Prilika za neku "zaradu" iako trenutno ne možeš izvući pravu lovu iz Veve platforme.
Ako dovoljno rano uđeš i nafarmaš gemova, jednom kad stave isplatu ćeš moć nešto izvuć.
Naravno, kupovna cijena je 1 gem=1 dolar, a prodajna će vjerojatno bit 1 gem=0.3 dolara.

Ja težim mišljenju da će se to urušit.
Sa kriptovalutama bar imaš mogućnost manipulacije neovisno o nekom servisu tako da je vlasništvo pravo, ali ovdje prihvaćaš Terms of Service neke platforme koja to sve diktira i vlasništvo nad nekim NFTom je nepostojeće jer blockchain nije prava stvar.

U slučaju da Veve recimo propadne, nemaš više ništa.
Još uvijek si vlasnik NFTa i to je zapisano na blockchainu, ali blockchain nije prava stvar tak da nisi vlasnik ničega.

Nightyx pozdrav i tebi, da nisi otvorio neku novu temu ne bih ni znao ono, gdje si? jer te ne viđam baš u aktualnim temama. Nemam niš reći za ovu temu, tek tolko da te pozdravim, bok!

TITANXIS ja sam kamper, ne pricam puno, ali sve vidim i sve cujem

gusterko mora se okretat lova, inace djabe sve

fensisuperstar

Odličan video. Skoro da me natjera da kupim jedan u nadi da ću pronaći naivca koji će ga kupiti od mene.

Reći ću vam ono što sam rekao kad je Bitcoin bio par dolara: "Manite se ćorava posla, nikad od toga neće biti ništa."

Flipper poanta priče je i da ako godinama ustraješ u nekoj gluposti, da će uspjeh naići na ovaj ili onaj način. Ima moj respect

A što se tiče samih NFT-ova, dajte mi neke argumente zašto ih mrzite osim zato što ih je popularno mrziti. Nisu mikrotransakcije u igrama jedini način njihove implementacije, niti su ove debilane sa prodavanjem slika ono što donosi budućnost.

Čovjećanstvo će u budućnosti na neki način morati riješiti problematiku vlasništva digitalnog sadržaja. Bilo to pod NFT imenom ili pod nekim drugim, funkcionirat će na sličan način, jedinstvenim zapisom na decentraliziranom blockchainu. Barem se nadam

Ubij me odma što se nisam ja toga sjetio ranije. Inače, ne zajebavam se kada mislim da možda treba uzjahati ovaj početni val dok ima dovoljno budala koja će otkupiti od tebe neki nft i dok im vrijednost ide gore. Prsnut će taj bubble, al nije se još ni napuhao.

@Fenix

ali ovo uopće ne rješava pitanje vlasništva, dapače, ovo radi još veći problem po tom pitanju. Intelektualno vlasništvo na internetu se da zaštiti ako znaš što radiš. Imao sam sam jednom disertaciju s profesoricom autorskog prava na temu korištenja likova iz lotr-a na stranicama online kasina koja je bila dobar prikaz toga kako su se vlasnici prava na likove obranili. Ovo stvara samo veći problem i potencijalne sporove jer sam gotovo siguran da će vlasnici NFT-a tvrditi da su vlasnici sadržaja, iako nisu.

Dajte onda prijedloge što da radim? Jer i ja bih se opario. Da hvatam u teglice svoje prdce i vodim zapise kakav je koji bio? Ono, podmukli tihomir, preko govneta, na prazna crijeva i sl? Treba uzet pare.

blade to su stvari koje će se rješavati u hodu. Poanta je da se NEKAKO treba zaštititi, a to će se dogoditi na ovaj ili onaj način. Nisam pravnik i nemam pojma o tome, ali LotR pokriva zaštitni znak. Pronaći će se rješenje kako će koegzistirati ta dva svijeta. Zvalo se rješenje NFT ili nekako drugačije, bit će na blockchainu.

Twitter je mrtvo govno koje treba raketirat nuklearkama

ali,

valja proučit kako to ide s NFT-ima, da vidimo da li se okrenut ikakva parica

Fenix

Da se razumijemo, ja ih osobno ne mrzim. Kao što ne mrzim nikoga tko je pronašao način za obogatiti se, pogotovo na budalama. Mrzit ću prije sebe što mi nikad nije neka ideja pala na pamet. Ali mislim da si djelomično i dao odgovor na ovo pitanje zašto ih mrzimo. Zato jer su trenutno oni tvorevina koja ne osigurava ništa. Nije korisna za pravog autora digitalnog sadržaja, osim ako nije kao u slučaju Castlevanie autor i taj koji je prodavao NFT, niti je sadržaj time zaštićen kod kupca NFT-a, niti je to osiguranje za autora. Trenutno je problem što ljudi ne znaju još što kupuju kad kupuju NFT, što ih kupuju u nadi preprodaje ili da budu dio nekog ekskluzivnog kruga ljudi koji su vlasnici NFT-a.

Pitanja zaštite digitalnog sadržaja postoje već sada. Jesu li kvalitetno regulirana? Apsolutno ne. Encrypting, watermarking, prijava patenta su samo neki od oblika zaštite, a dobro znamo da se u osnovi ona krše svaki dan. Meni bi stranicu na FB davno ugasili da ljudi s raznih sportskih portala prate koliko sam njihovih slika iskoristio na svom pageu. Ali, s druge strane, zaštita u nekom obliku na kojem funkcionira NFT ima svoje druge izazove. Ti kreiraš digitalni sadržaj kako bi ga podijelio s drugima. Ja, barem trenutno, ne vidim način, kako autor može digitalno istovremeno dijeliti svoj sadržaj, a da bude siguran da ga nitko drugi ne može koristiti. Uzet ću kao primjer najbazičniju stvar, neki digital art. Ja napravim neki digital art, stavim ga iza nekog sistema plaćanja, ti znaš da sam ja dobar artista i kupiš od mene za 5 dolara isti taj art. Na njemu može postojati neki digitalni zapis. Što tebe i kako sprječava da ti dalje ne napraviš kopije tog istog arta i preprodaješ ih dalje kao svoje. Kako će Flipper znati, i hoće li ga biti briga uopće, tko je autor istoga. Njemu se art sviđa, misli da je jedinstven jer si mu ga ti prodao, a ti napravio još 10 kopija istoga i prodavao ih dalje. Ono gdje ja sad nisam upućen - misliš li da blockchain može u potpunosti riješiti takav problem?

Vidim da je gore vec netko spomenuo Veve i mogu potvrditi da se tu moze okrenuti jako fina lova. Na zalost postaje sve teze i teze jer ima hrpa korisnika, ima cheatera koji koriste botove i imamo veliki handicap sto zivimo daleko od njihovih servera koji su u Virginiji pa nam je visok ping i samim time sanse da se ulovi drop kada timer dodje do 0 su jos manje. Ja sam Veve otkrio negdje u 3cem mjesecu i da sam bio pametniji tj. da sam imao vise vjere u cijelu platformu mogao sam doslovno imati milione unutra ali nema veze. Znam da sve zanimaju cifre pa cu napisati, ulozio sam u pocetku 120usd, dobivao na dropovima, to flipao, nesto cuvam itd. i trenutna vrijednost vaulta mi je cca 20k usd. Nije malo ali da sam bio pametan pa cuvao neke stvari sada bi jos mogao dodati jednu nulu na tu cifru. Trenutno se iz same Veve platforme ne mogu vaditi novci sto je u planu ali postoje grupe na FB preko kojih se gemovi mogu prodavati po nesto nizem tecaju (varira 0.6 - 0.7). Ja sam vec par puta izvadio po 200-300usd tako da to funkcionira.

blade Ja napravim neki digital art, stavim ga iza nekog sistema plaćanja, ti znaš da sam ja dobar artista i kupiš od mene za 5 dolara isti taj art. Na njemu može postojati neki digitalni zapis. Što tebe i kako sprječava da ti dalje ne napraviš kopije tog istog arta i preprodaješ ih dalje kao svoje.

Zanimljvo baš, ima milijardu problema. Pretpostavljam da će s digitalnim artom to funkcionirati kao i sad na Twitteru. Ako si prodao svoj NFT, Twitter dobiva povratnu informaciju s blockchaina i gubiš šesterokut. Šesterokut može biti bilo što, veliki checkmark pokraj itema, obavijest o vlasništvu... E sad, Flipper u ovoj priči može kupiti art s neke fejk trgovine i zajebat se, a može kupiti s neke relevantne trgovine koja će ga informirati o vlasništvu i da bude siguran da je on vlasnik.

blade Ono gdje ja sad nisam upućen - misliš li da blockchain može u potpunosti riješiti takav problem?

Ne mislim, nemam pojma. Alternativa su serveri koje može kontrolirat njegov vlasnik, vlast, bilo tko. Blockchain je decentraliziran, a jedinstveni zapis na njemu nije podložan manipulaciji. Ako se već ide u kontrolu vlasništva nad digitalnim sadržajem, blockchain je ključ.

Makar, meni je uopće glupa i odbojna ta ideja da mu jedina svrha mora biti zarada i preprodaja. Bitnija mi je ideja dokazivanja vlasništva nad nečim, bilo čim

Hvala što si umjesto mene odgovorio zašto ne volim NFT.

Ako netko u NFT-e ulazi s idejom napretka digitalnih prava, ulazi s krivim razlogom. NFT nije ništa drugo nego kupovina potvrde da si vlasnik nečega. To za sobom povlači niz problema.

1. Najčešće kupuješ nešto što možeš dobiti sljedećim načinom: desni klik --> "Open as image".
              2. Bilo tko može uzeti neku sliku, mintati NFT i reći: "Aha! Ja sam sada vlasnik ovoga!" Autori ne dobivaju ništa i događa se virtualna krađa. Trenutno i postoji ogromni ustanak na DeviantArtu zbog toga što se niz radova doslovno krade na način da se pretvaraju u NFT.
              3. Cijena je visoka zbog nečega što je na rubu lažnog marketinga. Ona ovisi o povijesti prodaje, što znači da novonastali NFT nema nikakvu vrijednost. Stoga oni koji mintaju NFT najčešće otvaraju alternativne wallete preko kojih kupuju NFT za lude novce. Onda na te novce nadodaju još malo i ponovno kupe te NFT odjednom vrijedi nekoliko tisuća dolara i prodaju ih naivcima koji misle da kupuju nešto vrijedno. Takvo što se ne može provjeravati jer je blockchain decentraliziran.
              4. Sve što se napravi s NFT-om, može se izvesti bez njega. NFT nije revolucija, samo dodatan sloj na kojemu se pokušava brzo zaraditi.
              5. Energetska potrošnja i učinak na okoliš izradom samo jednog NFT-a je toliko visoka da radi ogromnu štetu. Sada na to treba nadodati da nije riječ o jednom, nego o više. Treba nadodati i same transakcije u igru. Financiranjem ovakvih praksi direktno se pridonosi globalnom zatopljenju.

Ovo što izvode danas s NFT-om su odvratne gadarije, ali onda realno moraš mrzit i novac s kojim se plaćaju druge i financiraju teroristički napadi. Ok, ne voli ga nitko, svi bismo voljeli da možemo bez njega. Ono što ja želim reći da NFT kao nezamjenjivi token u blockchainu nisu digitalni artovi na internetu.

NFT je samo jedinstveni zapis u blockchainu koji se danas popularno koristi za totalno glupu stvar. Fico je iznad napisao da sve što se napravi s NFT-om se može napraviti i bez njega, što nije istina, jer ne postoji sigurniji i bolji način za posjedovanje nečega na internetu te općenito dokazivanje njegovog vlasništva.

Meni je sad teško uopće zamisliti njihovu svrhu u budućnosti jer nisam dovoljno maštovit, ali vidim im svrhu u legalnim ugovorima, financijama, kao sredstvo identifikacije, autorizacije...

U igrama, posebno online igrama vidim im svrhu u virtualnim ekonomijama. Virtualna valuta ili item ne mora se nužno prodavati kao mikrotransakcija, ali NFT zapis bi onemogućio hakiranje novih sredstava.

Fico nergetska potrošnja i učinak na okoliš izradom samo jednog NFT-a je toliko visoka da radi ogromnu štetu.

Ovo je realno najveća prepreka, koja nije nerješiva. Već se najavljuju efektivniji oblici majnanja, pronalaze se načini stavljanja više tokena u jedan blok i ovo je gotovo sigurno segment koji će značajno napredovat u budućnosti.

Fenix Ovo što izvode danas s NFT-om su odvratne gadarije, ali onda realno moraš mrzit i novac s kojim se plaćaju druge i financiraju teroristički napadi. Ono što ja želim reći da NFT kao nezamjenjivi token u blockchainu nisu digitalni artovi na internetu.

Pa ne podržavam ni to, no nalazimo se u situaciji gdje sami možemo regulirati hoće li se omogućiti još jedna takva praksa ili ne. Kada već imamo tu mogućnost, zašto ju ne iskoristiti i spriječiti iskorištavanje tuđih radova.

NFT je samo jedinstveni zapis u blockchainu koji se danas popularno koristi za totalno glupu stvar. Fico je iznad napisao da sve što se napravi s NFT-om se može napraviti i bez njega, što nije istina, jer ne postoji sigurniji i bolji način za posjedovanje nečega na internetu te općenito dokazivanje njegovog vlasništva.

Postoji puno sigurniji način, izdavanjem računa na tvoju kupovinu. NFT je zapis na nereguliranom sustavu. Jedini način da se pravno prihvati vrijednost takvih kupovina je da se blockchain regulira. No to onda ide kontra ideje blockchaina kao decentraliziranog sustava. Mislim da nije realistično očekivati da se nešto pravno prihvati bez da postoje uređena pravila (oporezivanje mi prvo pada na pamet).

Meni je sad teško uopće zamisliti njihovu svrhu u budućnosti jer nisam dovoljno maštovit, ali vidim im svrhu u legalnim ugovorima, financijama, kao sredstvo identifikacije, autorizacije...

E sad, stvar je u tome što ni oni koji zagovaraju NFT-e nemaju mašte da zamisle njihovu svrhu. Tu nema dugoročnog plana, samo brza zarada dok ljudi još nisu prokužili da je riječ o lažnom podizanju vrijednosti.

U igrama, posebno online igrama vidim im svrhu u virtualnim ekonomijama. Virtualna valuta ili item ne mora se nužno prodavati kao mikrotransakcija, ali NFT zapis bi onemogućio hakiranje novih sredstava.

Ubacivanje NFT-a u igre imao bi ogroman negativan utjecaj na daljnji razvoj industrije. Mikrotransakcije su same po sebi već uzrokovale dovoljno štete, no zamisli svijet u kojemu možeš biti vlasnik svog jedinstvenog skina i onda ga možeš nekome prodati. Sada zamisli koliko bi ljudi kupovalo igre koje to omogućuju samo da bi zaradili na trgovini NFT-a, ne da bi ih zapravo igrali. Onda uzmi u obzir prodajne rezultate koji diktiraju smjer industrije. Na kraju dobiješ sve veću i veću dominaciju igara koje imaju virtualne ekonomije sa sve manjim naglaskom na kvalitetu igre koja postaje posve sporedna i gotovo nebitna stavka.

Ponovno, ne vidim ništa što NFT radi, a da se već ne radi ili ne može raditi bez NFT-a. Onaj jadan pokušaj sa Stalkerom 2 je odličan primjer toga kako se NFT gura u nešto što se već sad radi bez NFT-a.

Fenix Ovo je realno najveća prepreka, koja nije nerješiva. Već se najavljuju efektivniji oblici majnanja, pronalaze se načini stavljanja više tokena u jedan blok i ovo je gotovo sigurno segment koji će značajno napredovat u budućnosti.

Ako se ne varam, najavljuju se već jako dugo, no od toga ništa. Prvi bi trebao biti Etherium pa ćemo vidjeti kako će im to proći. Ako uopće i stvarno pokušaju.

Fico tu se sada sudaraju idelogije. Ti sa svojim socijalističkim stavovima (ne mislim pritom ništa loše u trumpvoskom stilu) ne možeš prihvatiti ideju slobodnog tržišta, pa tako i nečega što ne može netko regulirati. A to su kriptovalute i sada NFT-ovi i sve na blockchainu. Blockchainove nema smisla regulirati niti ih se može regulirati. Nešto što je neizmjenjivi zapis u njemu je neizmjenjivi zapis u njemu.

Fico E sad, stvar je u tome što ni oni koji zagovaraju NFT-e nemaju mašte da zamisle njihovu svrhu. Tu nema dugoročnog plana, samo brza zarada dok ljudi još nisu prokužili da je riječ o lažnom podizanju vrijednosti.

Tehnologija je stvorena i sada je na ljudima da odluče što žele i mogu s njom. Nije stvorena s primarnom namjerom mešetarenja maglom. Ni kreator mrežnog protokola u prošlom stoljeću nije mogao danas zamisliti da će se na temelju toga danas voditi terorističke čelije itd.

A što se tiče igara, tu ponovno odbijaš gledati širu sliku i spominješ mikrotransakcije na koje se nisam referirao. Nisam dugo igrao MMO-ove, ali ako sada imaš ekonomiju na serveru koja broji jednu valutu, recimo drvo, onda se može iskoristiti blockchan i, karikiram, ubaciti sto tisuća NFT-ova po komadu drva i imaš jedinstvenu ekonomiju. Koju može kontrolirati developer inflacijom, ali i ne mora.

Glupo mi je odbaciti čitavu jednu tehnologiju jer ona, eto, može kreirati sustav u igrama poput ovoga koji si opisao. Čisto da kontriram, može se kreirati i bez NFT-ova. Sve negativnosti koje si opisao koje mogu nastati kao nusprodukt NFT-a, mogu nastati i bez NFT-a.

Fenix tu se sada sudaraju idelogije. Ti sa svojim socijalističkim stavovima (ne mislim pritom ništa loše u trumpvoskom stilu) ne možeš prihvatiti ideju slobodnog tržišta, pa tako i nečega što ne može netko regulirati. A to su kriptovalute i sada NFT-ovi i sve na blockchainu. Blockchainove nema smisla regulirati niti ih se može regulirati. Nešto što je neizmjenjivi zapis u njemu je neizmjenjivi zapis u njemu.

Ako išta, mislim da ovo uopće nije do ideologije, nego mi nije jasno kako na globalnoj razini implementirati sustav koji izbjegava bilo kakvo oporezivanje i koji zaobilazi zakone država ili u širem slučaju federacija, primjerice na području EU. Na koji način ćeš dobiti konkretnu potvrdu da si ti vlasnik nečega. Zapis u blockchainu je samo zapis da nešto postoji, ne da si ti vlasnik. Ono što se tebi izdaje je "potvrda" koja govori da si ti vlasnik nečega, no ti nisi vlasnik jer ti ta potvrda neće proći ni na kojem sudu. Ja mogu napisati na papirić da je osoba koja ima ovaj papirić vlasnik Kraša i prodati ti za 5kn. Onda to knjižim kao prodaju jednog papirića. To te ne čini vlasnikom Kraša.

Također, ako nemaš regulaciju, kako ćeš onda spriječiti da se događa upravo ovo što se događa s krađom tuđih autorskih radova? Možemo mi govoriti koliko god želimo da je to glupi način primjene NFT-a, no i dalje je prisutan i trenutačno dominantan.

A što se tiče igara, tu ponovno odbijaš gledati širu sliku i spominješ mikrotransakcije na koje se nisam referirao. Nisam dugo igrao MMO-ove, ali ako sada imaš ekonomiju na serveru koja broji jednu valutu, recimo drvo, onda se može iskoristiti blockchan i, karikiram, ubaciti sto tisuća NFT-ova po komadu drva i imaš jedinstvenu ekonomiju. Koju može kontrolirati developer inflacijom, ali i ne mora.

MMO naslovi već sada imaju svoje ekonomije koje se reguliraju ili od strane developera ili od strane igrača. Baci oko na EVE Online i na Ashes of Creation. Mislim da je baš Runescape nedavno imao probleme s inflacijom. Sve se to već sada radi bez NFT-a.

Ja uopće ne odbacujem tehnologiju, blockchain ima ogroman potencijal kao i poprilično velike probleme, no NFT je jedna od primjena blockchaina za koji ne vidim ništa pozitivno kada se stavi na vagu s negativnim.

Puno se koristi riječ vlasništvo, iako NFT ne daje vlasništvo ni nad čime. Jako dobar je onaj primjer iz "trgovine", tj. kupovina NFT-a je kao da kupite račun na kojem piše da je osoba X kupila bananu. Vi ste vlasnik potvrde o banani, ali ne i same banane i nemate nikakva potraživanja prema čovjeku koji je istu kupio.

Ono što mene zanima, u kontekstu ovoga što Fenix priča, zašto se onda u samom startu NFT ne koristi kao potvrda o vlasništvu? Uzmimo kao primjer bilo koji onaj monkey art. Zašto ne postoji odmah zapis da je vlasnik NFT-a vlasnik samog arta i da se time namiri u konačnici autor? Ako je odgovor: jer bilo tko može kliknut na print screen i uzet taj isti art sebi kako god i plasirati ga kao svoj NFT, zar ne bi to trebalo biti još lakše utuživo? Jer postoji zapis o osobi koja je "ukrala" spomenuti art.

blade Vi ste vlasnik potvrde o banani, ali ne i same banane i nemate nikakva potraživanja prema čovjeku koji je istu kupio.

Fico Zapis u blockchainu je samo zapis da nešto postoji, ne da si ti vlasnik. Ono što se tebi izdaje je "potvrda" koja govori da si ti vlasnik nečega, no ti nisi vlasnik jer ti ta potvrda neće proći ni na kojem sudu. Ja mogu napisati na papirić da je osoba koja ima ovaj papirić vlasnik Kraša i prodati ti za 5kn. Onda to knjižim kao prodaju jednog papirića. To te ne čini vlasnikom Kraša.

Evo, Bladimire, na isto smo ciljali u takoreći isto vrijeme. 😄

Slažem se da je bolje NFT opisati kao potvrdu, odnosno ima više smisla. Ali problematiku koju ste pokrenuli možete primijeniti i na prave stvari. Dokaži ti nekome da je onaj TV u dnevnoj zaista tvoj. Ako imaš račun/potvrdu, tvoj je.

Glupo mi je uopće polemizirati na primjeru jpegova, posebno jer je i meni osobno besmisleno. Ponavljam još jednom, NFT-ovi nisu digitalna umjetnost niti opravdavam korištenje tokena u tu svrhu, posebno ne u ovakvom obliku.

Fico Ja mogu napisati na papirić da je osoba koja ima ovaj papirić vlasnik Kraša i prodati ti za 5kn. Onda to knjižim kao prodaju jednog papirića. To te ne čini vlasnikom Kraša.

Ne možeš, jer u stvarnom svijetu postoje registri kao potvrda vlasništva. Ovdje je njemu ekvivalent blockhain. Pretpostavljam da bi se pitanje potvrda vlasništva kompanija rješavalo u nekoj sinergiji tog dvoje. Ako bi se tehnologija uopće kretala u tom smjeru, jer digitalno nije imaginarno (preporučam pročitati Sapiens: kratka povijest čovječanstva od Hararija na tu temu, meni je kompletno promijenila neka viđenja).

EDIT:

Fico Možemo mi govoriti koliko god želimo da je to glupi način primjene NFT-a, no i dalje je prisutan i trenutačno dominantan.

I tu povlačim crtu i smatram da je ova rasprava dalje besmislena. Isto možeš primijeniti i na čitavi internet kao takav.

Fenix Dokaži ti nekome da je onaj TV u dnevnoj zaista tvoj. Ako imaš račun/potvrdu, tvoj je.

To je upravo to na što i ciljam! 😄 Imaš račun/potvrdu izdanu sukladno zakonima države ili čega već gdje je izdan. Blockchain nije zamišljen kao mjesto za regulaciju. U njemu je zapisano da nešto postoji, a ta potvrda koju ti dobiješ kupovinom nečega ne znači ništa više nego da na njoj piše: "Flipper je xdečkić".

Ne možeš, jer u stvarnom svijetu postoje registri kao potvrda vlasništva.

E vidiš, ali mogu. Ima i konkretan primjer koji se vrti dosta često. Ti možeš kupiti zvijezdu. Nije kako zvuči jer ne kupuješ zvijezdu. Kupuješ fensi paket s fensi papirom na kojem fensi slovima piše da si ti vlasnik te i te zvijezde! Međutim, ti si samo vlasnik tog fensi papira, ne i zvijezde.

U digitalnom itemu imaš kod koji je povezan direktno sa zapisom na blockhainu. Ti ustvari potežeš raspravu ima li smisla uopće posjedovati išta što nije fizičko i opipljivo.

Fenix Dokaži ti nekome da je onaj TV u dnevnoj zaista tvoj. Ako imaš račun/potvrdu, tvoj je.

Ali po tome nikada nikome ne bi bile vraćene ukradene pokretnine jer ljudi nemaju potvrdu o istima. Svjedoci, slike, tv manual, izvod računa s banke, postoji mnogo načina na koje možeš dokazati da je neka pokretnina tvoja.

Fenix Povezano je, naravno, razumijem to, no ja i dalje ne vidim kako možeš takvo što pravno dokazati ako nužno ne reguliraš blockchain. I opet, kako će to riješiti problem krađe tuđih radova. Ako se može na nečemu jednostavnom poput slike, sigurno će se moći i na drugim stvarima.

I možda sam se ja krivo izrazio ili nisi shvatio na što sam ciljao, ali nije mi ideja bila uopće oko fizičkog i opipljivog. I tu bi se svakako mogla povući rasprava, pogotovo u kontekstu digitalnih igara, no ja sam mislio na ovo. Postoje tvrtke koje prate zapise zvijezda i kada ti kažu da možeš kupiti zvijezdu ili ju imenovati, ti dobiješ papirić na kojemu točno piše da se ta zvijezda zove tako i tako ili ti čestitaju da si vlasnik zvijezde. No nigdje drugdje to nije zabilježeno. To se knjiži kao prodaja paketa za bla bla, kako već. To je fora poklon. Kao da kupiš nekome majicu s likom iz neke serije ili pornića ili igre. Na to sam ciljao.

blade super argument, ali ja sam se malo pogubio o čemu ovdje pričamo. Odnosno ne kužim što pokušavate argumentirati.

Vlasništvo nad fizičkim možeš dokazati na načine koje si opisao, a vlasništvo nad digitalnim jedinstvenim zapisom na blockchainu koji je povezan s e-walletom.

Kako dokazati vlasništvo nad jpegom? Tu uopće ne znam što bi odgovorio. Bolje mi je pitanje zašto bi itko uopće dokazivao, apsurdno mi je to i čitavo tržište digitalnih jpegova što govorim od početka rasprave. To je tržište zasnovano na ljudskoj gluposti i to je ustvari ono što mrzimo i ne volimo. Koliku vrijednost ikome uopće može imati nešto što postaje nešto drugo izmjenom samo jednog piksela?

causasui
                                Osobno se ne planiram ni na koji način pridružiti NFT zajednici jer ne vjerujem u prazne digitalne valute i umjetnu vrijednost. Kad god se netko obogati s druge strane netko gladuje. Ne želim da se preko mojih leđa negdje na drugoj strani svijeta događaju tragedije. Svi možemo skloniti pogled i ignorirati što se događa, kao što su ignorirali stanje prije financijskog kolapsa 2007.
                                Granice u NFT sadržaju se polako brišu i pitanje je samo koliko će ljudi daleko ići s tim.

@Fenix ovo ti potpuno objašnjava zašto osobno prezirem NFT u trenutnom obliku.

Dinamit je izumljen od pacifista kao sredstvo sa kojim će se olakšati građenje tunela, Televizija je izumljena u svrhu edukacije
                                Svi znamo kako je to završilo right? Blockchain tehnologija izumljena za potencijalno dobre svrhe. Kočnice nisu postavljenje i ne bih se čudio da jednog dana ta ista tehnologija bude korištena za promoviranje nasilja ili nedaj boze financiranja terorizma.

Jebeš jednu pozitivnu stranu kad imaš milijun negativnih. Nije problem u tehnologiji. Problem je u ljudima.