oxi Ne pada mi napamet nista takvo sam raditi, ja sam mali od dodavanja alata i nosenja cuge majstorima. Problem mi je kaj bi mi pec/kamin bili 1.5 metra od kuhinjskih elemanata ako ne preselim pec na drugu stranu gdje ima 4 metra praznine u svakom pravcu.
Montažne kuće - Gradnja, preporuke i sve ostalo
bosscorelli zovi nekoga tko radi sa time. Tu se buši sa krunom, ubacuje komad na novo mjesto, brtvi sa "silikonom" za dimnjake, brtvi se i poklopac od starog uboda da ne pušta plinove ili uvlači zrak sa te strane i to je to. Testiraj dimnjak obavezno sa tlačnom probom, radi sebe.
Fenix nema nekih velikih nedostataka, osim ako ti nestane struje, što znači da nemaš ni vodu toplu ni grijanje/hlađenje, eventualno prostor potreban da se napravi strojarnica. Nove zgrade ih ne ugrađuju jer zime nisu jake pa guraju klime koje su jeftinije, pogotovo na moru iako i za Zg vrijrdi isto, a i dalje ostaje ista cijena kvadrature. Što se tiče prakse glavni problem su ljudi koji to ugrađuju i inženjeri koji prodaju sustave sastavljene od strane proizvođača, koji su u biti nekvalitenti projekti sa ciljem da svi zarade na marži. Sami instalateri većinom nemaju dovoljno znanja o sustavu ko i inženjeri, a može se reći i da ih većinu i nije briga šta rade i prodaju, dok god funkcionira. Ima par dobrih po Zg, evo ova moja ekipa. Ja stojim kao inženjer, a frend je glavni majstor, s time da je to sustav koji treba biti tako naštiman da ti radi konstantno kroz godinu i održava željenu temperaturu u kući.
A sad glavni problem
Lova. Svi bi se jebali a da im ne uđe. Pa umjesto nekoga tko zna te sustave uzmu priučenog majmuna koji loše ponavlja ono šta su im rekli trgovci na seminaru. Trgovci, ne inženjeri.
Ako ti treba javi se, imam ekipu tamo koja to radi i pokriva kako sam ti rekao.
Fenix kad se napravi kako treba taj sustav mora trajati 30-35 godina minimalno cjevarija, dizalica 15-20, pumpe 5-7 godina, spremnici za ogrijevnu vodu 15-20 godina, bojler isto. Ne održavaš ti, naručiš provjere i servise kod promjene režima rada, ali ako je napravljeno kako treba se lako odradi, većinom su to onda čišćenja vanjske jedinice i nadopuna sistema ako treba. Možeš to i sam raditi, doslovno imaš 5 stvari na koje ćeš pripaziti u radu. Iako ti preporučujem jednom godišnje dolazak servisera radi održavanja garancije na uređaju.
Sad ste mi samo pogoršali dan Ionako sam se loše osjećao, a sad me panika hvata.
Pozdrav ekipici, čitao sam vaše prijašnje objave oko montažnih kuća iz 3.mjeseca a svi znamo da je od tada cijena materijala a i ruku još išla gore.
Da li možda netko zna sadašnje cijene montažnih kuća sa visokom roh bao gradnjom? ili čak ključ u ruke?
Imam zemljište cca 1000m2 , nakošeno pa razmišljam o zidanoj ili montažnoj kući…
rsv051 pozdrav! Jos nisam dobio kalkulaciju cijene s obzirom na troskovnik (jer sam radio izmjene na kuci da smanjim cijenu), ali taj model od 105 kvadrata neto, je porastao sa 62 tisuce eura visoki roh bau prije 2 godine, na gotovo 80 tisuca eura danas.
"Dobra" stvar je sto vise nemaju prostora za povecanje cijene i kompenzaciju poskuplhenja, jer ljudi gube interes. Sto se zidane tice cijene su isto porasle, a radnika je sve manje, jedva nades nekog kvalitetnog za radove.
chono Čovječe, znači ja bi poludio da sam išao na opciju "uzimam gradilište, idemo s montažnom". Ali evo, i ja sam jedan od tih što su izgubili interes radi cijena, jer jednostavno matematika nije najbolja kada ideš iz nule. Čak još i sama montažna kuća ajde, iako 20k EUR-a jao, ali sve ostalo je otišlo gdje ne treba.
Naći radnika je lutrija i to apsolutno stoji, ja se navlačim iz dana u dan i lagano mi živci vibriraju. Uspjeli smo barem dići vanjske zidove na jednom dijelu kuće, sada stolarija pa onda i drugi zatvaramo.
Ostaje nam vanjska ograda, koja je za 62m mog dvorišta 50,000kn. To uključuje ogradu (panele po 2,5m) visine 172cm, stupove od 2m (na koje ide ta vanjska ograda) jer pasice budu stepenice zbog toga što dvorište visi cca 15cm svaka 2 i pol metra (radimo betonske pasice 30cm širine, 50cm dubine i metalna armatura po sredini svake), to uključuje sav materijal + onabavku ograde, bager, odvoz zemlje, šalovanje i izvođenje radova. Dodatno ide kapija od 3m na kotače za koju ide posebna konsturkcija u sklopu svega. Malo me šokirala cijena, ali sama ograda kada bi uzimao solo je oko 18-20k kn u Kutini.
Što se tiče vanjskih zidova, 16k kn za siporex 15cm na jugu kuće (mislim da su zidovi 3m širine i 2,50m visine x2), pa ulazna sjeverna vrata mijenjamo gdje ide siporex 20cm na 2,50m visine i jedno 3m širine također, izbijamo neke prozore pa tu isto ide siporex 10cm s obje strane (unutra i van). Ne znam jesam preplatio, tj nisam još platio, ali u tijeku je sve i para se tope kao maslac (netko ga je spomenuo, da, pare odu brzinom munje).
foggy i para se tope kao maslac (netko ga je spomenuo, da, pare odu brzinom munje).
Spomenula sam ja, zato jer je metafora baš primjenjiva meni je najbolja reakcija kada kažem da sam potrošila x kuna na neki dio renovacije pa kad mi dođu gosti, reakcija je većinom : i to je sve? I TO JE SVE ZA TE PARE?? Pa se skupim ko tri soldi sira i preispitujem cijeli svoj život.
Evo danas situacija, radnici mi rade drvarnicu, jučer mi završio struju čovjek, i dolazi mi jedan i kaže: zašto je x kabel ovako stavljen sad kad ti bude žbukao bit će sranje. Žbukat mi dolazi za 5 dana, i neznam što više reć komu, i kako će sad ta žbuka ić preko tog kabela, da nazovem ovog za struju i pitam ga zašto je taj kabel tako, da ga sama pomaknem, da njima kažem da ga pomaknu, ili da se napravim glupa kad dođe ovaj za žbuku i hodam ovako cijelo vrijeme i kažem mu da samo ide preko tog kabela
Došao mi jučer uzet mjere za vrata i prozore, i baci mi cijenu jednog ukrasnog panela za vrata 3500 kuna i to najjadnija verzija stakla. Što reć.
Ako ne ništa, skupila sam asortiman brojeva majstora, ako ništa znam koga zvat ako nešto bude.
- Uređivano
Fenix Imaš li primjer/sliku kako izgleda ta ograda? Tražio sam ponudu za otprilike isto toliko metara (s postavljanjem, ali i to bi možda mogao sam se kipom), još uvijek nisam dobio odgovor. Srećom pa mi kapija ne treba
To su klasicne vanjske ograde koje se montiraju na stupove koje mozes betonirati ili se utiplaju u pasicu. Nama je visina 172 idealna, no takve nemaju na lageru pa se narucuje. 152 je neka normalna, ali ja zelim navuc prek nje nesto i da me nitko ne vidi u dboristu da mogu gol hodat. Pevex i Bauhaus ih imaju izlozene i imas na webshopu sve.
https://pevex.hr/ograda-plastificirana-panel-m-1230x2500x200x50x4-antracit-300273.html
https://pevex.hr/stup-plastificirani-m-2000x50x50-mm-zeleni-294745.html
Sam si mislio? I ja, dok nisam krenuo mozgati koliko salovanja imam za 62m, jer meni teren visi na 40m a na 22m je ravan. Moras pazit i na debljinu pasice zbog vjetra i tezine ograde jer ako sarafis u beton moze naravno otic u kiflu ako nije siroko i cvrsto. Isto tak s vremenom se betonske pasice nakrive ako ne ides dosta duboko. Ima previse tih gluposti i odustao sam si sam to radit.
Kapija od 3m je cca 5000kn, pa jos kotaci i cijeli taj mehanizam, pa betoniraj to drugacije… Ja cu platit da mi sve naprave.
Imam već zabijene betonske stupove i dobri su još uvijek, "samo" ih trebam nekoliko pomaknut jer susjed sere da smo u njegovom terenu. I to sve skupa onda povlači promjenu cijele ograde, jer je ionako istrunula/zahrđavila.
A ako bi stavljao sve nove stupove, onda bi usput i u vinogradu promijenio, što opet povlači pun k toga.
Bum ti ja susjeda pomaknuo pajserom, samo reci. Odma će se urazumit.
- Uređivano
Fenix Nazovi geodeta i izmjerite tko je u čijem terenu. I pripremi jedno 5000kn za to
Ako si siguran da si u pravu onda se možda isplati to više nego sve čupat van, znaš šta je čupat van beton iz zemlje? Čupao sam ovaj tjedan betonske szupove koji su metar u zemlji bili (vjv isto kakve ti imaš), dobro da sam živ ostao. Ali dobro, ti imaš betonske stupove, ne pasice, tako da je to lakše izvesti. Aii vanjsku ogradu ćeš teže ušarafit u takve stupove ako ideš na opciju ograde koju sam ti dao za primjer. Misliš možda onu klasičnu metalnu žicu na odmotavanje stavit? To ću isto mijenjati na drugoj strani dvorišta, to je laganica, imaš i one španere koje staviš da se ne grbi na dnu i vrhu.
EDIT:
Ovako nekako će to meni izgledati (ovo je neka slika s neta, ne mog dvorišta). Kod mene je 40m stepenica, i onda 20tak ravno, ali između ta 2 dijela postoji zavoj koji sam ne znam kak bi izveo. Treba rezati panele, sve prilagoditi jer mora ić pod kutem da ne odem na cestu. Tak da je meni opcija plati ljude ovdje najbolja, a sad jesu me oderali ne znam, no kad sve profi naprave baš me i briga.
Torla Od kud ti ideja da te netko želi gledati golog????
Je, a one privatne poruke koje mi šalješ ćemo zaboraviti?