Danas sam na trčanju po Maksimiru ili na SVeticama nakon posla pa se javite ak bute tam negdje
Trčanje
- Uređivano
@Torla s obzirom da si kineziolog zanima me tvoje mišljenje vezano za rastezanje prije trčanja?
Naime, u petak sam čuo od jednog poznanika koji predaje nešto vezano za medicinu (ima veze s fizioterapijom ili tako nešto) da rastezanje prije trčanja nema smisla i argumentirao elastičnošću mišića i sl. te čak to što je pričao ima i smisla. Prije trčanja se uvijek zagrijem i rastegnem tako da je ovo nešto što mi je potpuna novost. Kaže da nakon trčanja još donekle ima smisla, ali prije nikako.
Prije aktivnosti
Dinamičko istezanje se može napraviti, statičko, po novim istraživanjima, nema svrhu.
Poslije aktivnosti...
Nova istraživanja kažu da statičko istezanje niti tada nema svrhu.
No ja ga provodim jer se tako bolje osjećam, i zagovaram ga i dalje
Sada treba vidjeti i drugačija mišljenja, istraživanja više raznoraznih znanstvenika.
Kakvo vam je mišljenje o orbitreku? U stanju sam ga nekim laganim tempom odradit do 1h, a bome osjetim kako rade kvadricepsi
yakuza_stinger imali smo ga doma no više je služio za vješanje odjeće nego vježbanje
U čemu trčiš?
btw.
Potpisujem kineziologa, suhoparno trčanje je nešto što nikad nisam volio, iako je to osnova mog drugog posla. Uvijek sam više preferirao bike, makar onaj statičan.
Picek kod mene je 50-50. Vozim po par tjedana, pa onda služi za vješanje i tako u krug haha
Meni je orbitrek poput trake za trčanje u teretani. Ako treba mogu i sat vremena bez stajanja, odnosno dok mi ne dosadi, ali kad idem baš trčat ne mogu ni pola kilometra.
Picek Zoom fly je majka, ja sam dvojku razvalio koliko sam ih gazio. Trenutno imam i Zoom SP, ali njih maksimalno šparam jer su od specifičnog materijala. Pegasus 37 mi se pokazao kao katastrofa, valjda prve tenisice nakon kojih su me bolila stopala zbog lošeg fita. Ovih dana uglavnom nosim Asics i Brooks, jest da su malo skuplji brandovi, ali itekako vrijede tih novaca po meni.
Fenix
Orbitrek je IMO najbolji kardio. Šema s njim je ta da stediš svoje gležnjeve i koljena jer ne udaraš stalno u tvrdu površinu, a potrošnja kalorija je vrlo slična. Uz sve to orbitrek ti zapravo daje mišićnu masu i nećeš nakon nekog vremena biti "suh". Svi trkaći postanu suhi nakon nekog vremena.
Isto tako, jogging/brzo šetanje > čisto trčanje. Opet, razlika u gubitku kalorija i općenitom zdravlju je minimalna. Čisto trčanje je naravno nešto bolje ako želiš malo brže proširiti pluća i uhvatiti neku "formu", ali generalno za čisto zdravlje i očuvanje gležnjeva i koljena, to ti ne treba.
Kad tad ćeš trčanjem sjebati ili gležanj ili koljeno. Evo ja se trenutno oporavljam od operacije gležnja (Osteohondralni defekt hrskavice talusa, lijevi gležanj rađeno mi retrogradno bušenje) jer sam pretjerao. I sada ću morati paziti na to do kraja života. Jebiga.
- Uređivano
Nexus kao što sam naveo trčim cca 3 godine i do sada nisam imao nekih ozljeda. Trčim 5k i 10k, ajde htio bih istrčati polumaraton no više od toga nikako baš zato jer smatram da je više od toga previše i nekakav kontra efekt za zdravlje. Kad se uz trčanje ubaci teretana gdje se jačaju dijelovi tijela bitni za trčanje bude OK.
Vježbao sam nešto malo na orbitreku no ne volim te aerobne vježbe na zatvorenom, pogotovo traku za trčanje. Jednostavno mi je muka kad moram vježbati na tome (a moram ako je vani baš pljusak ili odvratno vrijeme) tako da više preferiram trening na otvorenom.
Redovito trčim. Uvijek ista ruta nekih 30-35 minuta, dobar dio pod usponom.
Nemam cilj da otrčim rutu brže, da mogu trčati duže itd.
Jednostavno se osjećam odlično kada to odradim.
Neki put mi je ta ruta kao zagrijavanje za trening koji radim ili to otrčim koji dan između treninga.