foggy Ja ti imam doma pravu pergolu s pomičnim krovom na struju, ne koristimo to nikad, uvijek je skroz razvučena. To ti treba ako si birc pa da pustiš sunca na proljeće da bude toplije da privučeš ljude.

foggy ako baš želiš ovo sa slike, ako ti nije žurno, ono pričekaj. Ili nađeš limare lokalno i malo ispipaš cijenu. Za taj pomični prozor gore ili što si zamislio, neznam. Jedino što mi pada napamet je kupit tendu na razvlačenje ako ti je baš do otvorenog krova

buz Di si nabavio, imaš više informacija? Meni sunce ne treba, ali već vidim da će cura htjet sunčanicu.

Poslao sam par upita na neke webice:

Vidjet ću po Kutini ove što radi s aluminijem, inoxom, čelikom - možda rade i oni.

oxi Baš to pišem 🙂 Budem se malo po gradu raspitao, već su mi radili stepenice od inoxa pa cu krenut skupljam informacije.

foggy To je po mjeri. Fortuna Design je radila.

foggy lokalno ti je najbolje jer ti samo prijevoz iz bog zna kamo naplate u zlatu. Kad smo prošlo ljeto radili šupu za drva, samo za komad lima za krov (i sat vremena montaže) koji je išao na drvenu konstrukciju krova sam dala oko 5000kn. Tenda na otvaranje ti je super, a lim posebno ljeti se zagrije na milion i ispod ćete bit u sauni iako je otvorena konstrukcija. Imaš opciju i onu plastiku koja ide… neznam kako opisat riječima možda je to rani znak moždanog pa evo ti gif

Giphy - Dance Dancing GIF by mushroommovie

Puno jeftinija opcija i imaš tamne verzije pa si pogledaj i to. Ja sam to stavila iznad svih ulaznih vrata osim prizemlje jer tamo imam voltu.

6 dana kasnije

oxi Nije mi žurba pa sve budem istražio detaljno.

Update za moždani:

TT Gradnja, rade po mjeri, dobio sam ponudu, 15k EUR-a. Znači 7m širine, 2.3 dubine, 2.50 visine. Krov aluminij + motor da se moze otvorit. Znam ak ništa da od njih sigurno neću uzet 😃

foggy

Ovo! Vidiš kako ide

Giphy - Moving Castle Wavey GIF by Moon Bounce

15k eura, jel postoje ljudi koji to kupuju ili samo izmisle neku cijenu na sastanku i onda se guše od smijeha?

oxi Pa mozda neki high class bircevi plate tak nest, stvarno to izgleda super, ali da platim tolke pare za 4 stupa i limene zaliske mi bas ne pada na pamet.

Zvali su me da pitaju jesam dobio ponudu i vele da to nije kineski i turski stup nego pravi njemacki i poljski stup.

foggy a materijal za to im je došao iz kine i turske. Znaš one poznate rudnike željeza u poljskoj i njemačkoj? Eee ti ti, baš ti.

8 dana kasnije

Nakon gotovo 3 godine jebanja sa papirima, natezanja sa bankama, HEPom, gradom, opcinom i da ne nabrajam sve nebuloze oko birokracije i papira, konacno krece sve! Gradiliste ima skelu i pocinju radovi.

U meni trenutno vlada neopisivi optimizam i sreca, nemogu opisati taj osjecaj.

Šta mislite trebaju li kakvi posebni papiri, dozvole za izgradnju kuće od LEGO kockica?

World's first Lego house - Arch2O.com

chono bravo Veljko, parcela izgleda vrhunski 👏

mjesec kasnije

Na početku sam početaka glede gradnje. Imam plac i ništa više.
                    Lagano mi je dosta svega pročitavši poruke u posljednjih godinu dana, a nisam ni počeo.

Plac je na padini što dodatno radi probleme. Uz mnoge tu je i višekatnost.

No, za početak me zanima na koji način riješiti donji dio (betonaža, na pola ukopan) kako bi montažna kuća došla na pripremljenu deku? Tj. zanima me kako izgleda projekt i da li ga mogu napraviti izvođači (još nisam odlučio kome dati da me prevari).
                    Pretpostavljam da mora postojati projekt za kompletnu kuću, a ne samo za donji odnosno gornji dio.
                    ???

box No, za početak me zanima na koji način riješiti donji dio (betonaža, na pola ukopan) kako bi montažna kuća došla na pripremljenu deku? Tj. zanima me kako izgleda projekt i da li ga mogu napraviti izvođači (još nisam odlučio kome dati da me prevari).

Ako je montažna kuća u pitanju, neznam iz prve ruke al susjedi 3 godine grade svoju montažnu. Ali po pravilu mislim da ti neće nitko sastavit kuću na temelju koji je netko drugi radio. Može se dogodit da se nešto nakrivi/pukne/ne sjedne dobro jer su temelji loše napravljeni, zato mislim da izvođač to radi. Dobiješ sve osim prilaza.

A i koliko čujem od budućih susjeda, u cijenu ne ulazi estrih, pločice, fasada, farbanje i struja. Za prozore i vrata neznam.

Valjda ovisi koje opcije su im dostupne za sve i koliko ljudi imaju na raspolaganju (koliko ja znam, nikad ih nije dovoljno)

A evo ljudi nemogu nać nikoga da im napravi prilaz već godinu dana, sve stoji.

Ugl sretno, nazovi izvođače i traži sastanak, tamo će ti objasnit sve.

oxi nije tako. U primjeru Domprojekta oni ugovorom NE preuzimaju ulogu glavnog izvodaca, to preuzima izvodac temelja. Sto to znaci? To znaci da glavni izvodac otvara eDnevnik gradnje i koordinira radove. Izvodac montazne kuce je odgovoran samo za konstrukciju gradevine. Ovo si u pravu, oni nece montirati na bilo kakve temelje, vec one koji su navedeni u glavnom projektu. Njihov nadzorni inzinjer tu i tamo provjerava izvodenje radova temelja i korigira po potrebi.

Glavni projekt je ukupno povoljnije uzeti kod njih izradu, nego dati nekom vanjskom. Vremenski i financijski.

Update mog stanja

Tako je, temelj moze bit odvojen izvodjac, a netko je uvijek spona glavnog projekta koji je temelj i kuca. Mi smo i mislili nekon odvojeno za temelje sve platit, ali kak smo odustali tak nismo

Edit:

Ako se ne varam moras svakako dobit gradevinsku dozvolu, a ona je vec skup temelja i kuce, znaci netko ti mora postambiljat da je to ok (nacrt), a tek onda gradis. Dodatno, netko radove nadgleda nakon toga, i sve mora bit kak si to i predstavio.

chono moj bed, znam da je kod njih bio dogovor da oni (domprojekt) nađu radnike za temelje jer im trebaju ti posebni temelji. Ali opet, to je stvar dogovora i cijene. Kažem, tako mi je rekao susjed. Možda laže.

oxi je, ako je ugovorio da mu oni rade sve, onda koperanti Domprojekta izvode temelje, sto je ujedno i skuplja varjianta

3 mjeseci kasnije

8h ujutro

Podne