Tema vezana za sve trkače i oni koji bi to željeli postati. Nadam se da admini neće zamjeriti na otvaranju ove teme te ako ne bude interesa lako se prebaci u sport.

@yakuza_stinger evo ja trčim već cca 3 godine no zadnja dva mjeseca sam se posvetio malo više ciljanim treninzima. Do tada nisam ganjao rezultat već sam jednostavno otišao trčati. Sada sam ubacio intervale, koji puta fartlek i, naravno, treninge dužine.

Kako radim sjedilački posa, treba mi trčanje i teretana. Prije sam se smijao ljudima koji su trčali i rekao nema šanse, a danas mi je to postala ovisnost i definitivno najbolja antistres terapija.

Ne mogu reći da sam profać (PB na 5K 22:30min) no znam ponešto o trčanju pa ako nekoga nešto zanima drage volje ću mu pomoći ako znam odgovor 😀

Trčanje? Ni za tramvajem.

buz da je noćni tramvaj u pitanju mislim da bi se potrčalo, znaš kad idući dolazi 🤣

Picek meni je kod trčanja uvijek bio problem motivacija, odnosno kako to zavoljet. Recimo džogiranjem brzinom od 8 - 10km/h mogu u ovakvoj formi otrčati do 2km maks i onda hvatam zrak kao mrtvac, hahah. Prvih par min je kritično, al kad to pređem, iznenadim se koliko mogu tjerat čak i van forme.

yakuza_stinger glavna motivacija bila mi je Garmin sat, kako god da to zvučalo. Znači, stari sat je otišao i uzeo sam novi sat. Kako sam onda već vježbao u teretani, rekoh da ću uzeti neki sportski sat i odluka je pala na Garmin Fenix 5. Iako sam za zagrijavanje znao u teretani trčati 1-2km tek toliko odličio sam ga malo testirati u Maksimiru i to je krenulo. Sat bilježi sve - od udaljenosti, brzine, otkucaja srca, kapacitet pluća itd. Prvih par puta bilo je baš teško jer je bila već sredina srpnja i +30 no kad sam vidio kako su svakim trčanjem (u početku kombinacijom trčanja i hodanja) rezultati sve bolji jednostavno me vuklo naprijed. I tako je krenulo. Danas mi je to postala ovisnost. U početku je najteže, ali kasnije uđe u naviku.

Mene nekako najviše motivira to da svaki put idem brže i dalje. Tipa, trčanje na tartan stazi u krugovima, malim koracima, prvi put krug, pa dva, tri itd. Motivira me i @Torla (nače čovjek je završio kioneziologiju, slušajte ga) kad mi kaže da sam debeo i propitkuje je li preskačem treninge 🤣

@yakuza_stinger idemo skinut neku aplikaciju i usporedo se pratit, davat si ciljeve. I/ili ako ima netko treći (početnik) da se tako međusobno nadmećemo i motiviramo.

Ja jedino trčim kad kasnim na janjetinu

Fenix e sad u ovom što si spomenuo leži jedna caka gdje ljudi znaju brzo odustati, a to je uspoređivanje s drugima. Što se tiče trčanja, koje je individualan sport, ono što je glavna motivacija je pobjeđivati samog sebe. U početku sam se uspoređivao s frendovima koji su već trčali i to nije imalo smisla jer su jednostavno bili bolji. I onda sam shvatio da sam sebi jedina konkurencija i svako trčanje koje je bilo i za sekundu bolje od prethodnog je jedna mala pobjeda i dodatna motivacija.

Picek to se slažem, ali isto mislim da može bit korisno na samom početku ovako da se međusobno motiviramo ne eskivirati ciljeve. Može njemu bit cilj 5 kilometara, a meni 1, ali najvažnije mi se čini to da se pokrene(mo).

Fenix radi međusobne motivacije da krenete to svakako s time da bi ovaj brži i bolji trebao pratiti tempo sporijeg i možda lagano ubrzati koji puta no nikako forsirati. No ako je njemu cilj 5km, a tebi 1km onda ti ne bi trebao osjećati frustraciju ako ne možeš više od 1-2km, a puno ljudi se loše osjeća radi toga. Znači pristup podrške, a ne konkurencije.

Al ono, ak ste si dobri frendovi onda se kužite i vjerojatno budete to trčanje pretovrili u zezanciju, to tak ide 😀

Fenix mislim da ovisi i o tipu osobe. Neke kritika ubija, neke motivira. Neke usporedba ubija, neke motivira.

Tzereen to isto što kažeš. Gledam npr. po Maksimiru i Sveticama gdje trčim kako ima dosta škola trčanja (npr. Trčaona, AK Forza itd.) gdje trče grupno i nitko od grupe ne odskače. Te škole se reklamiraju kao mjesta gdje se može brzo napredovati. E sad, kad vidim da u istoj grupi trči 20 i nešto godišnji fit muškarac i 40 i nešto godišnja korpulentnija žena mi je čudno da će ovaj muškarac uz nju napredovati. Zato smatram da je bolje prilagoditi sebi program treninga, ima stvarno puno toga na internetu, a postoje i treneri trčanja s individualnim pristupom.

Na kraju, trčanje služi za rješavanje stresa, a ne stvaranje.

Fenix ima li neka dobra app na mobu?

Ovaj Huawei moj ima ono da mjeri korake, a koliko vidim i još neke parametre, al nikad nisam propisno istražio.
                  Prvotno bi 1km si stavio vjerojatno pa ocijenio kako ide. I postupno povećavao.

Picek Maksimiru i Sveticama gdje trčim kako ima dosta škola trčanja

A zato svako malo ja vidim te grupe od 10-tak trkača u zadnjih par godina.

yakuza_stinger ako mjeriš udaljenost preporučam da ne uzimaš korake kao referentnu vrijednost. Puno kvalitetnije je uključiti GPS (ima aplikacija koje bilježe udaljenost trčanja putem GPS-a) ili sportski sat. Broj koraka je vrlo neprecizan što se tiče odrađene udaljenosti.

yakuza_stinger evo ti aplikacije. Idemo večeras istrčat svaki svoje i javimo se u temu kad to napravimo. Koliko je da je, samo da se pokrene.

Sad ispada da ste svi blizu Maksimira?!?
                      Pa kaj ne odemo kod Srbina koji put

Kao kineziolog moram priznati da ne volim trčanje, po gotovo ne suhoparno, pravocrtno, u istom ritmu.
                      Nikada niti nisam volio, iako sam cijeli život u sportu.

Meni za trčanje trebalo neka vrsta trekkinga, da li po šumi, planini, da li poligoni... Nešto drugačije, dinamičnije.

Više volim trčat za/sa bilo kojom vrstom lopte, gdje imam i izravnog protivnika.

Ali naravno, tko voli nek izvoli.

Aplikacija se zove Strava, dobro prati gps i sve, čak prati i frendovi na istim rutama, kao želite...