Picek thanks. To su mi već rekli. Išao sam baš i probat i cijeli broj mi je previše, ali pola broja je idealno.
Možda uzmem jedne trail goretex, a jedne cestovne. Vidit ću još oće bit kaj za crnog petka.

Tzereen ako kreneš s trčanjem, ja ti trčim po Maksimiru i tam po kvartu pa javi ako želiš da te uputim u neke stvari da ne bi došlo do ozljeda, pogotovo ako nisi do sad trčao. Trčim od 2018. no nedavno sam uzeo trenera s kojim povremeno individualno radim i piše mi treninge tak da sam dosta toga naučio ovih godina, a pogotovo u zadnje vrijeme 😀

@Tzereen još jedna stvar koju svakako preporučam je sportski sat - ukoliko ne želiš izdvojiti previše preporučam jedan od Garmin Forerunner modela s GPS-om. Meni je sat bio zapravo glavna motivacija jer kad sam vidio kako su rezultati sve bolji to me tjeralo naprijed. Također, ono što je korisno na satu je mjerač otkucaja srca da se ne preforsiraš i ne ideš često u crvenu zonu.

Imam Garmin Fenix 6X Pro i ima opciju (mislim da to imaju i Forerunner modeli) da ti sam slaže treninge i preporuča što da radiš koji dan, vrlo korisna stvar da samo ne trčiš već da imaš i neke koristi od toga.

Picek za sad imam OPW i jako sam zadovoljan.

Možda ako se sve ovo rasplamsa, uzmem nešto ozbiljnije. Moram još vidjet oće li mi koljena moći podnijeti trčanje.

A prioritet za trošenje mi je sad na TV-u novom. I trebam još zimsku opremu za Sljeme.

8 dana kasnije

Ovaj mjesec uopće nisam trčao i danas padne PB u novoj eri. Nekad pauza očito dobro dođe, pucao sam od snage

24 dana kasnije

Otrčan danas Advent Run 10km i srušen PB za minutu i 10 sekundi. Otkad radim s trenerom te nakon što mi je nutricionistica pomogla oko prehrane u 2 mjeseca sam napredovao više nego u 2 godine kad sam samostalno trenirao.

mjesec kasnije

Kako je krenula nova godina tako se razvijaju i neke nove ambicije. Kako sada nema nekih većih utrki polako se odvijaju treninzi za proljeće, a onda krećem 06.03. s Holjevkom na 10km i 27.03. s proljetnim polumaratonom, to će biti debi na polumaratonu i na tome je sada fokus u treninzima.

Kako mi se sviđa ideja kolege @chono da pišemo na forumu treninge, budem ovdje ubacivao svoje treninge trčanja, ako nekome bude od pomoći. Pa da krenemo s ovim tjednom što je odrađeno:

Utorak

• razgibavanje i vježbe dinamičke fleksibilnosti
      • lagano 10km, pace 5;19min/km
      • intervali 8x100m na 90% snage uz resting time 3:00min između
      • istezanje

Srijeda

• rastrčavanje 40min, pace 5:28min (odrađeno 7,32km)
      • istezanje
      4 dana kasnije

Petak

• prvih 15min lagano, pace 5:35km/min
      • sljedećih 25min tempo, pace 4:35/min
      • zadjih 15min lagano, pace 5:45/min
      • ukupno odrađeno skoro 11km
      • istezanje

Nedjelja

• dužina, 16km, pace 5:40km/min
      • istezanje

@Picek
      Pa to je za profiće, a njima i tako to ne treba. Ja sad da krenem tako iz fotelje dobio bih srčani , odmah 😀
      Daj napiši nešto lakše, za početnike. Recimo kako se pokrenit i počet trčat.
      Evo konkretno za 5Km, kako, šta, tempo?

ibor4you a gle, ja nisam trener već radim s trenerom. Ako nisi do sada trčao onda će ti vjerojatno za 5km biti potrebna kombinacija trčanja i hodnja jer sumnjam da ćeš moći pretrčati 5km u komadu u bilo kojem vremenu. Kads sam kretao s trčanjem, imao sam kombinacije trčanja i hodanja i trebalo mi je jedno 2 mjeseca da uopće mogu pretrčati 2km u komadu bez da moram hodati.

• [deleted]

Ja trcim neke 2 godine i mislim da imam dost dobre rezultate s obzirom da radim malu kilometrazu godisnje zbog dvije teze ozljede.

5k - 17:37
        10k - 36:40
        half - 1:23:15

u zadnjih par mjeseci sam se vise prebacio na trail utrke i sad se pripremam za “100 milja istre” na 40km

[deleted] ovo su vrhinski rezultati, svaka čast. Ja sam krenuo s trčanjem prije 3 i pol godine, ali skroz rekreativno, znači jogging. Zadnja 3 mjeseca radim baš s trenerom i krenuo sam s malo intenzivnije s tim.

• [deleted]

• Uređivano

ibor4you skini si aplikaciju C25K 5 K trainer (couch to 5k)

odlicna aplikacija za pocetnike i da te postepeno uvede u trcanje bez riskiranja ozljeda.

ja kad sam odlucio krenut trcat, prvi trening izasao sam iz kuce i trcao nekih 7-8 km i bilo mi je skroz laganini, za tjedan dana sam se upisao u jedan atletski klub i za 2 tjedna sam trcao polumaraton (iako su mi svi govorili da ne povecavan km tako naglo)

otrcao sam taj half za 1:59 jer eto to je bio plan da bude ispod 2 sata, usao sam u cilj skroz svjez.
          2 mjeseca nakon forsiram utrke svaki tjedan, nitko ne vjeruje da se tek 2 mjeseca bavim trcanjem jer sam ostvarivao odlicne rezultate.

3 mjeseca nakon na utrci me presiječe na fibuli( kost) desne noge, nisam mogao stat na nogu, zavrsio ja hitnoj, stress fraktura, 3 tjedna na stakama bio, 5 mjeseci nisam mogao trcat. I evo i dan danas 2 godine nakon se mucim s ozljedama iako sad pametno treniram 🤣.

imam 31 godinu, prije trcanja nisam bio nesto sportski aktivan, ne pijem ne pusim, tjelesna grada mi je jednaka kenijcima dugoprugasima.

poanta svega je kreni lagano, kombiniraj trcanje hodanje u pocetku, cak i ako mislis da mozes brze bolje nemoj jer ti se moraju i misici, kosti, tetive razvit i naviknut na to nesto novo inace riskiras ozljede.

Picek Dobre patike za trčanje po asfaltu i betonu, imam stare adiddas, poderane i to je isto onako cool, ali me strah jer će se otvoriti tkanina i puknut totalno. Nešto do 400kn sa onim "aktivnim" đonom šta mi aktivira mišiće. Ove stare stvarno to mogu, osjeim i kad hodam. Ne trčim puno, ne više od 3-5 km, većinom sam na vijači za kardio, ali svejdeno, kad već imam koga pitati.

Kaiserus kopiram svoj post od prije 10ak dana iz jedne druge teme, nadam se da će pomoći 😀

Koristim isključivo NIke jer mi najviše odgovaraju, uvijek uzmem jedan broj veći od broja koji nosim za hodanje. Što se tiče Nike-a ovisi da li se baviš trčanjem rekreativno (jogging) ili amaterski (ganjaš neko vrijeme i imaš ciljane treninge). Ako si rekreativac mogu ti preporučiti Nike Pegasus 38, odlične i cjenovno prihvatljive tenisice za nekoga tko se povremeno bavi trčanjem. Osim asfalta čisto solidno podnose i makadam (tipa Maksimir). Ukoliko trčiš po šumama i neravnom terenu postoji i trail model.

Ako se trčanjem baviš intenzivnije i imaš neke ciljeve onda preporučam Nike Zoom Fly 4 (ili Fly 3, nađe se na dobrim popustima) ili ako želiš izdvojiti nešto više onda Tempo Next. Trenutno koristim Zoom Fly 3 za trčanje po Maksimiru, a za Tempo Next za trčanje po asfaltu (ne bih s njima išao u Maksimir na makadam radi AirPodova).

Za utrke (i trening prije utrke) koristim i Vaporfly Next 2 i to su najbolje tenisice za trčanje koje sam ikad imao no njih ne preporučam osim ako baš ozbiljno ciljaš na rezultat. Izuzetno su udobne i brze no na potplatu na stražnjem dijelu nemaju gumu već pjenu kako bi bile lakše tako da se dosta brže troše od Fly 3 ili Tempo Next modela.

No kako svi imamo različita stopala, moja preporuka bi bila da skeniraš stopalo i prema tome vidiš koje tenisice i broj bi ti odgovarali. Ako si iz Zagreba to možeš napraviti u Running Gateu u Vlaškoj.

Da nešto i ja napišem o trčanju iako sam zadnjih 7 mj na hiatusu.

Svatko tko tek počinje s trčanjem svakako bi trebao trčati u tenisicama za trčanje. Ne morate kupiti skupe ali već i za 400 kn možete naći okej za početak.
            Prvi treninzi bi vam se trebali bazirati trčanje + hodanje. Ako ste u nekom drugom sportu bili masu(nogomet, košarka, rukomet, biciklizam) onda ćete istrčati 5-10 km bez većih problema.
            Problem kod mnogih je što si odmah daju prevelike zalogaje. Npr. istrčati 21km ili maraton, a ne mogu 5km odraditi ispod 25 min.

Imam 32 i više manje cijeli život sam u sportu, a s trčanjem sam se počeo baviti 1.11.2011. Treniram sam bez trenera ali upijao sam sve savjete koje bi dobio, i onda napravio po svom guštu. Nisam se nikad smatrao profićem iako bi se moglo reći, da su mi najbolji rezulati više od samog amaterizma. Trčim iz ljubavi i to mi je hobi.

5k - 16:27
            10k - 34:30
            21k - 1:16:17
            Maraton - 2:48:53
            WFL Zadar - 47,3 km

Položio sam tečaj, pao mi je kamen sa srca što se toga tiče, te sam krenuo trčati sa ciljem da se vratim u kakvu takvu formu (i da smršavim). Utorak ujutro prije posla lagano 2km, a dns 2,4km. Planiram još sljedeći tjedan trčati utorak i četvrtak, a onda nakon toga uto-sri-čet. To je sve prije posla, tako da sam ograničen i sa vremenom. Vikendom planiram voziti bicikl, u nedjelju sam odvozio nekakvih 17.7km za cca 56 minuta (otprilike, ne sjećam se više, iako, nasip u ZG je bio pun)

Nakon prošlog utorka uhvatio me patelarni tendinitis iliti upala tetive u koljenu. Pauza 7-10 dana uz istezanje i jačanje kvadre, hlađenje, Voltaren krema i slično te onda povratak trčanju.