Fenix tu se sada sudaraju idelogije. Ti sa svojim socijalističkim stavovima (ne mislim pritom ništa loše u trumpvoskom stilu) ne možeš prihvatiti ideju slobodnog tržišta, pa tako i nečega što ne može netko regulirati. A to su kriptovalute i sada NFT-ovi i sve na blockchainu. Blockchainove nema smisla regulirati niti ih se može regulirati. Nešto što je neizmjenjivi zapis u njemu je neizmjenjivi zapis u njemu.
Ako išta, mislim da ovo uopće nije do ideologije, nego mi nije jasno kako na globalnoj razini implementirati sustav koji izbjegava bilo kakvo oporezivanje i koji zaobilazi zakone država ili u širem slučaju federacija, primjerice na području EU. Na koji način ćeš dobiti konkretnu potvrdu da si ti vlasnik nečega. Zapis u blockchainu je samo zapis da nešto postoji, ne da si ti vlasnik. Ono što se tebi izdaje je "potvrda" koja govori da si ti vlasnik nečega, no ti nisi vlasnik jer ti ta potvrda neće proći ni na kojem sudu. Ja mogu napisati na papirić da je osoba koja ima ovaj papirić vlasnik Kraša i prodati ti za 5kn. Onda to knjižim kao prodaju jednog papirića. To te ne čini vlasnikom Kraša.
Također, ako nemaš regulaciju, kako ćeš onda spriječiti da se događa upravo ovo što se događa s krađom tuđih autorskih radova? Možemo mi govoriti koliko god želimo da je to glupi način primjene NFT-a, no i dalje je prisutan i trenutačno dominantan.
A što se tiče igara, tu ponovno odbijaš gledati širu sliku i spominješ mikrotransakcije na koje se nisam referirao. Nisam dugo igrao MMO-ove, ali ako sada imaš ekonomiju na serveru koja broji jednu valutu, recimo drvo, onda se može iskoristiti blockchan i, karikiram, ubaciti sto tisuća NFT-ova po komadu drva i imaš jedinstvenu ekonomiju. Koju može kontrolirati developer inflacijom, ali i ne mora.
MMO naslovi već sada imaju svoje ekonomije koje se reguliraju ili od strane developera ili od strane igrača. Baci oko na EVE Online i na Ashes of Creation. Mislim da je baš Runescape nedavno imao probleme s inflacijom. Sve se to već sada radi bez NFT-a.
Ja uopće ne odbacujem tehnologiju, blockchain ima ogroman potencijal kao i poprilično velike probleme, no NFT je jedna od primjena blockchaina za koji ne vidim ništa pozitivno kada se stavi na vagu s negativnim.