Fenix
Da se razumijemo, ja ih osobno ne mrzim. Kao što ne mrzim nikoga tko je pronašao način za obogatiti se, pogotovo na budalama. Mrzit ću prije sebe što mi nikad nije neka ideja pala na pamet. Ali mislim da si djelomično i dao odgovor na ovo pitanje zašto ih mrzimo. Zato jer su trenutno oni tvorevina koja ne osigurava ništa. Nije korisna za pravog autora digitalnog sadržaja, osim ako nije kao u slučaju Castlevanie autor i taj koji je prodavao NFT, niti je sadržaj time zaštićen kod kupca NFT-a, niti je to osiguranje za autora. Trenutno je problem što ljudi ne znaju još što kupuju kad kupuju NFT, što ih kupuju u nadi preprodaje ili da budu dio nekog ekskluzivnog kruga ljudi koji su vlasnici NFT-a.
Pitanja zaštite digitalnog sadržaja postoje već sada. Jesu li kvalitetno regulirana? Apsolutno ne. Encrypting, watermarking, prijava patenta su samo neki od oblika zaštite, a dobro znamo da se u osnovi ona krše svaki dan. Meni bi stranicu na FB davno ugasili da ljudi s raznih sportskih portala prate koliko sam njihovih slika iskoristio na svom pageu. Ali, s druge strane, zaštita u nekom obliku na kojem funkcionira NFT ima svoje druge izazove. Ti kreiraš digitalni sadržaj kako bi ga podijelio s drugima. Ja, barem trenutno, ne vidim način, kako autor može digitalno istovremeno dijeliti svoj sadržaj, a da bude siguran da ga nitko drugi ne može koristiti. Uzet ću kao primjer najbazičniju stvar, neki digital art. Ja napravim neki digital art, stavim ga iza nekog sistema plaćanja, ti znaš da sam ja dobar artista i kupiš od mene za 5 dolara isti taj art. Na njemu može postojati neki digitalni zapis. Što tebe i kako sprječava da ti dalje ne napraviš kopije tog istog arta i preprodaješ ih dalje kao svoje. Kako će Flipper znati, i hoće li ga biti briga uopće, tko je autor istoga. Njemu se art sviđa, misli da je jedinstven jer si mu ga ti prodao, a ti napravio još 10 kopija istoga i prodavao ih dalje. Ono gdje ja sad nisam upućen - misliš li da blockchain može u potpunosti riješiti takav problem?