Uzeo sam si vremena kako bih uopće složio odgovor jer sam htio da bude napisan hladne glave. Mislim da je najbolje započeti iskrenošću, stoga ću i biti iskren. Osobno sam protiv toga da se vratiš na forum. Vidim da je to suprotno mišljenje od onoga koje prevladava u temi, ali ne želim se pretvarati ili skrivati što imam za reći, već želim biti jasan i direktan.
Vidjeli smo se par puta uživo i rekao bih da smo stvarno fino popričali. Zbog toga mi je zaokret u tvojem ponašanju i bio čudan. Pretpostavio sam da je riječ o nekim problemima i jako mi je žao čuti što je pretpostavka bila točna. Nadam se da su stvari sada bolje i da će nastaviti u dobrom smjeru.
Kada su krenuli ispadi na forumu, zagovarao sam ležerniji pristup baš zbog toga što sam te znao uživo i nisam uopće dobio dojam da si takva osoba kakvom se predstavljaš na forumu, tim više što je to bio stvarno veliki zaokret od tvoje ranije persone. Štoviše, često sam te i branio, pronalazio pozitive u trenucima kada bi se primirio, čak sam se i priključio u određenim raspravama u kojima se vidjelo i da si ti provocirao, ali da su provokacije s druge strane bile brojnije, sve s namjerom da ne eskalira i da se pretvori u raspravu. Kao što sam rekao, nisam vjerovao da je to raspoloženje koje će potrajati godinama.
Moderiranje na forumu i općenito vođenje rasprava me naučilo da imam debelu kožu. Puno toga toleriram i puno loših riječi samo odbacim jer ih ne smatram vrijednima pažnje. Ipak, koliko god sada zvučim sebično, razočaran sam što je tvoja isprika došla u obliku jedne rečenice. Iza toga stoji jednostavan razlog. Punih si godinu dana nakon zabrane vodio aktivnu kampanju na društvenim mrežama protiv portala i ljudi koji su svoje slobodno vrijeme žrtvovali kako bi izbacivali kvalitetan sadržaj zajednici koja ih prati. Razočaran sam i što si se u tih godinu dana osvrtao i na mene, pridavajući mi svakakve epitete poput štakora i Megatame. Odlučio si van foruma voditi osobni napad na moderaciju foruma koja je samo radila svoj posao i to nakon što sam toliko dugo zazivao da te se na kazni. To se promijenilo u zadnjih pola godine što si bio na forumu, shvatio sam da do promjene neće doći. Svojim si ponašnjem zaslužio 10 permabanova, a 9 ih ti se oprostilo. To je ponašanje samo eskaliralo na društvene mreže i procurilo s foruma. Neću reći da sam uvrijeđen oko toga, već sam tužan jer imam osjećaj da sam te posve krivo procijenio. Povukao si nešto forumaško i od toga učinio od toga nešto osobno.
Možda sam u krivu i možda to samo iz mene proizlazi pretjerani cinizam, no dojam koji sam dobio iz tvoje objave je da ti je žao što si izgubio mjesto na kojemu možeš pričati o svojim hobijima, a ne da si na forum došao jer ti je žao zbog vlastitog ponašanja. I neću bježati od toga da i sam znam ponekad biti bezobrazan, možda i bahat, mislim da se to svakome dogodi, bili oni forumaški vrag ili dobrica, no ti si to ponašanje pokazivao godinama i ono je samo eskaliralo. Jednostavno ne znam odakle bi došao ovako nagli zaokret.
Stojim iza toga jer se vidjela razlika u atmosferi na forumu prije i nakon što si dobio zabranu. Aktivnost je porasla, došli su i novi članovi te bih rekao da je zdravlje rasprava unutar zajednice na jednoj visokoj razini. Da se razumijemo, nisi jedini koji je utjecao na aktivnost foruma, bilo je tu još pojedinaca, no rezanjem takvog ponašanja sam vlastitim očima svjedočio poboljšanju atmosfere na forumu. Do te mjere da je forum bez problema preživio svađe oko teških tema poput korone i cjepiva. Ne želim tvrditi da se nisi promijenio niti da ne bi funkcionirao na forumu, no osobno, svjestan toga kako je ponašanje s foruma prešlo na druga mjesta, nisam uvjeren u takav ishod.