Sterlok sta se tice plina, cijena americkog je li-la naspram cijene ruskog i bilo cijeg u svitu, svi oni prate jedni druge, to sta ljudi/mediji pricaju je totalna nebuloza. Nece amer zaradit na kubiku ili metrickoj toni plina vise nego rus, budi siguran. Cijena dopremanja LNGa iz amerike je skuplja, no sam plin nije. Dodatni troskovi idu brodaru, chartereru koji zakupljuje brod od brodovlasnika, procesu regasifikacije itd, lova koja ne ide amerima. Ako je amer diga cijenu samog plina, dignit ce ju svi, garantiram.
Mali primjer, prije godinu dana dan zakupa LNG carriera (grcki brodar, spanjolski charterer) na kojem sam ja radija je bila 35 tisuca dollara, danas isti plovi na istoj relaciji za 150+ tisuca dollara po danu. A to je samo jedna stavka koja utjece na poskupljenje.
Amere se u toj prici gleda kao profitere, a profiteri su zapravo samo privatne kompanije, vecinom europske. A sve one imaju opciju uzet plin i iz trinidada, nigerije, perzije itd, no ipak im je dopremanje istog iz amerike ocito jeftinije.
Sta se tice same kompozicije plina, americki je daleko cisci nego ruski. Prosle godine smo ukrcali neku pišoku rusku u portugalu koju ovi nisi tili ni koristit, taj lng je bija toliko krcat nitrogenom, propanom, butanom itd da je bija toliko topal da nam je vec pri samom krcanju i izlasku iz luke sam se venta (sta se smatra incidentom), iduca dva tjedna smo svo to sranje gorili u bojlerima dok se koncentracija samog metana nije digla tj dok se plin nije ohladija/stabilizira.
Da se mene pita, uvik bi izabra skuplji plin iz kako mi to kazemo "krštenog porta", nego te njihove pišoke.