Tzereen Sto si zgodniji to je skuplje.

Bacit cu racunicu kad dobijem ponudu za vecinu vanjskih radova, jedva su mi dosli doma izmjerit, 3 puta zvao ko konj. Sad jedno 2mj dok ponuda ne dodje

Nekretnina vrijedi onoliko koliko je tržište spremno izdvojiti za nju.

oxi To mi zvuči dosta jeftino jer samo za zemljište tu kod mene daju za 70-90 tisuća eura.

Katastrofa. Meni to zvuci totalno neprihvatljivo, ali tko sam ja da sudim. U svakom slucaju skrasit se ne mogu i ne zelim negdje gdje su takve cijene, zato i biram sto sam odabrao, a nadam se da ce nekad te cijene padati iako to zvuci sve nerealnije.

Fenix A reci mi sta onda tu po Kutini s tim cijenama koje su otisle u nebo i nitko ne prodaje? Trziste je takvo, ali ljudi ne placaju i sve stoji na tome.

I dalje konstatacija stoji. Čim korigiraju na cijenu koja je nekome prihvatljiva, prodat će se. Ili će čekat dokle god nekome ta njihova tražena cijena ne postane prihvatljiva. Mislim da treće opcije baš i nema.

7 dana kasnije

Dimnjak stavljen, stavili su mi 98% struje i 80% vode. Struju treba još u kupaoni, a vodu su iskopali, provukli cijevi iz sata, zakopali kanal i napravili novu šahtu, i još samo jedno metar cijevi u kuhinji i voda gotova za sad. Kupljena staklena stijena, i većina stvari za wc, i peć. Dobra stvar je što sam wc (i peć) preko firme kupovala pa je račun bio lakši za par tisuća.

Nakon struje i vode ide žbuka, pod i plafon.

Neću lagat, stresiram se, ne javlja mi se lik za prozore, pa sutra zovem drugog da dođe pa da se dogovorimo. Drugi tjedan mi trebaju završit betoniranje iza kuće i radionu. Svima koji se bave renovacijom želim dobre živce i dubok novčanik.

oxi
    Dobra je ponuda cjenovno. Ako je fi200 promjer. Na koliko ti daju garanciju??? A šidl treba i znati zatvoriti kako treba da prođe tlačnu probu, većina ih usere to u zadnje vrijeme i ne zabrtvi dobro spojeve, jer eto, to je lako pa radi svatko. Ko lego kockice. Na ruku im ide to šta većina dimnjaka po kućama ima provjeru ogledalcem, a ne balonom. Jel ti montira na fasadu ili obzidava knaufom???

Kaiserus

GARANCIJA – na materijal 25 god.

GARANCIjA - na montažu 10 god.

Ali mislim da je 160fi, a ne 200 al moram pogledat jer nisam 100%. To misliš na vanjski dio ili unutarnji?

Ali rekao je majstor da ako bude bilo nekih problema, oni dolaze i popravljaju jer sam pitala što ako ne bude vuklo kako treba.

Dečki su pošteno odradili, držali su se svega što su rekli, čak su i zapunili stari dimnjak. Trajalo je tri dana, ali zato jer su drugi dan imali problem sa bušilicom, stalno je zapinjala zbog zida, pošto je kamen, pa se trpalo svašta između kamenja dok se zidalo, pa je zapinjalo. A imali su metar i nešto zida probit. Jučer su došli stavit rozetu i otpilit cijevi, ali rekao je da će u prizemlju kasnije kad se stave pločice. Ja sam zadovoljna sve u svemu.

Na fasadu je.

Jel zna tko ( @Kaiserus mozda ?) jel se smije dimnjak busiti da se napravi jos jedna rupa sa suprotne strane trenutne rupe ? Dimnjak ima dve rupe za "ložište" ali samo jednu višlju za dim. Dimnjak je u blokovima, znaci sam dimnjak oblozen izolacijom i jos blokom koji to sve drzi (plašt) ? Dimnjak je nasred kuce, nema zidova oko njega. Vele ljudi da se bu to onda jako tesko zadihtalo naknadno i niko nebu mogel garantirati nista.

bosscorelli Ne. Jer svaki dimnjak ima određeni promjer i visinu koja odgovara broju trošila spojenim na njega, tako gubiš funkciju dimnjaka. Čak i da ti to nije dodatna rupa nego premještaš poziciju za postojeću peć, nitko ti neće dati garanciju na takve radove, niti sam siguran da će ti proći tlačnu probu, jer je to inače element koji se radi od predgotovljenog komada. Može se izvesti, ali garantirati za takvo nešto ti neće nitko. Ako dodaješ još jednu peć, samo zaboravi tu ideju.

Kaiserus Taj dimnjak nije uopce u funkciji , ovo bi bila jedina pec spojena na njega. Pec bi bila na drugom katu, dimnjak ide od prizemlja do drugog kata. Znaci jedina opcija mi je ako zelim pec s druge strane dimnjaka da cijev koja odvodi dim ide okolo uz dimnjak na suprotnu stranu. Em kaj bi ruzno izgledalo em kaj jos protora gubim.

bosscorelli koliko sam ja shvatila ove svoje koji su radili: ako hoćeš da ti se profesionalno napravi, mora sve bit po ps-u. Ako hoćeš napravit sam, nitko te nemože spriječit, a sad koliko i kako će to funkcionirat, to ovisi koliko se želi riskirat požar i druge stvari.

Samo se sjetim susjeda koji je sam zidao dimnjak, par puta zimi gorilo bi iz dimnjaka ko iz let lampe jer se dim zapalio zbog blizine izlaza dima i ložišta, dok katran koji se jednom zapalio u dimnjaku nije počeo padat po krovu i curit iz rozete i skoro zapalio svoju i susjedovu kuću.

Samo pažljivo molim te.

oxi Ne pada mi napamet nista takvo sam raditi, ja sam mali od dodavanja alata i nosenja cuge majstorima. Problem mi je kaj bi mi pec/kamin bili 1.5 metra od kuhinjskih elemanata ako ne preselim pec na drugu stranu gdje ima 4 metra praznine u svakom pravcu.

bosscorelli zovi nekoga tko radi sa time. Tu se buši sa krunom, ubacuje komad na novo mjesto, brtvi sa "silikonom" za dimnjake, brtvi se i poklopac od starog uboda da ne pušta plinove ili uvlači zrak sa te strane i to je to. Testiraj dimnjak obavezno sa tlačnom probom, radi sebe.

@Kaiserus iz prve ruke, koji su nedostaci dizalica topline? Ima li uopće nekog razloga da ih sve nove zgrade (u ZG recimo) ne ugrađuju?

Fenix dizalica topline misliš?

Pa skoro svaka novogradnja ih sad koristi.

Tzereen Pa skoro svaka novogradnja ih sad koristi.

Zato i pitam

Fenix nema nekih velikih nedostataka, osim ako ti nestane struje, što znači da nemaš ni vodu toplu ni grijanje/hlađenje, eventualno prostor potreban da se napravi strojarnica. Nove zgrade ih ne ugrađuju jer zime nisu jake pa guraju klime koje su jeftinije, pogotovo na moru iako i za Zg vrijrdi isto, a i dalje ostaje ista cijena kvadrature. Što se tiče prakse glavni problem su ljudi koji to ugrađuju i inženjeri koji prodaju sustave sastavljene od strane proizvođača, koji su u biti nekvalitenti projekti sa ciljem da svi zarade na marži. Sami instalateri većinom nemaju dovoljno znanja o sustavu ko i inženjeri, a može se reći i da ih većinu i nije briga šta rade i prodaju, dok god funkcionira. Ima par dobrih po Zg, evo ova moja ekipa. Ja stojim kao inženjer, a frend je glavni majstor, s time da je to sustav koji treba biti tako naštiman da ti radi konstantno kroz godinu i održava željenu temperaturu u kući.

A sad glavni problem

Lova. Svi bi se jebali a da im ne uđe. Pa umjesto nekoga tko zna te sustave uzmu priučenog majmuna koji loše ponavlja ono šta su im rekli trgovci na seminaru. Trgovci, ne inženjeri.

Ako ti treba javi se, imam ekipu tamo koja to radi i pokriva kako sam ti rekao.

Kaiserus hvala na odgovoru. Upravo sam po tom održavanju sistema najviše skeptičan, to mi se čini kao najveći potencijalan nedostatak uz samu instalaciju kod novogradnje.

Fenix kad se napravi kako treba taj sustav mora trajati 30-35 godina minimalno cjevarija, dizalica 15-20, pumpe 5-7 godina, spremnici za ogrijevnu vodu 15-20 godina, bojler isto. Ne održavaš ti, naručiš provjere i servise kod promjene režima rada, ali ako je napravljeno kako treba se lako odradi, većinom su to onda čišćenja vanjske jedinice i nadopuna sistema ako treba. Možeš to i sam raditi, doslovno imaš 5 stvari na koje ćeš pripaziti u radu. Iako ti preporučujem jednom godišnje dolazak servisera radi održavanja garancije na uređaju.

Sad ste mi samo pogoršali dan 😃 Ionako sam se loše osjećao, a sad me panika hvata. Ha-Ha-Ha