TITANXIS ja sam kamper, ne pricam puno, ali sve vidim i sve cujem

gusterko mora se okretat lova, inace djabe sve

fensisuperstar

Odličan video. Skoro da me natjera da kupim jedan u nadi da ću pronaći naivca koji će ga kupiti od mene.

Reći ću vam ono što sam rekao kad je Bitcoin bio par dolara: "Manite se ćorava posla, nikad od toga neće biti ništa."

Flipper poanta priče je i da ako godinama ustraješ u nekoj gluposti, da će uspjeh naići na ovaj ili onaj način. Ima moj respect

A što se tiče samih NFT-ova, dajte mi neke argumente zašto ih mrzite osim zato što ih je popularno mrziti. Nisu mikrotransakcije u igrama jedini način njihove implementacije, niti su ove debilane sa prodavanjem slika ono što donosi budućnost.

Čovjećanstvo će u budućnosti na neki način morati riješiti problematiku vlasništva digitalnog sadržaja. Bilo to pod NFT imenom ili pod nekim drugim, funkcionirat će na sličan način, jedinstvenim zapisom na decentraliziranom blockchainu. Barem se nadam

Ubij me odma što se nisam ja toga sjetio ranije. Inače, ne zajebavam se kada mislim da možda treba uzjahati ovaj početni val dok ima dovoljno budala koja će otkupiti od tebe neki nft i dok im vrijednost ide gore. Prsnut će taj bubble, al nije se još ni napuhao.

@Fenix

ali ovo uopće ne rješava pitanje vlasništva, dapače, ovo radi još veći problem po tom pitanju. Intelektualno vlasništvo na internetu se da zaštiti ako znaš što radiš. Imao sam sam jednom disertaciju s profesoricom autorskog prava na temu korištenja likova iz lotr-a na stranicama online kasina koja je bila dobar prikaz toga kako su se vlasnici prava na likove obranili. Ovo stvara samo veći problem i potencijalne sporove jer sam gotovo siguran da će vlasnici NFT-a tvrditi da su vlasnici sadržaja, iako nisu.

Dajte onda prijedloge što da radim? Jer i ja bih se opario. Da hvatam u teglice svoje prdce i vodim zapise kakav je koji bio? Ono, podmukli tihomir, preko govneta, na prazna crijeva i sl? Treba uzet pare.

blade to su stvari koje će se rješavati u hodu. Poanta je da se NEKAKO treba zaštititi, a to će se dogoditi na ovaj ili onaj način. Nisam pravnik i nemam pojma o tome, ali LotR pokriva zaštitni znak. Pronaći će se rješenje kako će koegzistirati ta dva svijeta. Zvalo se rješenje NFT ili nekako drugačije, bit će na blockchainu.

Twitter je mrtvo govno koje treba raketirat nuklearkama

ali,

valja proučit kako to ide s NFT-ima, da vidimo da li se okrenut ikakva parica

Fenix

Da se razumijemo, ja ih osobno ne mrzim. Kao što ne mrzim nikoga tko je pronašao način za obogatiti se, pogotovo na budalama. Mrzit ću prije sebe što mi nikad nije neka ideja pala na pamet. Ali mislim da si djelomično i dao odgovor na ovo pitanje zašto ih mrzimo. Zato jer su trenutno oni tvorevina koja ne osigurava ništa. Nije korisna za pravog autora digitalnog sadržaja, osim ako nije kao u slučaju Castlevanie autor i taj koji je prodavao NFT, niti je sadržaj time zaštićen kod kupca NFT-a, niti je to osiguranje za autora. Trenutno je problem što ljudi ne znaju još što kupuju kad kupuju NFT, što ih kupuju u nadi preprodaje ili da budu dio nekog ekskluzivnog kruga ljudi koji su vlasnici NFT-a.

Pitanja zaštite digitalnog sadržaja postoje već sada. Jesu li kvalitetno regulirana? Apsolutno ne. Encrypting, watermarking, prijava patenta su samo neki od oblika zaštite, a dobro znamo da se u osnovi ona krše svaki dan. Meni bi stranicu na FB davno ugasili da ljudi s raznih sportskih portala prate koliko sam njihovih slika iskoristio na svom pageu. Ali, s druge strane, zaštita u nekom obliku na kojem funkcionira NFT ima svoje druge izazove. Ti kreiraš digitalni sadržaj kako bi ga podijelio s drugima. Ja, barem trenutno, ne vidim način, kako autor može digitalno istovremeno dijeliti svoj sadržaj, a da bude siguran da ga nitko drugi ne može koristiti. Uzet ću kao primjer najbazičniju stvar, neki digital art. Ja napravim neki digital art, stavim ga iza nekog sistema plaćanja, ti znaš da sam ja dobar artista i kupiš od mene za 5 dolara isti taj art. Na njemu može postojati neki digitalni zapis. Što tebe i kako sprječava da ti dalje ne napraviš kopije tog istog arta i preprodaješ ih dalje kao svoje. Kako će Flipper znati, i hoće li ga biti briga uopće, tko je autor istoga. Njemu se art sviđa, misli da je jedinstven jer si mu ga ti prodao, a ti napravio još 10 kopija istoga i prodavao ih dalje. Ono gdje ja sad nisam upućen - misliš li da blockchain može u potpunosti riješiti takav problem?

Vidim da je gore vec netko spomenuo Veve i mogu potvrditi da se tu moze okrenuti jako fina lova. Na zalost postaje sve teze i teze jer ima hrpa korisnika, ima cheatera koji koriste botove i imamo veliki handicap sto zivimo daleko od njihovih servera koji su u Virginiji pa nam je visok ping i samim time sanse da se ulovi drop kada timer dodje do 0 su jos manje. Ja sam Veve otkrio negdje u 3cem mjesecu i da sam bio pametniji tj. da sam imao vise vjere u cijelu platformu mogao sam doslovno imati milione unutra ali nema veze. Znam da sve zanimaju cifre pa cu napisati, ulozio sam u pocetku 120usd, dobivao na dropovima, to flipao, nesto cuvam itd. i trenutna vrijednost vaulta mi je cca 20k usd. Nije malo ali da sam bio pametan pa cuvao neke stvari sada bi jos mogao dodati jednu nulu na tu cifru. Trenutno se iz same Veve platforme ne mogu vaditi novci sto je u planu ali postoje grupe na FB preko kojih se gemovi mogu prodavati po nesto nizem tecaju (varira 0.6 - 0.7). Ja sam vec par puta izvadio po 200-300usd tako da to funkcionira.

blade Ja napravim neki digital art, stavim ga iza nekog sistema plaćanja, ti znaš da sam ja dobar artista i kupiš od mene za 5 dolara isti taj art. Na njemu može postojati neki digitalni zapis. Što tebe i kako sprječava da ti dalje ne napraviš kopije tog istog arta i preprodaješ ih dalje kao svoje.

Zanimljvo baš, ima milijardu problema. Pretpostavljam da će s digitalnim artom to funkcionirati kao i sad na Twitteru. Ako si prodao svoj NFT, Twitter dobiva povratnu informaciju s blockchaina i gubiš šesterokut. Šesterokut može biti bilo što, veliki checkmark pokraj itema, obavijest o vlasništvu... E sad, Flipper u ovoj priči može kupiti art s neke fejk trgovine i zajebat se, a može kupiti s neke relevantne trgovine koja će ga informirati o vlasništvu i da bude siguran da je on vlasnik.

blade Ono gdje ja sad nisam upućen - misliš li da blockchain može u potpunosti riješiti takav problem?

Ne mislim, nemam pojma. Alternativa su serveri koje može kontrolirat njegov vlasnik, vlast, bilo tko. Blockchain je decentraliziran, a jedinstveni zapis na njemu nije podložan manipulaciji. Ako se već ide u kontrolu vlasništva nad digitalnim sadržajem, blockchain je ključ.

Makar, meni je uopće glupa i odbojna ta ideja da mu jedina svrha mora biti zarada i preprodaja. Bitnija mi je ideja dokazivanja vlasništva nad nečim, bilo čim