Evo jednu zackoljicu koju sam slozio za ekipu s kojom kviziram. Jako je teska, ali cilj je da osim sto testirate znanje, naucite nesto novo. Mozete slobodno suradivati zajednicki u ovoj temi ako zelite rjesavati, ili ako zelite solo rjesavati, slobodno guglajte kad zapnete negdje (ali nemojte bas sve guglat). Evo zackoljice:
Koji po redu američki predsjednik se nalazi u imenu glavnog grada savezne države po kojoj je nazvan brod na kojemu su se Japanci predali u 2. svjetskom ratu?
Tom broju pridodajte zbroj sva 3 broja iz kemijske formule glukoze. Dobit će te jedan broj. Ime kemijskog elementa s tim atomskim brojem će te morati malo ispremiješati tako što će te maknuti prvo slovo, a drugo slovo će te staviti na kraj riječi. Sad će te dobiti ime jednog filma.
Iste godine kad i film iz prethodne rečenice je izašao još jedan film koji je dobio Oscara za najbolji film (čije ime zapravo dobro opisuje glavnog lika iz prvo spomenutog filma). Režiser Oscarom nagrađenog filma je napravio samo 5 filmova, a meni je posebno zanimljiv onaj četvrti jer se ime filma (kad čitamo po vuku) razlikuje samo u jednom slovu od imena pjesme našeg domaćeg pjevača.
Sad se koncentrirajte na prezime pjevača. Jedno slovo prezimena će te zamijeniti tako što će te na to mjesto staviti X slovo hrvatske abecede. X će te dobiti ako od godine kad je Hruščov došao na vlast u SSSR-u oduzmete godinu kad je preminuo britanski kralj George VI. Kad to riješite, primjetit će te ime jedne valute u prezimenu pjevača.
Država gdje je ova valuta službena graniči sa više drugih država, a mene zanima ona s kojom ima najdulju granicu. S obzirom na osobno ime najuspješnijeg olimpijca te države, što NIJE odgovor na ovo pitanje?