- Uređivano
wooddiebone 4x kitovi su kod nas poprilično rijetki
baš i ne. imaš ih krdo. imaš od gskilla recimo 4x8 32GTZN vs 32GTZNC jedan ima 16-16-16 timingse drugi nema i jos je b-die ali je zato skuplji. ali uzmi sad 2x8 2 puta koji je isto cl16-16-16 i dobre su šanse da neće moći u quadu držati 16-16-16. onda uzmi 2x16 isti gskill sa istim timingom i upari vs. 4x8 i 2x16 će dobiti barem za 1% ili 0.5% u performansama. Isto tako lakše je nagruvati infinity fabric clockove na 2 kita nego na 4. tj stabilnije je. i to ako uzme nešto u rangu b550 što sam mu savjetovao ili neku x570 rog kvaliteta +
na kraju ja mu dajem informacije koje traži. to je provjereno. a da ram može failati, može. ako može failati dual sa dualom (quad jel) gdje oba rama rade ispravno u dualu, i to sa corsair platinum dominatorom koji sam platio preko 3 soma kuna zbog gigachad performansi u to doba, i to sa clockerskom rog premium matičnom onda u kurac. btw kad kazem da faila znači da nije stabilno drzao klok kojeg mu je matična postavila. Kod prvog ryzena je cpu radio bolje što ti je ram brži/manja latencija. kod 3000 i 5000 serije ti cpu radi bolje ako ti infinity fabric u 1:1 sa clockom i sa istim timingsima. i tako radi tehnologija. Doslovno TAKO radi tehnologija. Istina je da gain na 5600 će biti najmanji, na 5800 veći i najveći na 5950xu.
wooddiebone Threadripper se ne koristi samo sa ECC memorijom.
to isljučivo ovisi o matičnoj ploči. Pretpostavljam da postoje threadripper matične sa biosom koje ne podržavaju ECC memoriju. Ali za server jobove i te stvari ECC memorija je uvijek bolji izbor, i to je to. To je enterprise kvaliteta, i košta zato što ne faila. i dalje poanta priče je da ja pričam isljučivo o fail rateu održavanja XMP profila na nativnoj brzini kod dual stickova u quadu.