Montažne kuće - Gradnja, preporuke i sve ostalo
Na početku sam početaka glede gradnje. Imam plac i ništa više.
Lagano mi je dosta svega pročitavši poruke u posljednjih godinu dana, a nisam ni počeo.
Plac je na padini što dodatno radi probleme. Uz mnoge tu je i višekatnost.
No, za početak me zanima na koji način riješiti donji dio (betonaža, na pola ukopan) kako bi montažna kuća došla na pripremljenu deku? Tj. zanima me kako izgleda projekt i da li ga mogu napraviti izvođači (još nisam odlučio kome dati da me prevari).
Pretpostavljam da mora postojati projekt za kompletnu kuću, a ne samo za donji odnosno gornji dio.
???
- Uređivano
box No, za početak me zanima na koji način riješiti donji dio (betonaža, na pola ukopan) kako bi montažna kuća došla na pripremljenu deku? Tj. zanima me kako izgleda projekt i da li ga mogu napraviti izvođači (još nisam odlučio kome dati da me prevari).
Ako je montažna kuća u pitanju, neznam iz prve ruke al susjedi 3 godine grade svoju montažnu. Ali po pravilu mislim da ti neće nitko sastavit kuću na temelju koji je netko drugi radio. Može se dogodit da se nešto nakrivi/pukne/ne sjedne dobro jer su temelji loše napravljeni, zato mislim da izvođač to radi. Dobiješ sve osim prilaza.
A i koliko čujem od budućih susjeda, u cijenu ne ulazi estrih, pločice, fasada, farbanje i struja. Za prozore i vrata neznam.
Valjda ovisi koje opcije su im dostupne za sve i koliko ljudi imaju na raspolaganju (koliko ja znam, nikad ih nije dovoljno)
A evo ljudi nemogu nać nikoga da im napravi prilaz već godinu dana, sve stoji.
Ugl sretno, nazovi izvođače i traži sastanak, tamo će ti objasnit sve.
oxi nije tako. U primjeru Domprojekta oni ugovorom NE preuzimaju ulogu glavnog izvodaca, to preuzima izvodac temelja. Sto to znaci? To znaci da glavni izvodac otvara eDnevnik gradnje i koordinira radove. Izvodac montazne kuce je odgovoran samo za konstrukciju gradevine. Ovo si u pravu, oni nece montirati na bilo kakve temelje, vec one koji su navedeni u glavnom projektu. Njihov nadzorni inzinjer tu i tamo provjerava izvodenje radova temelja i korigira po potrebi.
Glavni projekt je ukupno povoljnije uzeti kod njih izradu, nego dati nekom vanjskom. Vremenski i financijski.
Update mog stanja
- Uređivano
Tako je, temelj moze bit odvojen izvodjac, a netko je uvijek spona glavnog projekta koji je temelj i kuca. Mi smo i mislili nekon odvojeno za temelje sve platit, ali kak smo odustali tak nismo
Edit:
Ako se ne varam moras svakako dobit gradevinsku dozvolu, a ona je vec skup temelja i kuce, znaci netko ti mora postambiljat da je to ok (nacrt), a tek onda gradis. Dodatno, netko radove nadgleda nakon toga, i sve mora bit kak si to i predstavio.
- Uređivano
Cestitam, bas je ljepo ovo vidjet. Bit ce brutala, a nema veceg gusta nego kad sebi krenes provadjat iznutra. Uspio si
Ljudi, trebam savjet dok je vrijeme. Podno grijanje, da ili ne, prednosti i mane? Proveo bi cijeli sustav unutar kuce, sa peci na drva koja bi grijala vodu, postoje all in one rjesenja.
Sto se tice napretka, isli su na go, ali je zasticeno od kise i poceo sam si sam raditi struju. Uskoro dolazi vodoinstalater.
Pednost je da efikasnije, ravnomjernije i brze zagrijava, bolje odrzava temperaturu i ne uzima ti iskoristivu kvadraturu prostorija.
Mana je da je skuplje za postavit i uvjetuje ti skuplje podloge koje bolje prenose temperaturu.
Jedino pec na drva je hrpa posla. Moras nekoliko puta na dan lozit i svaki vikend cistit, a i s drvom je dosta posla ako ne kupis vec gotovo.
Podno je vrh AKO se dobro postavi. Naglasak na AKO jer znam dosta ljudi sto ga ima i nisu opce zadovoljni tako da im je na kraju zao sto su opce isli u tu investiciju. Recimo zgrada gdje mi je mama kupila stan, ona ima klasicno plinsko centralno i radijatore a susjeda ispod nje je stavila podno i zeni je konstantno hladno i dogrijava se na klimu a kod moje stare sauna jer su mali stanovi.