Slažem se da je bolje NFT opisati kao potvrdu, odnosno ima više smisla. Ali problematiku koju ste pokrenuli možete primijeniti i na prave stvari. Dokaži ti nekome da je onaj TV u dnevnoj zaista tvoj. Ako imaš račun/potvrdu, tvoj je.
Glupo mi je uopće polemizirati na primjeru jpegova, posebno jer je i meni osobno besmisleno. Ponavljam još jednom, NFT-ovi nisu digitalna umjetnost niti opravdavam korištenje tokena u tu svrhu, posebno ne u ovakvom obliku.
Fico Ja mogu napisati na papirić da je osoba koja ima ovaj papirić vlasnik Kraša i prodati ti za 5kn. Onda to knjižim kao prodaju jednog papirića. To te ne čini vlasnikom Kraša.
Ne možeš, jer u stvarnom svijetu postoje registri kao potvrda vlasništva. Ovdje je njemu ekvivalent blockhain. Pretpostavljam da bi se pitanje potvrda vlasništva kompanija rješavalo u nekoj sinergiji tog dvoje. Ako bi se tehnologija uopće kretala u tom smjeru, jer digitalno nije imaginarno (preporučam pročitati Sapiens: kratka povijest čovječanstva od Hararija na tu temu, meni je kompletno promijenila neka viđenja).
EDIT:
Fico Možemo mi govoriti koliko god želimo da je to glupi način primjene NFT-a, no i dalje je prisutan i trenutačno dominantan.
I tu povlačim crtu i smatram da je ova rasprava dalje besmislena. Isto možeš primijeniti i na čitavi internet kao takav.