Sterlok Ja sam tu bio i dok je bilo daleko gore nego ovo danas, ovo danas je kamilica pa nisam otišao...tu bi bio i da dođe kuga. Tu su mi predci, tu mi je obitelj, tu mi je kuća. Ni ne pomišljam otići negdje gdje je bolje, jer za mene nema bolje nego tamo gdje sam odrastao. Vrlo jednostavno.
Grupa ljudi koja kroz povijest ostaje na jednom području, a nije joj tamo dobro i teško živi nema baš najbolje instinkte za preživljavanje.
Nemoj se uvrijedit, to kažem samo da ti pokažem kak nisi bezveze tu i ne voliš bezveze svoje samo zato jer je tvoje.
Kao ljudsko biće imaš neke potrebe koje možemo sad nabrajat, ali u osnovi se svodi na neku sigurnost i mogućnost da istu osiguraš svojim potomcima. Generacije prije tebe su to osjetili ovdje i zato si tu, a ne zato jer je to naša hrvatska gruda.
Zašto imaš uvijek priljev ljudi u područja koja su prosperitetnija?
Pa baš zato jer ljudi žele osigurat bolju egzistenciju sebi i svojim potomcima. Nisam vidio da puno ljudi migrira u zemlje poput Rusije, Sjeverne Koreje, Južne Afrike ili bliskog istoka.
Sterlok To ne mijenja istinu koju sam napisao post ranije. Da li znaš koji je tvoja wooddiebone društvena uloga u ovom slobodnom demokratskom svijetu? Da li si to shvatio do sada? Imaš samo jednu ulogu, hraniti birokraciju. Točka.
Sa svime što si napisao se mogu složit, ali ne mogu to promatrati izvan ovog konteksta o kojem pričamo.
Da, zapad ima velikih problema i da, treba ih kritizirati i raditi sve da se oni riješe, ali praviti se da to čini zapad istim ili uopće usporedivim sa zemljama poput Rusije je jednostavno krivo.
Zato te opet pitam.
Gdje misliš da bi ti bilo bolje nego tu?
I zašto već nisi tamo, ako je tolko bolje?
Nije uopće poanta da je zapad savršen, ali kad nekoga upitam ovo pitanje nitko ne zna odgovor jer je činjenica da je zapadno demokratsko društvo trenutno najprosperitetnija okolina za život.
Nema bolje. To ne znači da je savršeno.
Al prestanite kad pričamo o Rusiji konstantno radit taj jebeni whataboutism i vraćat se na "ali Ameri su ovo, ali Ameri su ono".
pravednik Za koga je dobro globalno?
Beskućnika i siromaštva nikad više.
To je prepopulacija.
Pitaj beskućnika u skloništu za beskućnike jel bi rađe bio u skloništu za beskućnike ili umro na cesti kao pas u Kambodži.
pravednik lokalni rat koji može prerasti u nešto treće.
Misliš rat koji je bez provokacije započela upravo Rusija u kojoj je tako lijepo i divno i zbog kojeg upravo ovo pričamo?
Rat kojeg na europskom kontinentu nije bilo od kad je etablirano zapadno demokratsko društvo?
pravednik Ako pričaš iz osobnog iskustva i kruga kolega/suradnika IT sektora u kojem si zaposlen trebao bi znati da ste mala brojka povlaštenih koji su se uzdignuli zahvaljujući trudu i znanju.
Ja poznajem jako širok krug ljudi.
Puno širi od onoga na poslu.
I tu vidim sve jadne ljude koji nemaju posla, evo znam osobno tri firme koje traže zaposlenike niže stručne spreme i ne mogu ih naći.
Moj tata će morat zatvorit obrt jer ne može naći radnika, a ima posla. Ima faking posla za još 5 radnika, a njemu treba samo jedan da uspije nastavit radit, ali nema ljudi koji žele radit.
Vidim jadne ljude koji nemaju za stan, svaki vikend u klubu troše na boce.
Vidim sirote kak nemaju za auto, ali kava se ispija po centru u 2 popodne.
Jadni ljudi nemaju za kruh, ali Hilfiger, Lacoste, Armani, Adidas su u ormaru.
Preloše je ljudima, a tetovirano pola tijela. Samo ruke platio ko stan u Zagrebu.
Osobno sam radio svakakve poslove i za praktički nepostojeće plaće. Nitko te od toga neće odvojiti osim tebe samog i to je činjenica.
Ne moraju svi vozit novog Golfa, postoje auti u svačijem cjenovnom rangu.
Zašto bi svako trebao svoj stan? Živi s roditeljima dok ne zaradiš više. Zašto je to tabu? Zato što američki filmovi tako kažu?
pravednik Valjda znaš da nemaju svi iste kapacitete i nije da svi trebamo biti informatičari, direktori, birokrati.
Svi imaju kapacitete. Ne za sve, nije IT jedina unosna branša. Bauštela je jako dobar gig, turizam isto tako, dobar konobar je itekako dobro plaćen.
Samo neki misle da im je netko iz nekog razloga nešto dužan pa čekaju da se naplate, a kad je netko poduzetnik priča se po selu da je mafijaš i da krade jer bagri doslovno nije jasno kako netko može sam svojim radom napravit nešto iz nule i zaraditi novac.
To je problem, a to je zaostatak iz onog režima od prije, a ne ovog novog s kojim još uvijek tek pokušavamo uć u korak.