaju? Gledao sam malo nacrte kuća i planove izgradnje, ima građevinski kubni prostor, pa ukupni, pa ovo pa ono... Ne kuzim uopće koji se uzima.

I onda dođemo do računice da ako je zona 1, Kutina recimo tada uzima jediničnu cijenu od 64kn x recimo da je 600 kubnih metara kuća od 100 kvadrata = 38400kn komunalnih naknada + idu neke mrtve vode u iznosu 2-3 tisuće kuna na tu kvadraturu. To govorim za kuću bez priključaka nakon što se dobije dozvola i kada su nacrti spremni. Ukoliko gradite na ucrtanom prostoru postojeće kuće koja ima priključke, plaća se samo razlika u odnosu na ucrtani objekt, znači ako je 80 kvadrata objekt, i srušite isti pa radite izmjenu i gore novi od 100 kvadrata - za 20 kvadrata plaća se razlika.

Po nekim ostalim izračunima struja je cca 10-13k kuna, plin nekih 8000kn, voda nemam pojma još. Ispada da su komunalni priključci totalno skup biznis.

I da, rušenje gotovih objekata:
        Kuća cca 8x15 metara, i jedan drveni objekt pokraj slične kvadrature, u Kutini je rušenje istog cca 6000 EUR-a uključujući i zbrinjavanjev (i to je ponuda debelo ispod prosjeka jer znam čovjeka). Rušit može SAMO ovlaštena firma, nema da sam rušiš objekte. Znači opcija da uzmem gotovu staru kuću s priključcima ispada cca slično kad da krenem od komada građevinskog zemljišta pa od nule. Rušenje košta, a penje se do 40k eura ovisno jesu zidovi od azbesta, koliko ima kubika za zbrinut, visina, pristupačnost terena... Skupo za poludit.

Ne trebaš platit priključke na starom objektu, ali ih gotovo uvijek treba obnoviti, pa te opet ispadne više nego si prvobitno računao da ćeš uštediti. Obično su te istalacije preslabe i dotrajale.
        Pogotovo treba pojačati struju jer tvoje potrebe i stare kućice neke bake su enormno različite, a to je koliko cca 1600 kn po kW ako me pamćenje služi i ako nisu dizali cijene.

Stare kuće rijetko imaju plin proveden. Na to posebno pazi.

weky Ne trebaš platit priključke na starom objektu, ali ih gotovo uvijek treba obnoviti, pa te opet ispadne više nego si prvobitno računao da ćeš uštediti. Obično su te istalacije preslabe i dotrajale.

Ako si čitao što sam pisao - meni to trenutno niti nije opcija, znači restauracija kuće jok

Opcija 1:

• uzet praznu zemlju podobnu za građenje stambenog objekta (u građevinskoj zoni)
            Opcija 2:
          • Uzet zemlju na kojoj je već kuća gdje su svi priključci i dozvole poplaćene/izvađene, srušit, dić montažnu
            Opcija 3:
          • Obnovit neku kuću - moguće da je ovo najbolja i najjeftinija opcija, ali važem još, pa mi trenutno nije zanimljivo jer nikad neću dobit ono što želim ako idem na ovu opciju

weky Pogotovo treba pojačati struju jer tvoje potrebe i stare kućice neke bake su enormno različite, a to je koliko cca 1600 kn po kW ako me pamćenje služi i ako nisu dizali cijene.

Da, tako nekako, ovisno o županiji plaćaš razliku ako je već sve plaćeno i provedeno, ili cijena x kW ako ide od nule.

weky Stare kuće rijetko imaju plin proveden. Na to posebno pazi.

Naravno, na sve se tu pazi, ovo je serious matter.

foggy Ako si čitao što sam pisao - meni to trenutno niti nije opcija, znači restauracija kuće jok

Ne, ne. Mislio sam na to da same priključke treba obnoviti čak i u slučaju potpunog rušenja kuće. Nove cijevi, novi ormarići, novi mjerači. Sve to košta.