buz ne bas 😁 ovo izdrzi vjetrove i potrese, nema vlage unutra i grijes se sa 4m drva.

Btw ovdje bura puse preko 200, navikli smo

Fenix je, ali bas je. Kad sam dosao kuci, bas sam osjetio olaksanje u prsima

Cestitam, bas je ljepo ovo vidjet. Bit ce brutala, a nema veceg gusta nego kad sebi krenes provadjat iznutra. Uspio si 🙂

17 dana kasnije

Ljudi, trebam savjet dok je vrijeme. Podno grijanje, da ili ne, prednosti i mane? Proveo bi cijeli sustav unutar kuce, sa peci na drva koja bi grijala vodu, postoje all in one rjesenja.

Sto se tice napretka, isli su na go, ali je zasticeno od kise i poceo sam si sam raditi struju. Uskoro dolazi vodoinstalater.

chono

Pednost je da efikasnije, ravnomjernije i brze zagrijava, bolje odrzava temperaturu i ne uzima ti iskoristivu kvadraturu prostorija.

Mana je da je skuplje za postavit i uvjetuje ti skuplje podloge koje bolje prenose temperaturu.

Jedino pec na drva je hrpa posla. Moras nekoliko puta na dan lozit i svaki vikend cistit, a i s drvom je dosta posla ako ne kupis vec gotovo.

Podno je vrh AKO se dobro postavi. Naglasak na AKO jer znam dosta ljudi sto ga ima i nisu opce zadovoljni tako da im je na kraju zao sto su opce isli u tu investiciju. Recimo zgrada gdje mi je mama kupila stan, ona ima klasicno plinsko centralno i radijatore a susjeda ispod nje je stavila podno i zeni je konstantno hladno i dogrijava se na klimu a kod moje stare sauna jer su mali stanovi.

chono ovo što je Sanzo rekao. Iz mog neposrednog iskustva, prijatelj monter grijanja koji živi od toga i jebeno je stručan je sebi kroz kuću provukao isključivo podno grijanje.

Plus si je složio peć na piljevinu (i pelet) i grije se praktički za džabe

chono pitaj @Kaiserus , ja ću iskreno zamolit njega da mi stavi podno kad mi kotlovnica bude gotova na gornjem katu. U mom prizemlju, iako su skoro sve pločice, stavila sam odličnu izolaciju na sve od zida i plafona i ugrađenu ventilaciju pa nije trebalo podno.

Imamo doma pec na drva, i radijatore kroz cijelu kucu. Tak se grijemo vec cca 15 godina i to nam je odlicno. Kod renovacije sam ugradio sve pex cijevi u zidove pa nema vise nikakvih instalacija u sobama, samo radijatori.

Pec na drva za centralno cistimo malo-malo (pepel i to sve jel), a dimnjak ako se ne varam par puta godisnje.

Sustav za podno grijanje je korak naprijed od toga rekao bih, samo je ultra kompleksno postavit to kak spada. Idu instalacije pod glazuru u obliku koluta (tak mi majstor sebi radi), i mora se tocno po kvadraturi sve poslozit i isprojektirat to te glavne peci koja onda tjera toplinu. Ako nesto napravis krivo, nece ti dobro i ravnomjerno grijat i nece bit dobro. Minus je sto se ta glazura zapravo susi pola godina koliko sam svjestan (mislim da ide neka specijalna), pa ako ti je vrijeme faktor, imaj to na umu.

Svakako se savjetuj sa nekim vrlo iskusnim majstorom, ima tu gro posla. Ja bih isao na tu soluciju da ne moram jos jednom cijelu kucu prostemat da to izvedem.

sanzo drvo mi nije problem, grijem se njime cijeli zivot i imamo svoju sumu za sijec. Od drva se ne bi nikad maknuo, jer je meni i dalje najbolji nacin grijanja. U 2 dana sam napilio, nacijepao i slozio 12m, tako da to stvarno mi ne igra nikakvu ulogu.

Sto se podnog tice, to mi nije sad problem, jos je sve spremno za instalaciju. Ali citam da nije dobro dugotrajno stajati na tome, pocele neke moderne spike o problemima koje izaziva toplina iz poda

chono ako imaš mogućnosti, nemoj uopće razmišljati. Podno je genijalna stvar. Mi ga imamo samo u kupaoni i kuhinji i neizmjerno je toplije nego u ostatku stana. Kum i prijatelji imaju kroz cijelu kucu. Osjećaj topline i ugode je nenadmašan. Ista temperatura kod njih i kod nas, ali osjećaj topline ni blizu. Moja ogromna preporuka za, ako imaš love.

Evo sad kad imamo bebu koja puže, grijanje stalno radi, ali parket u boravku nikako da se ugrije. Odemo kod kuma, kod njih milina. Svuda jednako toplo, nema radijatora. Milina. A ja ujutro moram molit boga da sin ne ide u dio boravka koji je blizu vanjskog zida dok se stan ne ugrije kako treba. Kad i ugrije, taj dio je hladan. S podnim nema te zajebancije.

Radije peč na palete nego klasična drva. Srećom ja imam plin ali zet i kćer imaju palete i to nasipaš u jutro i očistiš peč par puta tjedno, u stvari posisaš sa usisavačem.

Sterlok Radije peč na palete nego klasična drva.

Ima neki opravdani razlog za ovo? Jer peleti su poskupili nenormalno i uopće nisu isplativi kraj ostalih načina grijanja. Kao i @chono , ja ne bih nikada otišao sa drva, mi svake godine 30m pilimo, cjepamo i popalimo (bukva i grab - što je i za roštiljanje dušu dalo). Na plinu smo davnih dana imali par tisuća kuna grijanja mjesečno, a nikad toplo. Sad se znojim nakon što smo stiropor stavili na 2 strane kuće. Naravno, stolarija igra veliku ulogu, najveću, ali uz novu montažnu nećeš imati taj problem.

foggy komocija, usipaš i miran si cijeli dan, Vreće zauzimaju manje mjesta. Kupuju prek njuškala…zadovoljni su, kuća na ti etaže, nije prevelika, dvije vreće dnevno topla cijeli dan.

edit, i krivo pišem, peleti ne paleti 😃

foggy susjed sa montaznom kucom iste kvadrature kao moja, trosi 5m drva na zimu, temp 26 stupnjeva u kuci

@Sterlok ali zasto bi placao nesto kada imam free? Ja sam fan svog dzepa i novcanika zar ne? 🙃 a ta 2 dana potrebna za "pripremu" mi nisu problem. Peleti su skupi i jos uvijek inferniorniji tip grijanja. Osim toga ja neznam sta vi radite s tim drvima. Uzmes cjevanicu i ubacis u loziste, easy

chono ali zasto bi placao nesto kada imam free?

Ma OK, naravno. Meni se nebi dalo raditi, pa rađe peleti, a drva bi prodao ak to tak može 😃

Grijanje na drva ili na pelet - šta je bolja opcija? - Top izbor

Grijanje na pelet mnogi nazivaju gospodskim grijanjem. Umjesto cijepanja i ređanja drva, unošenja u kuću i svakodnevnog loženja i održavanja vatre, prljanja i stalnog čišćenja, peći na pelet pružaju nevjerovatan komfor, i to na dugme. Naime, kako ima ugrađenu pregradu u sebi, ako se dovoljno snabdije peletom, samo pritiskom na dugme peć može duži period raditi sama. Peći na pelet karakteriše izuzetno visok nivo iskorišćenja goriva, značajno veći nego što je to kod štednjaka na drva.

moji imaju centralno spojeno i tolpu vodu za komplet kuću peleta.