Ram praktički nema nikakav efekt sa ryzenima 5XXX u gamingu. Uzmi neki jeftiniji. Ako ideš na 4K i3 12100F bi ti bio najbolja opcija uloženo/dobiveno. Sasvim je dovoljan/dobar stock hladnjak. CPU ti ide po soma kuna.

Sterlok Ovdje se raspravlja o 3200 c16 ili 3600 c18 ramima koji imaju efekta na 5000 procesore i dobar su bang for buck odabir na ryzenima zadnje generacije. Nitko ga ne tjera da uzme nešto tipa 3200 c14, jer tu ulazimo u workstation kategoriju.

Kaiserus od hrpe testova koje sam pogledao nigdje nisam vidio utjecaj rama u gamingu sa zadnjim ryzenima...a pogotovo na 4k rezoluciji. Ako mu je gušt nek kupi iz gušta, ali da će to osjetiti u gamngu, neće

Jesu HyperX još uvijek dobri rami od kad ih je HP kupio?
      Oni su uvijek bili bang-for-buck vrh, ali vjerojatno im sad više nije cijena dobra.

Kaiserus

Pa rekao sam da mi se Patriot Viper Steel 4400Mhz čini kao najbolji izbor.
        900 kn 16GB. 32GB kit 2x16 nisam našao u nas.

Ako ih spustim na 3200 CL14 dobijem svakako.
        Ljudi ih drže i na 3700 CL14 uz malo igranja.

@Sterlok

Čekaj želiš reći da i3 uparim sa RTX 3070ti na 4K?
        Po tome je dobra i matična za 500 kn u teoriji jer taj proc netreba nikakvu posebnu regulaciju napona niti hlađenje.

Ok, u većini naslova nebu razlike ali Battlefield 2042 i noviji next bude.
        Ostale MP igre, Ubisoft igre.
        Naručio sam 5800X već, za 2900kn.
        Mogu stornirati ali nikako mi nejdu i3 i rtx zajedno. Manje jezgri od konzole nije opcija.

@Kaiserus

Na BT i wifi direkt iz matične sam i ciljao.
        Komentar na USB BT stick je bio da podiže latenciju i nije to to.

Ima opcija i koju @fensisuperstar kaže.
        Wifi+BT kartica u slot na matičnoj no to je opet 350 kn+100-200kn bolja antena pa je isti kurac. Nebi ništa uštedio.

wooddiebone A nekako ovako onda:

https://www.protis.hr/products/details/memorija-gskill-32-gb-kit-2x16-gb-ddr4-3200-mhz-ripjaws-v-f43200c16d32gvk/127233?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

https://www.adm.hr/ddr4-32gb-1x32-kingston-3200mhz-fury-rgb-c16-hx432c16fb3a32/68468/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

https://www.proxima-informatika.hr/proizvod/kingston-dram-32gb-3000mhz-ddr4-cl15-dimm-kit-of-2-xmp-hyperx-predator-rgb-hx430c15pb3ak2-32/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Nisam ljubitelj budget rama, spuštanje na manje brzine isto ne volim, ali to je neki moj opći dojam, nije da je neispravno, ne mogu PC gledati striktno kao gaming uređaj, jbg. Evo po mom nekom viđenju bang for buck 32 GB opcije onako na prvu sad prije nego šta počnem raditi.

Btw nije mi nikako jasno da MB tipa Taichi i Strix gaming E imaju toliko višu latenciju sa svojim antenama, pa nisu dongle ubodene su direkt u matičnu, sve ostalo osim antene je na MB. Možda griješim.

Opet zašto 32 giga za gaming, nema smisla bacati novce. 16 giga je i više nego dosta. Kupiš i3 za 1000 kn, B660 za 1300 kn jer su bezobrazno poskupjele, 2X8 gb ddr 4 3200 mhz budget ram i imaš na 4K za ispod 3000 kn bazu kompa sposobnu za maksanje RTX 3080 Ti grafe.

Cyberpunk je next gen CPU zahtjevna i imaš min 80 fpsa, prosjek 100 fpsa sa tim procesorom, kako u full HD tako isto i u 4K ako grafa toliko može progurati.
        Ali opet, ljudi ne kupuju ono što je uloženo/dobiveno nego kupuju srcem...nije to ništa pogrešno, bolje imati više i bolje nego manje i sporije. Pitanje je da li ćeš osjetiti razliku i koliko si spreman financirati korporacije vlastitim novcem ako ne iskoristiš kak spada potencijal hardvera. Za par godina dolaze nove generacije procesora, dodatni jači IPC rast, pa će neki novi i3 4/8 cpu poderati trenutne 8/16 procesore. Rijetko koja igra zna koristiti više od šest jezgri, i više profitira od 4/8 jačih IPC jezgri nego od osam sporiji. Ryzen 5800X je puno bolji CPU, ako ga ima po onih 2200 kn dobar je ulov. Ali brijem da su brzo vratili cijene.

Sterlok
          Onda dati 300 kn više i uzeti 12400f.
          Ipak je razlika veća u performansama a cijena manja od 5800x.
          Ukoliko se netko odluči na tu varijantu.

pravednik to bi ti bilo najpametnije po meni, to je isto fenomenalan uloženo/dobiveno CPU i ljudi se kunu da im je za gaming savršeno dovoljan stock hladnjak. CPU "isijava" 40-50 wata u gamingu. Imaš MSI pro B660 za 1300 kn,
            https://www.links.hr/hr/maticna-ploca-msi-pro-b660m-a-ddr4-lga1700-intel-b660-ddr4-matx-s-1200-12-gen-procesora-050300701?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
            a wifi lako kupiš u obliku usb stika za 100 kn

God of War, Escape from Tarkov, MS Flight Simulator, prvi mi padaju na pamet da koriste više od 16GB RAM-a.

32GB uopće nije overkill.
              Ja imam 16GB već 6 godina, bilo bi zabrinjavajuće da potraju još tolko.

Heat jedinoako je neki teški bug u pitanju, memory leak

https://gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/god-of-war-test-gpu-cpu

https://gamegpu.com/racing-simulators-/-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8/microsoft-flight-simulator-test-gpu-cpu

At a resolution of 3840x2160 , the RAM consumption of the system by a video card with 4 gigabytes is 15900 megabytes, with 6 gigabytes 14500 megabytes, with 8 gigabytes 13100 megabytes , with 11 gigabytes 122000 megabytes and with 16 gigabytes 12100 megabytes.

Sterlok Testovi koje sam ja vidio svojim očima, sad s vremenom ako je patchano, ne znam.

Kao što se vidi iz priloženog ako se ugase pozadinske aplikacije poput preglednika i sl. odlično funkcionira i 8 GB rama, a vi bijete o 32?

Ma igre su sve manje zahtjevne, to uopće nije upitno.

Al buraz moj, jesi ti probao Chrome koristit?

To su neke fore za djecu i mladež sa 256 otvorenih tabova?