Fenix Ovo što izvode danas s NFT-om su odvratne gadarije, ali onda realno moraš mrzit i novac s kojim se plaćaju druge i financiraju teroristički napadi. Ono što ja želim reći da NFT kao nezamjenjivi token u blockchainu nisu digitalni artovi na internetu.
Pa ne podržavam ni to, no nalazimo se u situaciji gdje sami možemo regulirati hoće li se omogućiti još jedna takva praksa ili ne. Kada već imamo tu mogućnost, zašto ju ne iskoristiti i spriječiti iskorištavanje tuđih radova.
NFT je samo jedinstveni zapis u blockchainu koji se danas popularno koristi za totalno glupu stvar. Fico je iznad napisao da sve što se napravi s NFT-om se može napraviti i bez njega, što nije istina, jer ne postoji sigurniji i bolji način za posjedovanje nečega na internetu te općenito dokazivanje njegovog vlasništva.
Postoji puno sigurniji način, izdavanjem računa na tvoju kupovinu. NFT je zapis na nereguliranom sustavu. Jedini način da se pravno prihvati vrijednost takvih kupovina je da se blockchain regulira. No to onda ide kontra ideje blockchaina kao decentraliziranog sustava. Mislim da nije realistično očekivati da se nešto pravno prihvati bez da postoje uređena pravila (oporezivanje mi prvo pada na pamet).
Meni je sad teško uopće zamisliti njihovu svrhu u budućnosti jer nisam dovoljno maštovit, ali vidim im svrhu u legalnim ugovorima, financijama, kao sredstvo identifikacije, autorizacije...
E sad, stvar je u tome što ni oni koji zagovaraju NFT-e nemaju mašte da zamisle njihovu svrhu. Tu nema dugoročnog plana, samo brza zarada dok ljudi još nisu prokužili da je riječ o lažnom podizanju vrijednosti.
U igrama, posebno online igrama vidim im svrhu u virtualnim ekonomijama. Virtualna valuta ili item ne mora se nužno prodavati kao mikrotransakcija, ali NFT zapis bi onemogućio hakiranje novih sredstava.
Ubacivanje NFT-a u igre imao bi ogroman negativan utjecaj na daljnji razvoj industrije. Mikrotransakcije su same po sebi već uzrokovale dovoljno štete, no zamisli svijet u kojemu možeš biti vlasnik svog jedinstvenog skina i onda ga možeš nekome prodati. Sada zamisli koliko bi ljudi kupovalo igre koje to omogućuju samo da bi zaradili na trgovini NFT-a, ne da bi ih zapravo igrali. Onda uzmi u obzir prodajne rezultate koji diktiraju smjer industrije. Na kraju dobiješ sve veću i veću dominaciju igara koje imaju virtualne ekonomije sa sve manjim naglaskom na kvalitetu igre koja postaje posve sporedna i gotovo nebitna stavka.
Ponovno, ne vidim ništa što NFT radi, a da se već ne radi ili ne može raditi bez NFT-a. Onaj jadan pokušaj sa Stalkerom 2 je odličan primjer toga kako se NFT gura u nešto što se već sad radi bez NFT-a.
Fenix Ovo je realno najveća prepreka, koja nije nerješiva. Već se najavljuju efektivniji oblici majnanja, pronalaze se načini stavljanja više tokena u jedan blok i ovo je gotovo sigurno segment koji će značajno napredovat u budućnosti.
Ako se ne varam, najavljuju se već jako dugo, no od toga ništa. Prvi bi trebao biti Etherium pa ćemo vidjeti kako će im to proći. Ako uopće i stvarno pokušaju.