Fico Ne čitam Vedranu Rudan pa ne bih znao, ali i sam znam ljude koji spadaju pod desnije desničare i dobro pamtim kako se Putina i Rusiju štovalo jer "pokazuju Amerima". Na kraju krajeva, ne moram pamtiti kada su društvene mreže prepune takvih napisa.
Putina su podržavali izolirani slučajevi s obje strane ideološkog spektra. Ti si primjećivao samo kada su to radili desničari jer te oni žuljaju i trpao si sve koji su blagonaklono gledali na Putina u policu desničara jer ti je tako lakše.
Fico Reći ovo nakon niza skandala, uključujući jednu Cambridge Analyticu, znači imati vrlo arhaičan pogled na moć tehnologije i povezanosti. Sve se danas, dragi moj Greyback, vrti oko društvenih mreža, htio ti to priznati ili ne, i njihov utjecaj je toliko snažan da može promijeniti tok jednih izbora.
I tko je to što ti kažeš sporio? Ne znam zašto mi stavljaš riječi u usta i to nije prvi put da to radiš kad s nekim raspravljaš. Bavim se (digitalnim) marketingom pa mislim da jako dobro znam koja je moć društvenih medija. Ono što sam rekao jest da trkeljanje pojedinaca po društvenim mrežama nije reprezentativni uzorak za ono što društvena skupina kojoj pripadaju misli. To što si ti pročitao da poneki desničar nešto drobi kako će Putin pokazati zapadu ne znači da je to reprezentativan stav cijele hrvatske desnice.
Fico Nije zbog nečega poput "ideoloških naočala", nego zbog toga što imaš emocijom potaknutu agresivnu reakciju u kojoj optužuješ druge za laganje i govoriš da ti se gade, što je retorika ultranacionalista.
Znači ako nekome kažeš da laže i ako ti se gadi netko tko laže ti si ultranacionalist. Pogledaj malo kako se Matija Babić i Index, koje su trenutno najveći proliberalni i prozapadnjački promotori u Hrvatskoj, odnose prema neistomišljenicima. Znači li to da su oni ultranacionalisti? Mogu ti screenshotati ako te zanima.
I da, koja je retorika kad Garus proglašava neistomišljenike šizofrenicima i piše (laži) da su desničari na strani agresora?
Fico Isti taj pristup se koristi i kod negiranja vijesti i etiketiranja istih kao fejk news ili pak zazivanja neke liberalne propagande, dok se prozivaju Srbi i komunisti u 2022.
Gdje sam prozivao Srbe i komuniste? Kad sam na forumu pisao protiv ksenofobije i ustaštva to nisi vidio, jer vidiš samo ono što te osobno žulja. To što sam spomenuo da u Hrvatskoj Srbi i komunistički orijentirani građani u velikoj mjeri podržavaju Putina i Rusiju ne znači da ih prozivam, samo konstatiram. Nigdje nisam pisao gluposti Bujanca i takvih koji u 2022. vode borbu protiv imaginarnih komunista koji upravljaju državom. I da, liberalna propaganda je jako agresivna u zapadnjačkim zemljama i to je realnost. Ne znam kako netko to može negirati kad je očigledno.
Fico Podržavati Putina radi njegovih diktatorskih karakteristika i onoga što je radio prije, a sad prati ruke od toga i govoriti kako je invazija prešla granicu je izbjegavanje odgovornosti za vlastito neodgovorno razmišljanje. Da nije bilo toliko ranije podrške prema njegovim očito antidemokratskim i antiglobalističkim potezima, ne bi ni bilo toliko pokušaja destabilizacije Zapada niti bi bilo ovoliko agresije prema Ukrajini.
Putinova Rusija pokazuje sve znakove radikalno desničarske države i naravno da ju isti podržavaju. Sada samo bježe od toga jer su shvatili da od toga neće biti ništa pa na vrijeme žele biti udaljeni.
Ti govoriš o pojedincima i generaliziraš. Vidiš ono što želiš vidjeti, da su desničari bili za Putina dok nisu shvatili kako su glupi. To nije istina, jer naklapanja pojedinaca na društvenim mrežama ne znači da je to reprezentativan uzorak. Ima i ljevičara koji govore protiv Amerike i NATO-a koliko voliš. Mile Kekin je u platformi Možemo, a kritizira Ameriku i NATO intervencije, pjesmu Maderfakersi uredno pjeva po koncertima. Ti takav profil ljudi automatski guraš u tabor desničara, nacionalista koji su "podržavali Putina, destabilizirali zapad i indirektno doveli do agresije na Ukrajinu".